Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sătmărenii cu venituri sub 450 lei vor primi alimente de la UE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ajutoare UE la Satu Mare
Ajutoare UE la Satu Mare

Anul 2015 este al optulea an în care UE le dă alimente românilor săraci

    În ultimii ani, procedura de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană a suferit o serie de modificări.
    Reglementările legislative nu au întârziat să apară an de an, iar dacă aruncăm o privire doar spre ediţia din 2014 vedem că anul trecut alimentele s-au distribuit în baza unor cupoane valorice, iar instituţia care a coordonat programul de distribuire a produselor alimentare a fost Prefectura.

2015 este al optulea an în care Uniunea Europeană trimite hrană românilor săraci şi la ediţia din acest an există şi câteva noutăţi.

E posibil ca anul acesta să nu se mai distribuie cupoanele valorice beneficiarilor

Implementarea Programului operaţional “Ajutorarea persoanelor defavorizate” are la bază Hotărârea Guvernului nr. 627 din 2015. În rândurile de mai jos vă prezentăm în linii mari noutăţile din acest an ale programului de distribuire a alimentelor. Zilele trecute, la Instituţia Prefectului a avut loc o întâlnire a grupului de lucru care are în componenţă reprezentanţi ai Prefecturii Satu Mare, ai Consiliului Judeţean, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ai Casei de Pensii şi Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

În perioada imediat următoare baza de date primită de Prefectură de la instituţiile deconcentrate care au evidenţa numărului de beneficiari se va transmite Ministerului Muncii. Pasul următor va fi încheierea contractului cu furnizorii de alimente. E posibil ca anul acesta să nu se mai distribuie cupoanele valorice.

O nouă categorie de beneficiari: în jur de 2.300 de sătmăreni în plus la alimente în municipiu

Principala noutate a ediţiei din acest an este aceea că de alimentele de la Uniunea Europeană vor beneficia mult mai mulţi români săraci faţă de anul trecut. Până acum primeau alimente beneficiarii de venit minim garantat (ajutor social), familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, şomerii, pensionarii cu pensie lunară sub 400 de lei, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 627 din 2015, pe lângă aceste categorii care erau până acum este inclusă o nouă categorie, şi anume aceea a persoanelor fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei pe lună de persoană şi nu se încadrează în niciuna din categoriile de mai sus.

Problema introducerii pe liste a acestor persoane sărace a fost ridicată chiar de primării. :tim prea bine că în fiecare an e destul de dificil procedeul de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană, în condiţiile în care unele categorii refuză să îşi ridice ajutorul. Este vorba în special de şomeri. Primăriile prin serviciile publice de asistenţă socială vor întocmi liste cu această nouă categorie de beneficiari. Cu siguranţă se vor face anchete sociale în acest sens.

Cert este că va creşte numărul beneficiarilor. Am luat legătura cu Adrian Balaj – şef Birou Prestaţii Sociale în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare – care ne-a informat că în această nouă categorie de beneficiari intră în jur de 2.300 de persoane din municipiul reşedinţă de judeţ. Anul trecut, de alimente de la UE au beneficiat în jur de 7.000 de sătmăreni cu domiciliul în municipiu. Mircea Ciocan – consilier în cadrul Instituţiei Prefectului – ne spune că vor fi cam 60 de beneficiari de alimente de la UE în plus pe fiecare primărie din judeţ în parte.

Prefectura se ocupă şi anul acesta de implementarea programului

Anul acesta este al optulea an în care UE trimite hrană românilor săraci. Prefectura s-a mai ocupat de implementarea programului anul trecut şi chiar la început, la demararea programului, când UE oferea românilor săraci două produse: făină şi zahăr. În 2010 coşul de la UE a fost mai mare, în el fiind făină albă, mălai, paste făinoase, biscuiţi, zahăr şi lapte praf. În 2011 s-a primit orez, mălai, paste, biscuiţi şi lapte praf, iar în 2012 au fost 11 produse: făină albă, mălai, paste, biscuiţi, orez, fasole, mazăre, bulion, roşii, zahăr şi ulei, acest ultim produs doar teoretic.

Anul trecut, valoarea coşului de alimente a fost de aproximativ 128 lei, pe baza cuponului uninominal, beneficiarul primind 4 litri de ulei, 4 kilograme zahăr, 4 kilograme de făină albă, 4 kilograme de mălai, 2 pungi de paste făinoase (400 gr), 8 cutii conservă de carne de porc (300 gr), 6 cutii conservă de carne de vită (300 gr) şi 10 cutii conservă pate de ficat (200 gr). Pachetele pentru fiecare beneficiar au venit gata făcute, ceea ce a condus la fluidizarea procedurii de distribuire. E posibil ca anul acesta uleiul să vină ambalat separat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns