Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tabăra internaţională de pictură prefaţează Zilele Careiului 2013

Fotografie de grup a participanţilor la tabără
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Fotografie de grup a participanţilor la tabără
Fotografie de grup a participanţilor la tabără

La sfârşitul lunii iulie, Careiul a mai înregistrat o premieră în lungul şir de evenimente patronate de Primărie prin Direcţia pentru Cultură şi Sport condusă de Bogdan Georgescu. A avut loc prima ediţie a unei tabere internaţionale de arte plastice, organizate la iniţiativa şi sub coordonarea lui Stefan Gnandt.

Activităţile taberei, întinse pe durata unei săptămâni, au culminat duminică cu vernisajul de la Castelul Karolyi, unde participanţii au expus rodul inspiraţiei ce i-a vizitat în ambianţa aparte a locului. Cazaţi la un motel, ei au pictat sau fotografiat în zona Castelului şi Parcului Dendrologic, ca şi în împrejurimi, iar expoziţia rezultată s-a dovedit una interesantă.

Cuvântul curatorului

La vernisaj expozeul tradiţional a fost susţinut de Cristina Gloria Oprişa, pictor şi grafician, care a făcut oficiile de curator al expoziţiei şi din cuvântul căreia spicuim câteva fragmente:

Cristina Gloria Oprisa
Cristina Gloria Oprisa

“Vernisajul acestei expoziţii este rodul muncii noastre de o săptămână, timp în care s-a desfăşurat prima ediţie a taberei internaţionale de pictură găzduite de municipiul Carei. O tabără înseamnă un atelier de creaţie, în care limbajul comun este arta, exprimarea universală pentru noi ca participanţi şi implicit pentru dumneavoastră ca privitori şi iubitori de frumos. O tabără înseamnă o experienţă în plus, în care pe lângă prieteniile legate faci cunoştinţă cu moduri diferite de exprimare artistică, de interpretare şi abordare a unor subiecte ale locurilor ce au devenit surse, motive de inspiraţie pentru lucrările ce vi le dăruim spre vizionare.

Seara la Castel
Seara la Castel

Un material bogat creat în mai puţin de 7 zile, în care evident castelul a fost personajul principal ce a stârnit linia, culoarea, pelicula fotografică în diverse ipostaze – un pandant peste timp între medieval şi contemporan.

Evenimentul este provocat de un împătimit organizator şi participant al taberelor de creaţie care se numeşte Gnandt Ştefan. El are în palmares 5 ediţii de tabere de creaţie organizate la Foieni (2008-2012), două ediţii la Ilieni, jud. Covasna, şi iată acum, aici, graţie generozităţii şi deschiderii domnului primar al municipiului Carei, Eugen Kovacs, această tabără internaţională.

Participanţi din 5 ţări

Participanţii ei sunt:Maja Erdeljanin – Serbia (premianta taberei), Miroslav Capovcak – Slovacia (premiantul municipiului Carei), Drahoslava Zalaiova – Slovacia, Zdzilaw Twardowski, Dominika Paczkowska – Polonia, Brugos Zenobia, Madarassz Gyorgy Tamas – Ungaria, Cristina Gloria Oprişa, Sztrharsky Kalman – România.

Gnandt Ştefan adună în jurul său artişti creatori şi mecena. Pe care îi transformă în prieteni, care devin o echipă a atelierelor ad-hoc unde ca bun organizator îi conduce dăruind din creaţia lor gazdelor, lăsând obol rodul inspiraţiei locurilor unde poposesc.

Stefan Gnandt intre tablouri
Stefan Gnandt intre tablouri

Există un spirit aparte al taberelor, o efervescenţă ce îmbogăţeşte, înnobilează tot ce atinge. Oamenii şi întâlnirile formează echipa în care se leagă prietenii, artiştii se transformă într-o familie care aici am îmbogăţit-o cu noi membri: fraţii Georgescu, minunaţii rapsozi-interpreţi, fraţii Paşca, ce merită din plin mulţumirile noastre pentru prestaţiile lor, şi poate nu întâmplător sunt reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură, Sport şi Turism sau Centrului Cultural Carei.

Pentru dumnealor, pentru dumneavoastră, sperăm ca prezenţa noastră să fie acel moment de bucurie în care lucrările noastre să transmită emoţia trăită cu suflet şi transpusă de noi. Tablourile-donaţii sunt mărturia acestei întâmplări creatoare, iar celelalte pot deveni proprietăţi personale pe simezele apartamentelor dumneavoastră, expoziţia fiind deschisă 3 săptămâni, o perioadă incluzând şi Zilele Oraşului Carei.

La vernisaj
La vernisaj

Tabăra aceasta nu are istoric, ea înseamnă acum un început, dar poate deveni istorie pentru că un domn primar a avut înţelepciunea şi generozitatea de a răspunde unei provocări artistice. Mulţumim.”

Iar mulţumirile au fost făcute în toate cele cinci limbi ale participanţilor la tabără. Lucrările etalate în galeria Castelului sunt, în felul lor, o mărturie că artele plastice, poate asemenea muzicii, reuşesc să anuleze barierele lingvistice şi să constituie cu adevărat un limbaj comun pentru toţi cei care “au ochi să vadă“, cum spune o consacrată expresie a Noului Testament.

Careiul va regăsi spiritul medieval

În acest sfârşit de săptămână, în preambulul Zilelor Oraşului, se organizează la Castelul Karolyi Festivalul Medieval, fiind anunţat următorul program:

SÂMBĂTĂ 3 AUGUST 2013

Ora 14.00
Deschidere oficială – Parada Costumelor
Orele 15.00 – 21.00
Demonstraţie de mânuire a armelor medievale – Ordinul Ezüst Sólyom
Gastronomie medievală – Ordinul Basarabilor
Şcoală de scrimă medievală – Ordinul Muşatinilor
Demonstraţii de lupte – Cohors III Campestris, Ordinul Ezüst Sólyom
Şcoală de dans medieval – Ordinul Basarabilor, Paladinii de Terra Medies
Demonstraţii de tir cu arcul – Asociaţia Sportivă Corvus Regia, Arcaşii Cetăţii Alba Iulia
Şcoală de tir cu arc englezesc – Arcaşii de la Suceviţa
Meşteri sticlari, pielari şi lutieri – Egyed Fero, Ada Bălan şi Asociaţia Aranykapu
Muzică şi Teatru Medieval – Ordinul Muşatinilor, Ordinul Basarabilor
Recitaluri de poezie medievală, atelier de oralitate, fabule medievale – Ordinul Basarabilor, Trupa de Teatru M.E.E.M. a Centrului Cultural Carei
Micul Arheolog – atelier interactiv pentru copii – Muzeul Municipal Carei
Programe interactive pentru copii – Atelier de confecţionare şi mânuire de păpuşi tradiţionale – Compania LuMiOlar şi Asociaţia Culturală Aranykapu
Ora 21.00
Jocuri cu Foc – Paladinii de Terra Medies

DUMINICĂ 4 AUGUST 2013

Ora 14.00 – 21.00
Programe similare cu cele din ziua precedentă
Ora 20.00
Concert de muzică veche – grupul Carmina Renascentia

August Fest, pe scurt

Săptămâna viitoare aproape fiecare seară va fi acaparată în zona Castelului de evenimentele din cadrul August Fest. Luni la ora 18 are loc concursul de forţă “Cel mai puternic bărbat”, marţi la ora 19 Gala Dansului Careian cu formaţiile Magic Dance, Lead&Follow şi Club Dance coordonate de Raluca Păvăluc, Cătălina Curceanu şi Bagossy Zoltan, miercuri la ora 20 o seară de operetă, canţonete şi musical cu grupul “Lirica” din Cluj-Napoca, joi de la ora 19 o seară de folclor maghiar şi german, urmată vineri, la aceeaşi oră, de o seară dedicată folclorului românesc.
Suita de manifestări va culmina în weekendul viitor cu cele două zile alocate propriu-zis Zilelor Oraşului, cu al căror program vom reveni când se va apropia derularea evenimentului. Felicităm din nou echipa Primăriei careiene şi suntem siguri că laudele nu li se vor urca la cap.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns