Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

GREVĂ ÎN SATU MARE

Tarani maramureseni sanctionati pentru terenurile nelucrate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proprietarii care-si vor lasa pamanturile in paragina vor fi sanctionati. Conducerea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura sustine ca legea privind penalitatile in cazul nelucrarii terenurilor agricole va intra in vigoare in acest an.

Cum vad proprietarii de terenuri agricole din Maramures aceasta decizie? Cei mai multi o considera buna, dar nu sunt putini nici cei care sustin ca de multe ori taranii raman cu munca, iar altii cu recolta. “Am investit bani multi pentru ca lucrarile agricole sunt tare scumpe, iar toamna trebuie sa stam in camp sa ne pazim recolta, ca altfel fura tot. Nu merita lucrul si banii investiti”, a spus o taranca din Lapusel.

“Masura e buna, pentru ca multi nu-si lucreaza pamantul. Si la noi sunt hectare intregi parasite. E pacat. Macar sa faca fanete, sa semene trifoi sau lucerna si sa dea la altii sa coseasca. Noi avem 6 hectare din care 4 faneata si doua hectare teren arabil. Nu ne trebe mai mult, il folosim pentru gradina de zarzavaturi, ca animale nu tare tinem”, a spus Nandor Bencze din satul Catalina.

“Ca sa lucri pamantul trebe bani. Cer 5 lei pe arie sa coseasca. O zi de sapa costa 30-40 de lei si mancare. Pentru o claie de fan nu vine nimeni fara 50 de lei, da-i greu sa ridici 25 de capiti pe o claie”, a spus Silvia Avram din satul Rus, Dumbravita.

“Eu is singura, n-am pe nimeni. Pamantul il dau la altii sa-l lucre, nu ramane pustiu. Si imi dau lemne pentru el”, a spus lleana Batin din Berbesti.

Specialistii agricoli sunt cei mai fericiti. Nu prin prisma faptului ca s-ar mai incasa ceva bani la buget, ci pentru ca ar fi un beneficiu din punct de vedere fitosanitar. “Pamanturile nelucrate creeaza un disconfort din punct de vedere fitosanitar, ele genereaza boli, daunatori, seminte de buruieni, iar cei care au terenuri in vecinatatea lor au de suferit. Ne trebuie o lege a exploatatiilor agricole, pe care, din pacate, Romania nu o are”, a spus Ioan Maties, vicepresedintele Asociatiei Apa Transilvania.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns