Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Testamentul unui prieten

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Asa ar trebui sa inceapa o declaratie a unui vesnic nemultumit om de arta si cultura (care ar fi diferenta, intreb eu), precum in continuare: “Subsemnatul Olos Mihai (Mihaiu lu’ Mihaiu Florii din Ardihat), nascut la 26 februarie 1940, in satul Arinis (Ardihat), fiul lui Mihai si Ana, nascuta Borse. Si ce mai spune maestrul mai departe: “Domiciliat in Romania, judetul Maramures, municipiul Baia Mare, str. Victoriei nr. 19-21 (Colonia pictorilor, n.n.) si in Germania, Neckarizimmern, Steinbachwea 2, mostenitorul preotului Rusniac. Artistul din el spune ca are ceva mostenire sub forma de padure in Barsau de Sus, dar daca s-ar imparti intre toti mostenitorii ar reveni – ce frumos spus! – fiecaruia cate un copac sau o creanga. Daca eram in locul lui spuneam ca pana la o frunza din care se poate canta. Trebuie alta mostenire?

Maestrul merge mai departe si spune ca preotul Rusneac a fost ars de viu de catre ocupantii straini. Apoi preoteasa Teresa s-a maritat cu Gheorghe Borse, bunicul maestrului, care a infiat-o pe Mari, sora lui Ana, mama lui Mihai Olos. Mai departe, prietenul meu Mihaiu lu’ Mihaiu Florii din Ardihat spune ca tinand cont de de mostenirea istorica, potrivit lui Stefan Pascu, familia Borse a stapanit trei secole Transilvania, dovada fiind, printre altele, castelul familiei Borse din Sebesul Beiusului, judetul Arad, potrivit manualelor istorice maghiare. Fiind mostenitorul familiei Olos, innobilata de Matei Corvin, potrivit scrisului lui Mihai Olos, unul dintre predecesori ar fi fost cancelarul regelui, asa cum rezulta din copia unei embleme nobiliare. Sextil Puscariu, in lucrarea “Familii nobiliare din Transilvania”, pe care o invoca Mihai, atesta neamul Olos (conform Ion Cavaler de Puscariu) care a avut litigii cu stapanii teritoriului Bereg, actualmente in Ungaria. Mergand mai departe, maestrul precizeaza ca tatal sau Mihai Olos, celui care ii spunea intreaga natiune “bade”, Gheorghe Pop de Basesti, ii este nepot. Ne aminteste maestrul un lucru care, sincer sa fiu, nu l-am stiut pana acum. Cum ca Mihai Eminescu ar fi scris o poezie intitulata “Imnul lui Jurge Voievod”, acest voievod fiind ruda preotesei Teresa Borse. Zice mai departe ca, scrupulos fiind, geniul poeziei romanesti nu se prea insela si ca nici istoria nu se poate insela, ramasitele acestui neam regasindu-se astazi in localitatea Poiana Codrului.

Datele de mai sus sunt reproduse din petitia lui Mihai Olos din 5 septembrie 2005, depusa la Comisia comunala pentru reconstituirea dreptului de proprietate Barsau.

Ei, acum eu nu contest originea voievodala a mostenitorului lui Berse sau Jurge (de la Gheorghe), dar sunt sigur ca cetateanul roman si neamt, deopotriva numit Mihai Olos din Ardihat, este un voievod al culturii si artei. Nu numai in voievodatul Codrului, ci si al intregii lumi. Nu ascund faptul ca la intalnirile cu supusii artei, unde este stapan, numele maestrului este amintit cu dor si cu speranta revenirii. Te iubim Mihai!

Stefan Aurel Dragan

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns