Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tendinţa europeană este de estompare a decalajelor de gen, în timp ce în România tendința e inversă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tendinţa europeană este de estompare a decalajelor de gen, în timp ce în România, pentru anumiţi indicatori, se înregistrează accentuarea acestora, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.

“Deşi tendinţa europeană este de estompare a decalajelor de gen, în România, pentru anumiţi indicatori, se înregistrează accentuarea acestora. În Uniunea Europeană, tendinţa pe termen mediu este de scădere a diferenţei dintre rata de ocupare a bărbaţilor şi cea a femeilor (de la 15 puncte procentuale în 2008, la 11 puncte procentuale în 2019). În România, tendinţa este inversă, de accentuare a diferenţelor. Dacă în 2008 diferenţa era de 14 puncte procentuale (mai mică decât media UE), în 2019 a ajuns la 19 puncte procentuale (aproape dublă faţă de UE)”, potrivit unui nou infografic despre evoluţia unor indicatori ai diferenţelor de gen.

Adâncirea decalajului este cauzată de faptul că rata de ocupare în rândul femeilor a crescut foarte lent în România, cu doar 4 puncte procentuale, de la 57,3% în 2008 la 61,3% în 2019. Prin comparaţie, rata de ocupare a bărbaţilor a crescut mult mai rapid, de la 71,6% în 2008 la 80,3% în 2019, marcând un avans cu aproape 9 puncte procentuale.

La nivelul UE, creşterea gradului de ocupare în rândul femeilor şi al bărbaţilor a fost inversă: gradul de ocupare a bărbaţilor a crescut cu 2 puncte procentuale, iar a femeilor cu 5,5 puncte procentuale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns