Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tăriceanu atrage atenția că după căderea comunismului nu s-a instaurat pacea eternă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut joi, în cadrul sesiunii inaugurale a conferinței internaționale “25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte” că, din 1989 și până astăzi, teritoriile libertății și democrației s-au extins într-o mai mare măsură decât vreodată în istoria umanității.

“Desigur, democrația mai are încă dușmani, dar nu mai are prea mulți critici, cel puțin în lumea academică și politică din arealul nostru. (…) Ne întrebăm dacă democrația reprezentativă de tip occidental este singura formă de democrație care ar trebui să domine întreaga lume. La această întrebare, ar trebui într-o zi să oferim un răspuns mai nuanțat și mai substanțial decât până acum. Totuși, când zona cea mai avansată tehnologic și ca nivel de viață a lumii contemporane a fost izbită de cea mai gravă criză economică de la marea criză din anii 1929—1933, mulți teoreticieni preziceau sfârșitul tinerelor democrații restaurate din Europa centrală și de est. Asta nu s-a întâmplat și niciuna din țările noastre nu a devenit o republică distrusă de populism”, a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.

“Am făcut cu toții, și mai ales partenerii noștri occidentali, greșeala uriașă să considerăm că, după căderea comunismului, s-a instaurat pacea eternă. Și realitatea este cu totul și cu totul alta, realitatea este că libertatea și democrația au fost ideile forță, care au dominat în marea încleștare a celui de-al Doilea Război Mondial și au oferit lumii libere legitimitatea unui război fără precedent ca violență și extindere. Doar că, paradoxal, tabăra libertății și democrației a învins doar asociindu-se cu o mare putere care nega exact aceste valori fondatoare. (…) Lumea liberă și-a consolidat fără încetare nu numai forța materială și imaginarul care o legitima și a întâmpinat cu satisfacție implozia finală a lagărului socialist. Mulțimile care s-au revărsat pașnic în 1989 pe străzile Pragăi și Berlinului, și nu mai puțin mulțimile de la Timișoara, Brașov sau la București erau animate de idealurile libertății și democrației, cărora astfel le validau definitiv superioritatea ca formă de guvernământ”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

 
Potrivit acestuia, în “noul secol” care începea, din nefericire, la 11 septembrie 2001, libertatea nu are parte de aceeași soartă, cetățenii acceptând democratic tot felul de limitări ale libertății individuale și colective in schimbul unei siguranțe sporite.

 
Conferința internațională “25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte” la care participă foști șefi de stat din Europa Centrală și de Est a început, joi, la Palatul Parlamentului.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns