Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sute de arme au fost aduse ilegal din Ungaria în România prin intermediul unor firme de curierat

Sute de arme au fost aduse ilegal din Ungaria în România prin intermediul unor firme de curierat
Sute de arme au fost aduse ilegal din Ungaria în România prin firme de curierat, fără ca acestea să știe, iar poliția a deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și contrabandă, implicând atât vânzătorul ungur, cât și cumpărătorii români neautorizați.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-o descoperire șocantă, poliția română a constatat că sute de arme au fost aduse ilegal din Ungaria în România prin intermediul mai multor firme de curierat, fără ca acestea să fie conștiente de natura livrărilor. Această activitate ilegală s-a desfășurat cu ajutorul unei firme ungare de armament, care a vândut arme și muniție unor români fără autorizație, în disprețul legislației în vigoare.

 

 

 

Modul de operare

Potrivit polițiștilor de la Direcția de Arme din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), românii plasau comenzi online pentru arme și muniție, iar produsele erau expediate din depozitul din Ungaria prin intermediul firmelor de curierat. La vamă, coletele erau declarate sub denumirea altor produse, ceea ce a permis ocolirea controalelor de securitate specifice armamentului. Conform protocoalelor europene, aceste livrări nu erau verificate cu aceeași strictețe, facilitând astfel activitățile ilegale.

 

 

Declarații oficiale

Adrian Aldea, reprezentant al Direcției Arme Explozivi Substanțe Periculoase, a declarat: „Prin intermediul unui site web, a comercializat pe teritoriul României către persoane fizice din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora fără a respecta prevederile legii 295 privind regimul armelor și al munițiilor”. Aceasta subliniază gravitatea situației, având în vedere că livrările au fost efectuate fără respectarea normelor legale.

 

 

Armele confiscate

Printre armele aduse ilegal se numără aproape 100 de arme lungi neletale, arme de tir sportiv și pistoale cu gaz, care au ajuns în Capitală și în 36 de județe. Daniel Savu, de la Direcția Arme Exploziv Substanțe Periculoase, a oferit detalii despre tipurile de arme confiscate: „Aici avem un pistol de autoapărare care folosește gazele pentru a împrăștia, o pușcă de tir sportiv cu aer comprimat și o pușcă improvizată, confecționată artizanal. Au fost luate și pentru autoapărare, pentru diferite activități de divertisment, de distracție”.

 

 

 

Verificările legale

În România, obținerea unei autorizații pentru arme necesită respectarea unor proceduri stricte. Cei care doresc să dețină arme sunt supuși unor verificări riguroase, inclusiv evaluări medicale, înainte de a fi declarați apți să folosească astfel de echipamente. Această situație scoate în evidență riscurile pe care le implică livrările ilegale de armament, având în vedere că utilizatorii neautorizați pot pune în pericol siguranța publică.

 

 

 

Consecințe legale

Armele confiscate vor fi supuse unei expertize balistice pentru a determina cu exactitate din ce categorie fac parte. Procurorii au deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, dar și pentru contrabandă calificată. De asemenea, firma de armament din Ungaria este vizată de controalele autorităților române, ceea ce ar putea avea implicații serioase asupra activităților sale comerciale.

 

 

Această situație evidențiază necesitatea unor controale mai riguroase în privința transportului de armament între statele membre ale Uniunii Europene și importanța respectării legislației pentru a asigura siguranța publică.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns