Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tarna Mare: Gradul de îndatorare al comunei este de 13,88%

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pandemia de Covid-19 a afectat starea de sănătate a unei părţi a populaţiei din România, dar şi sectoarele economice, acele domenii care, sub diverse forme, alimentează bugetele locale cu fonduri constituite venituri proprii ale unităţilor administrative teritoriale.      

Încă înainte de a se încheia cele două luni de Stare de Urgenţă, Redacţia Informaţia Zilei a iniţiat o anchetă jurnalistică referitoare la efectele Covid-19, la nivelele unităţilor administrative teritoriale. Desigur, informaţiile solicitate se referă la încasări la bugetele locale în anul 2019, estimări pentru anul în curs, sume necesare plăţii salariilor pentru funcţionarii din primării, asistenţi ai persoanelor cu handicap, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, asigurarea elevilor cu tehnica necesară pentru a urma cursurile online, propuneri de măsuri menite a relansa economia, eventuale proiecte de investiţii la care s-a renunţat, preocuparea de a atrage fonduri naţionale şi europene pentru investiţii, grad de îndatorare ş.a.

În cele ce urmează vă prezentăm răspunsurile primite de la primăria din Tarna Mare – PNL.

Un răspuns mai complet, dar şi convingător, am primit din partea Monicăi Maria Sobius, primar PNL al comunei Tarna Mare. În cursul anului 2019 veniturile proprii au fost de 881.301 lei, în timp ce pentru anul 2020 se estimează venituri de 1.250.840 de lei, iar cheltuielile cu salarii, inclusiv salariile asistenţilor personali, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere se estimează la minim 5.031.750 lei. La o privire aruncată asupra încasărilor estimate şi cheltuielilor se remarcă discrepanţa dintre cele două cifre. Cheltuielile sunt de peste 4 ori mai mari decât încasările estimate.

Pe vreme de pandemie de Covid-19, la Tarna Mare 5 firme şi-au încetat activitatea, iar 3 au ajuns să lucreze parţial. Cu toate acestea, la nivelul comunei sunt înregistrate doar 2 persoane în şomaj tehnic.

În ceea ce priveşte măsurile necesare pentru redresarea economică, Monica Maria Sobius a enumerat: asigurarea resurselor financiare pentru plata pensiilor şi salariilor; resurse financiare pentru susţinerea investiţiilor, respectiv un plan bine pus la punct pentru repornirea economiei; reluarea activităţii în transporturi şi turism şi norme de siguranţă sanitară comune. Cele câteva măsuri menţionate ar cădea în sarcina Guvernului.

Referitor la unele aşteptări din partea Consiliului Judeţean Satu Mare, primăriţa din Tarna Mare a enumerat: asigurarea resurselor financiare pentru susţinerea sau cofinanţarea investiţiilor locale; accesarea de fonduri europene; scrierea de proiecte care să pună în valoare potenţialul turistic al judeţului.

Dacă de la nivel guvernamental şi/sau Consiliul Judeţean nu se alocă bani pentru sprijinrea firmelor locale aflate în dificultate, la nivel local nu există surse de susţinere ori ajutorare. Asemeni altor comune din judeţ, şi la Tarna Mare, elevii au posibilitatea de a urma cursurile online, pe seama dotărilor tehnice pe care le deţin în familie. La nevoie o să se implice şi consiliul local pentru a completa necesarul de tablete.

Dintre persoanele care au fost plecate la muncă în străinătate, în perioada anterioară s-au întors 83 de bărbaţi, 35 de femei şi 9 copii, ceea ce înseamnă 127. Se apreciază că cei veniţi acasă din străinătate, adulţi, şi-ar putea găsi locuri de muncă la nivel local.

Pesimistă asemeni altor primari din judeţ, Monica Maria Sobius este de părere că viitorul se prefigurează ca fiind mai rău decât acum, dar nici un alt guvern nu s-ar putea lăuda cu perfomanţe notabile.

Referitor la ipoteza de a sprijini financiar firme din Tarna Mare, care se confruntă cu dificultăţile momentului, primăriţa Sobius menţionează faptul că banii avuţi la dispoziţie nu le permit susţinere. Nici nu este acum cazul. Pe viitor vor face propuneri în acest sens în faţa Consiliului Local, dacă vor identifica baza legală.

În această perioadă la Tarna Mare nu a fost cazul de a suspenda investiţii de interes major. Se are în vedere accesarea a 1.589.333 de euro pentru: Dezvoltarea infrastructurii rutiere; Modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic Tarna Mare; Crearea şi dotarea infrastructurii meciale; Dotarea Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă.

Gradul actual de îndatorare al comunei Tarna Mare este de 13,88%, iar în prezent nu se impune contractarea de credite.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns