Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tăierea în uscat a viei este o operaţiune cu grad ridicat de tehnicitate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Taierea in uscat a viei nobile la Beltiug
Taierea in uscat a viei nobile la Beltiug

    Societatea Română a Horticultorilor – Filiala Satu Mare, în colaborarea cu Asociaţia viticultorilor sătmăreni şi SC Weingut Brutler&Lieb SRL Beltiug, a organizat luni, 3 martie, la Beltiug, demonstraţie practică de tăiere în uscat la viţa de vie nobilă, acţiune pentru viticultorii profesionişti şi amatori.

Noţiuni teoretice

Întâlnirea de la Beltiug a unor viticultori care au accesat fonduri europene pentru reconversia în viticultură, dar nu numai, a inclus două momente. Primul s-a referit la enunţarea unor noţiuni teoretice privind tăierile la via nobilă, iar a doua parte a întâlnirii a avut loc afară, în câmp, unde s-a prezentat practic modul de tăiere în uscat a viţei de vie.

Inginerul Nicolae Lazin, preşedintele Filialei Satu Mare a Societăţii Române de Horticultură a prezentat în câteva cuvinte un scurt istoric al societăţii înfiinţate în anul 1913. De-a lungul a 100 de ani societatea şi-a întrerup activitatea în perioada celui de al Doilea Război Mondial, dar şi în anul 1947 pentru o perioadă. Societatea a editat şi editează o serie de publicaţii de specialitate care se adresează atât specialiştilor cât şi celor care s-au implicat în horticultură la nivel de hobby.

Întâlnirea de la Beltiug s-a organizat în dorinţa de a prezenta viticultorilor sătmăreni o serie de aspecte de ordin tehnic în ceea ce priveşte tăierile la vie. S-a considerat că primăvară fiind, prezentarea teoretică şi practică a aspectelor la zi din viticultură prezintă un grad mare de utilitate. Asta ca urmare a faptului că în ultimii ani a fost ignorat şi chiar desfiinţat învăţământul de specialitate, cel care dădea practicienilor noţiunile obligatorii pentru a practica o viticultură eficientă.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 4 martie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Antal Ligeti

IFPLUSISTORIE LOCALĂ

Peisagistul Antal Ligeti s-a născut la Carei şi a fost susţinut de grofii Karolyi

Născut la Carei în 5 ianuarie 1823, Antal Ligeti a devenit un artist important pentru istoria artelor plastice în Ungaria, mai întâi prin realizările sale ca pictor, apoi prin activitatea sa de director al Muzeului Naţional din Budapesta în a doua parte a vieţii. Destinul său se leagă şi de familia nobiliară Karolyi, care l-a susţinut material, permiţându-i să călătorească în Europa şi în Orient şi asigurându-i o existenţă fără grija zilei de mâine.