Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Taxa de clawback in crestere cu 20% fata de trimestrul patru din 2011

Sigla Informatia Zilei
Producatorii de medicamente generice cer noului guvern modificari urgente ale cadrului legislativ privind aplicarea taxei de clawback.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Producatorii de medicamente generice cer noului guvern modificari urgente ale cadrului legislativ privind aplicarea taxei de clawback. Ei avertizeaza ca aceasta taxa pe care o vor plati pentru primul trimestru al acestui an va creste cu 20% fata de ultimele trei luni din 2011.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania semnaleaza faptul ca in absenta unor masuri reparatorii urgente, tot mai multe companii vor ajunge in imposibilitatea de a achita aceasta taxa, care deja acopera 25% din cifra de afaceri cumulata la nivelul membrilor asociatiei. De asemenea, se arata ca taxele si costurile induse de legislatie, de pana la 55% din cifra de afaceri li se adauga costurile suplimentare care deriva din inghetarea arbitrara a cursului de schimb la care se face referentierea preturilor la medicamente, la un nivel de 4,25 lei pentru un euro.

Producatorii propun: considerarea pretului de producator ca baza de calcul a taxei, excluzand adaosurile distribuitorilor, pe cele ale farmaciilor si TVA; concordanta termenului de plata al taxei cu cel al decontarii, stabilit in acest moment la 210 zile; crearea unui mecanism transparent in vederea monitorizarii proceselor de inregistrare a documentelor si flux de numerar la nivel de farmacii si spitale, care sa garanteze acuratetea datelor furnizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Tot la capitolul solutii, APMGR propune stabilirea unui plafon maxim al valorii taxei platite intr-un an de catre companiile producatoare de medicamente generice, pentru incurajarea folosirii acestora ca masura de reducere a deficitelor bugetare si asigurarea accesului pacientilor la medicamente cu preturi accesibile, in concordanta cu politicile asumate ale guvernului, practicile europene si recomandarile FMI.

Totodata, producatorii cer definirea taxei clawback ca masura temporara, aplicabila pana in 2014.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns