Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MUNICIPIUL SATU MARE

Sute de participanți la evenimentele dedicate eroului național Avram Iancu

Sute de participanți la evenimentele dedicate eroului național Avram Iancu, la 200 de ani de la naștere
Împlinirea a 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu, respectiv cei 100 de ani de la întemeierea satelor de moți din județul Satu Mare sunt două momente importante nu doar pentru istoria locală, ci și națională.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din acest motiv, instituțiile de cultură și cele publice și-au dat mâna pentru a se organiza ample manifestări cultural-patriotice, la care au participat sute de sătmăreni.

Ziua de sâmbătă, 1 iunie, a fost una cu totul deosebită pentru cetățenii din municipiul Satu Mare, dar și pentru localnicii sosiți aici din satele de moți: Ianculești, Marna Nouă, Scărișoara Nouă, Horea.

 

Aceștia au dorit să participe, în număr semnificativ, la manifestările organizate la Catedrala Ortodoxă Română “Adormirea Maicii Domnului”, la bustul eroului național Avram Iancu, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar apoi la scena amplasată în Centrul Nou.

 

Așa cum s-a anunțat în programul inițial, invitații de onoare au fost Înaltpreasfințitul Arhiepiscop al Clujului, Vadului și Feleacului, Andrei, Preasfinția Sa Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar al Maramureșului și Sătmarului, respectiv prof. univ. Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române.

 

Sute de creștini la Sfânta Liturghie arhierească

 

Atmosfera de sărbătoare s-a simțit încă de dimineață pe străzile din municipiul Satu Mare, prin numărul însemnat de creștini care au ales să-și înceapă ziua îmbrăcați în port popular și îndreptându-și pașii către Sfânta Biserică, întru rugăciune comună. Sfânta Liturghie Arhierească a reunit un frumos sobor de preoți, între care îi amintim pe următorii: părintele paroh Cristian Boloș, părintele paroh Radu Șimonca, preoții protopopi de Satu Mare și Carei, Ioan Socolan, respectiv Florian Mocanu.

 

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a rostit un cuvânt de învățătură plin de semnificații istorice și religioase, ajungând la sufletul fiecărui creștin prezent. Înaltpreasfinția sa a mulțumit pentru invitația și bucuria de a participa la astfel de evenimente, dar și pentru tabloul primit în dar din partea organizatorilor, cu imaginea Crăișorului Munților.

 

După încheierea Sfintei Liturghii arhierești, sutele de creștini s-au îndreptat către Bustul Eroului Național din Centrul Nou, unde s-a oficiat slujba de Te Deum, s-au depus coroane și jerbe cu flori, respectiv s-au rostit rugăciuni.

 

Întregul sir al evenimentelor s-a bucurat de participarea mitropolitului Andrei, al președintelui Academiei Române, al preoților și protopopilor din județ, reprezentanți ai autorităților centrale, deputați, reprezentanți ai autorităților locale, studenți, cercetători, oameni de cultură, profesori și iubitori de istorie locală și națională.

După încheierea programului propus la bustul lui Avram Iancu, evenimentele s-au mutat în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, care a fost plină cu invitați.

 

A fost evocată personalitatea și biografia eroului național Avram Iancu

 

Oficiile de gazdă i-au revenit dr. Daniela Bălu, director la Muzeul Județean Satu Mare. Primul căruia i-a dat cuvântul a fost președintelui Academiei Române, prof. univ. Ioan Aurel Pop.

 

Sute de participanți la evenimentele dedicate eroului național Avram Iancu, la 200 de ani de la naștere

Ascultând predica Înaltpreasfinției sale, în Biserica aceasta frumoasă și așa de cuvios pictată, am auzit cuvântul<<libertate>>. Am auzit apoi cuvântul <<cinste>>. (…)
(N. R.: Eroul Național Avram Iancu) a cerut să se șteargă iobăgia. Citez, să vedeți ce cuvinte la 1848: <<Cereți vârtos să se șteargă iobăgia, pentru că lucrând pe nimic de vreo zece sute de ani, în brazdele domnilor, ați plătit de o sută de ori pământul care vă dădea hrana vieții de la o zi la alta, cu atât mai mult cu cât l-ați plătit degeaba, pentru că acela a fost al vostru și pentru el s-a vărsat sângele strămoșilor voștri.

 

 

Să caute de aceea cu toții a se uni cu poporul, declarând, fără sfială ungurilor, că nu se odihnesc până ce nu se va recunoaște prin lege națiunea română egală cu celelalte națiuni.
Avram Iancu a urmat pilde înalte, și a avut în vedere evoluția poporului român în întregul său. Și știa foarte bine că cele două biserici românești au mers împreună pentru binele națiunii“, a precizat președintele Academiei Române.

 

 

Ioan Aurel Pop a realizat o biografie a eroului român supranumit “Crăișorul Munților”. A amintit patriotismul de nezdruncinat al lui Avram Iancu, dar a adus în atenția publicului și demnitatea, respectiv consecvența cu care acesta a militat pentru drepturile conaționalilor săi.

 

Au mai evocat personalitatea lui Avram Iancu și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române, prof. Victor Bercea – președintele de onoare al Societății Cultural Patriotice “Avram Iancu” din România, prof. dr. Mirela Mocan de la Liceul de Turism Arieșeni, respectiv Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș, care a lansat volumul intitulat “Biografia lui Avram Iancu”.

 

Din data de 1 iunie, fiecare din cele șapte sate de moți din județul Satu Mare deține câte o copie după testamentul Crăișorului Munților, care va fi păstrat cu mare pioșenie de către fiecare preot paroh. Documentul le-a fost dăruit de către dr. Daniela Bălu, tocmai pentru a fi pus la loc de mare cinste în lăcașele de închinăciune.
Înainte de încheierea simpozionului, fiecare dintre participanți a primit în dar câte un exemplar din volumul proaspăt lansat.

 

Regal cu cântece patriotice pentru toți sătmărenii

 

De la ora 14:30, evenimentele omagiale și aniversare s-au desfășurat pe scena din Centrul Nou al municipiului Satu Mare. A avut loc un spectacol de gală, din programul căruia au făcut parte următorii artiști și ansambluri: Tulnicăresele din Ianculești, elevii Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Satu Mare, Aida Negrea, Răzvan Roșu și Ansamblul “Tecerașii”, Paula Hriscu, Cenaclul Flacăra cu Andrei Păunescu, precum și binecunoscuta Veta Biriș.

 

Programul artistic a fost animat de prezența unui drapel tricolor uriaș, care a fost susținut de participanți, în loc vizibil. După intonarea Imnului de Stat, sunetul de tulnic s-a auzit falnic și impunător prin grija mai multor artiști moți. Desigur că ploaia nu a împiedicat bunul mers al regalurilor folclorice planificate, decât preț de câteva minute.

 

 

Sătmărenii însă nu s-au apreciat de stropii de ploaie și au revenit în fața scenei pentru a-și aplauda pe artiștii care au grijă să mențină vie flacăra patriotismului în sufletul fiecărui român, indiferent pe ce scenă ajung: mult apreciata Veta Biriș, membrii Cenaclului Flacăra și Andrei Păunescu, Paula Hriscu, Aida Negrea.

 

Toate aceste evenimente au fost posibile prin grija următoarelor instituții: Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca.

 

Citește și:

 

BNR lansează în circuitul numismatic monede cu tema 200 de ani de la naşterea lui Avram Iancu

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns