Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tot mai mulţi sătmăreni speră ca Avocatul Poporului să le rezolve problemele

audiente avocatul poporului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
audiente avocatul poporului
audiente avocatul poporului

20 de sătmăreni din tot judeţul s-au prezentat miercuri în audienţele organizate de Biroul Teritorial Oradea al Instituţiei Avocatul Poporului. Majoritatea celor înscrişi la audienţe sunt oameni care au mai fost în situaţia de a cere ajutor nu o dată sau de două ori.

Au fost şi cazuri în care sătmăreni îşi caută dreptatea de mai bine de zece ani şi tot în zadar. Miercurea aceasta, cei înscrişi au fost consiliaţi de Alina Olah – Avram – expert coordonator Biroul Teritorial Oradea – Instituţia Avocatul Poporului.

 

Şase ani de muncă peste hotare

 

Pe holul Palatului Administrativ, înainte de sosirea expertului din Oradea, am discutat şi noi cu oamenii pentru a le afla povestea. Unii ne-au mărturisit că nici măcar nu ştiu de ce se mai prezintă la audienţe, în condiţiile în care au fost de nenumărate ori şi tot nu au rezolvat nimic. Am discutat cu Ioan Nistor, un sătmărean trecut de 60 de ani, care la rândul său a mai fost în audienţe. Vrea să se facă dreptate şi a făcut până în momentul de faţă toate demersurile pentru recuperarea contribuţiilor neplătite de angajatorul său, un patron italian. A muncit legal în Italia, în Torino, între 2001 şi 2007, adică şase ani. Patronul la care lucra zilnic câte zece ore în construcţii nu a achitat după angajat sumele aferente contribuţiilor sociale. Sătmăreanul a ajuns astfel să nu îi fie recunoscuţi cei şase ani munciţi departe de casă, în condiţiile în care semnase cu patronul italian un contract de muncă pe durată nedeterminată. La închiderea activităţii, în anul 2007, în momentul în care a solicitat şomajul, ce i se cuvenea legal, a fost înştiinţat că nu poate primi niciun ajutor de şomaj fiindcă s-a constatat că lipsesc contribuţiile. Mai mult, pe meleagurile italiene, sătmăreanul a fost întrebat de ce nu a sesizat mai din timp că patronul nu achită nimic către bugetul de stat.

 

Ioan Nistor a făcut toate demersurile pentru recuperarea contribuţiei neplătite de angajator

 

Ca muncitor ce îşi petrecea zilnic câte zece ore pe şantier, Ioan Nistor nu mergea să verifice corectitudinea patronului şi probabil nu se gândea că acesta face abuzuri. Au urmat apoi o serie de denunţuri, cereri, documente depuse în timp legal pentru recunoaşterea perioadei lucrate, pentru recuperarea contribuţiei neplătite de angajator. De ani de zile încoace a bătut la toate uşile, la ataşatul pe probleme de muncă din cadrul Consulatului de la Roma, care în opinia sa parcă ar încerca să îl facă să renunţe la toate demersurile, a mai fost în audienţe, s-a adresat pe mediul virtual Institutului Naţional pentru Prestaţii Sociale, Ministerului Muncii şi tot nimic. Cere cu disperare ajutor şi spune că nu va renunţa şi va apela la toate organele competente pentru a-şi rezolva problema.

 

17 ani munciţi în gradul I, nerecunoscuţi de legislaţia în vigoare

 

Nicolae Belbe, din Satu Mare, s-a prezentat la rândul său tot cu o problemă referitoare la anii munciţi< “Am lucrat 17 ani încadrat în gradul I de muncă. La anii lucraţi trebuia să am o reducere de 8 ani jumate şi eu de un an încoace trebuia să fiu în pensie la limită de vârstă. Foştii guvernanţi au schimbat legea şi gradul I de muncă nu mai este, asimilat fiind de gradul doi. Am muncit o viaţă în condiţii vitrege şi un an este echivalentul unui an şi jumătate la grupa I. În total am 43 de ani munciţi!”. S-a prezentat la rândul său în audienţe la Avocatul Poporului, asta după ce a bătut pe la uşile tuturor formaţiunilor politice pentru a întreba ce se întâmplă cu legislaţia care îl vitregeşte de drepturile sale.

Cu probleme de fond funciar au fost miercuri în audienţe locuitori din Homorodu de Mijloc şi din Gherţa Mică.

Potrivit expertului coordonator Alina Olah – Avram, de regulă în audienţele organizate de Instituţia Avocatul Poporului se prezintă foarte mulţi sătmăreni care reclamă probleme între vecini sau probleme de fond funciar. Acolo unde nu poate interveni în soluţionarea problemelor semnalate, reprezentanţii Biroul Teritorial Oradea îi sfătuiesc pe sătmăreni unde să se îndrepte cu necazul lor.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns