Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tinerii români între 20 şi 35 de ani, obligaţi să se prezinte la recrutare, în caz de mobilizare sau de stare de război

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu criza din Ucraina în fundal, Ministerul Apărării Naţionale a publicat luni în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toţi tinerii între 20 şi 35 de ani sunt obligaţi să îl prezinte la recrutare, în caz de mobilizare sau de stare de război.

“Se aprobă modelul unic de certificat medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare- încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării sau al stării de război, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”, se arată în ordinul publicat luni în Monitorul Oficial.

Recent, preşedintele Traian Băsescu a declarat, vorbind despre Ucraina, că, în eventualitatea în care România ar trebui să se mobilizeze pentru un război, am avea “o mare problemă” cu rezerviştii, întrucât “cei mai mulţi sunt la muncă în Italia, în Spania, în Germania”. Subiectul a fost discutat într-o şedinţă a CSAT, fără a se găsi încă o soluţie. Armata este în continuare în urmă, potrivit preşedintelui, şi în privinţa dotării, scrie Mediafax.

Ordinul publicat luni vine în aplicarea prevederilor legii 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare şi care a intrat în vigoare în ianuarie 2007. Legea 446/2006 prevede că serviciul militar se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au împlinit vârsta de 18 ani. Acelaşi act normativ mai prevede că la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbatii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru serviciul militar.

Nu îndeplinesc serviciul militar şi sunt scoşi din categoria cetatenilor încorporabili cei clasaţi inapţi pentru serviciul militar, cu scoatere din evidenta, personalul hirotonit sau ordinat care apartine cultelor religioase recunoscute de lege, personalul consacrat oficial ca deservent al unui asemenea cult, precum şi călugarii care au o vechime în mănăstire de cel putin doi ani.

O altă categorie care nu îndeplineşte condiţiile de a fi incorporaţi sunt persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, precum şi cei arestati preventiv sau trimisi în judecata, până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a solutionat cauza penală.

Formularele certificatelor medicale se pun la dispoziţia medicilor de familie prin Ministerul Sănătăţii, la instituirea sau declararea stărilor de asediu sau de război.

De asemenea, în noul model al certificatului medical se menţionează că tinerii vor trebui să îşi facă analize pentru heptatita B şi C.

Ordinul prin care este aprobat certificatul medical este semnat  de  ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa,  de ministrul Justiţiei Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protectie şi Pază Lucian- Silvan Pahonţu, ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe (care a semnat ordinul în decembrie 2013), ministrul Sănătătii Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informaţii Externe Teodor-Viorel Meleşcanu, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Marcel Opriş.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Pt. ce ne-am lupta ?, Ca sa ne aparam saracia si nevoile si neamul ?. Ce am primit noi gratis de la tara asta ?, saracie si nevoi !. Pt. asta nu merita sa luptam . Sa lupte cei care traiesc bine ca sa-si apere bunastarea si sa nu astepte ca sa luptam noi pt. bunastarea lor !. Pe mine sa nu conteze !. Mai degraba voi trece la adversar decat sa apar pe banditii neamului care ne-au distrus tara si implicit pe noi !.

Lasă un răspuns