Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Toate scolile din Sighet au comemorat Ziua Holocaustului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Evenimentele s-au suprapus cu vizita diplomatului american dr. Stephen Ruken

[slideshow id=4753]

In urma deciziei Guvernului Romaniei, incepand din anul 2005, data de 9 octombrie este dedicata comemorarii “Zilei Holocaustului”, o zi de aducere aminte si omagiere a victimelor celui mai barbar eveniment al istoriei recente, aleasa in amintirea deportarilor evreilor din sudul Bucovinei in Transnistria.

Evenimentul comemorativ a fost marcat si la Sighetu-Marmatiei, cu toate ca, pentru localnici si cu atat mai mult pentru evreii din Sighet si Maramures – incorporate de Ungaria hortysta la 30 august 1940 – datele marcante ale Holocaustul sunt 8 iulie 1941, data emiterii decretului antisemit al prefectului judetului, dr. Ajtay Gabor> august 1941, data masacrului de la Kamenets-Podolsk> 3 martie 1944, cand a fost instituita obligativitatea purtarii stelei galbene> 16 martie 1944, cand dupa sfanta zi de Pasti si Pesah evreii sigheteni au fost inghesuiti in cele doua ghetouri, si apoi zilele de 16-21 mai 1944, cand cele patru garnituri de tren au dus spre lagarele de la Auschwitz si Birchenau peste 13 mii de evrei din care au supravietuit doar aproximativ trei mii de suflete. De toate acestea si-au amintit cei prezenti la Ziua Holocaustului comemorata la Muzeul Culturii si Civilizatiei Evreiesti – cunoscuta de sigheteni si nu numai drept “Casa Elie Wiesel”.

Proiectii si muzica klezmer

Vineri, 8 octombrie, incepand cu ora pranzului, sinagoga si Casa Elie Wiesel au fost arhipline de sutele de elevi si liceeni din Sighetu-Marmatiei care, alaturi de profesorii lor, au tinut sa marcheze Ziua Holocaustului. Organizati pe grupuri, dupa vizitarea Muzeului Culturii si Civilizatiei Evreiesti, in care au fost condusi de muzeograful Alin Pralea, si rugaciunea “Shemah Israel” (“Asculta Israel” Deuteronom 6<4) recitata in ebraica si romaneste de oficiantul de cult Sorin Marcus-Marinescu, muzeograful Gheorghe Todinca le-a prezentat o scurta istorie a evreilor din Sighet si Maramures si le-a vorbit despre drama Holocaustului.

In continuare, elevii au urmarit proiectii de imagini legate de Holocaust realizate de profesorii Rodica si Daniel Pop si au audiat muzica klezmer, muzica traditionala a evreilor din acest colt de Europa. Intamplarea face ca evenimentele sa se suprapuna cu vizita diplomatului american, dr. Stephen Ruken, responsabil cu problema minoritatilor si a drepturilor omului din cadrul Ambasadei  SUA la Bucuresti, asa ca tinerii reporteri ai revistelor scolare au profitat de ocazie si i-au luat cate un interviu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns