Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Traian Băsescu şi-a ridicat în cap judecătorii CSM

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Traian Băsescu şi-a ridicat în cap judecătorii CSM
Traian Băsescu şi-a ridicat în cap judecătorii CSM

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a catalogat, marţi, ca fiind la un nivel foarte jos discursul fostului preşedinte Traian Băsescu din ultima apariţie publică, afirmând că acesta a recidivat în ceea ce priveşte încălcarea independenţei justiţiei.

“Mi se pare discursul folosit de domnia sa aseară (n.r. luni) la un nivel foarte jos. Au coborât foarte jos nivelul discursurilor, din păcate, unii politicieni. Mă miră la domnia sa că are astfel de discurs. Poate că în timp îşi va pondera discursurile. (…)

Iată că a recidivat domnia sa cu privire la încălcarea independenţei justiţiei, pentru că astăzi s-a constatat că a încălcat independenţa justiţiei atunci când a făcut acea afirmaţie legată de terenurile de la Nana, legându-se de sechestrul impus de procuror şi constatat ca fiind legal de judecător. (…) Mă miră, să sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, deşi mă îndoiesc”, a afirmat Dumbravă, la plecarea de la CSM.

El a arătat că nu înţelege declaraţiile lui Băsescu privind magistraţii ”acoperiţi” după 10 ani în care nu a pus în practică legea referitoare la cercetarea acestora.

“După 10 ani în care nu a pus în practică legea privind cercetarea celor care sunt acoperiţi, acum face astfel de afirmaţii. Mă întreb ce l-a împiedicat timp de 10 ani să facă verificările prin CSAT, în condiţiile în care domnia sa era preşedintele acestei structuri”, a spus judecătorul, citat de Agerpres.

În opinia sa, fostul şef al statului este un ”recidivist”, pentru că este a treia oară când CSM constată încălcarea independenţei justiţiei.

“De două ori anul trecut, când încă avea calitatea de preşedinte al României. Acum astăzi şi să vedem sigur ce va constata IJ în urma sesizării de către preşedintele CSM de astăzi”, a adăugat Dumbravă, potrivit Mediafax.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. Băsescu, MESAJ de ultimă oră! | „Eu cred în Justiție! Aveţi însă grijă că distanţa de la televizor până în stradă poate fi uneori foarte mică!”
    Iată ce spune șeful statului în postare!

    „Eu cred în JUSTIŢIE.

    Nu cred în justiţia care se face prin zdrobirea cu anticipaţie a inculpatului. Ce vedem mult prea frecvent:
    – inculpaţi scoşi în cătuşe, cu presa anunţată din vreme;
    – inculpaţi sub presiunea publică şi nepublică a celor mai puternice instituţii ale statului (procurori, SRI, poliţie, Curte de Conturi etc.);
    – inculpaţi condamnaţi de televiziuni înainte de a fi judecaţi în baza denunţurilor şi a delaţiunilor din dosare date „pe surse” chiar de procurori;
    – inculpaţi încarceraţi înainte de a fi judecaţi pentru a-i zdrobi psihic şi pentru a le diminua şansele la apărare;
    – inculpatul nu are voie să se apere public, chiar în condiţiile în care procurorii dau ei înşişi la presă date trunchiate din dosar;
    – acte de acuzare în care probele în favoarea inculpatului sunt înlocuite cu consideraţii, adesea politice, şi cu justificări legate de opinia publică pe care tot unii procurori o „montează” prin documente selectiv „scăpate” din dosar către presă;
    – avocaţi care sunt persiflaţi, atenţionaţi şi, „la nevoie”, reţinuţi dacă îndrăznesc să-şi apere clienţii.
    Sunt doar cîteva elemente ale modului de a face justiţie în ultimele şase luni de către unii procurori.
    Dacă nu a ucis, dacă nu a violat, dacă nu a falsificat probe, dacă nu s-a sustras urmăririi penale, omul trebuie judecat neîncarcerat. Doar aşa justiţia va fi credibilă.
    În libertate inculpatul se poate apăra. Încarcerat preventiv, are şanse minime la apărare şi zero la păstrarea demnităţii.
    Vă amintesc faptul că în timpul mandatului meu au fost judecaţi şi condamnaţi Voiculescu, Năstase, Mureşan (fost ministru), Remeş (fost ministru), Codruţ Sereş (fost ministru), Nagy (fost ministru), Fenechiu şi mulţi alţii. Toţi au fost anchetaţi şi judecaţi în libertate (nu este meritul meu, ci al justiţiei), cu respectarea integrală a drepturilor, inclusiv a demnităţii lor. De aceea şi pedepsele aplicate de justiţie au fost credibile.
    România are nevoie de justiţie mai mult decît de orice altceva. Am crezut şi voi crede întotdeauna că leacul la corupţie, dar şi la păstrarea echilibrelor sociale este o justiţie fermă, care nu ocoleşte pe nimeni. De aceea, timp de zece ani am susţinut consolidarea instituţională şi legislativă, precum şi independenţa justiţiei.
    Dar niciodată n-am să cred că practici precum cele mai sus descrise înseamnă o justiţie credibilă pe termen lung.
    Acum se face justiţie şi la televizor pentru că unor lideri ai justiţiei le convine politic acest lucru. Aveţi însă grijă că distanţa de la televizor pînă în stradă poate fi uneori foarte mică.
    Aceste rînduri nu sunt dedicate nimănui. Am vrut doar să am conştiinţa împăcată că le-am scris„, scrie Băsescu pe pagina de Facebook.
    Postarea fostului președinte vine în completarea declarațiilor pe care le-a făcut luni seara, la postul B1, când a spus deşi a lăudat justiţia în perioada în care încă ocupa funcţia de preşedinte al ţării, acest sistem are încă multe probleme, printre care a enumerat chiar noul Cod Penal, dar şi „excesele” care se fac cu arestările preventive sau lipsa unei legi a răspunderii procurorului pentru acele cazuri în care se dovedeşte că acuzaţiile aduse suspecţilor au fost false.
    „In mandatele mele crearea unui sistem care sa se indrepte spre statul de drept a fost un obiectiv major. Am stimulat sa se faca legile, mica reforma in Justitie, am ales parte din oameni. Dar imi asum si cistigurile, si esecurile. Vad insa niste efecte ale noului Cod Penal si niste excese ale procurorilor cu arestarile preventive. In mandatul meu denunturile erau foarte putine, procurorii munceau pas cu pas si mai puneau in dosar si elementele favorabile acuzatului. Este un tip de justitie care se face sub o presiune formidabila”, a subliniat Traian Băsescu, la B1 TV.
    Fostul preşedinte a apreciat că spectacolul reţinerilor şi arestărilor la care asistăm în ultima perioadă, precum şi informaţiile care ajung în presă din dosare, creând „isterie” în rândul populaţiei, arată că „pregatirea retinerii se face prin mijloace necinstite fata de un om care inca nu e condamnat”.
    „Un om arestat are pe capul sau SRI, DNA, Curtea de Conturi, presa. Nu are nici o sansa. Denuntul a dobandit valoare de proba aproape. Eu nu pentru tipul asta de justitie am luptat. Nu am explicatie de ce s-a ajuns la asta. (…) Nu exclud posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte. Cei care trebuie sa tempereze erau judecatorii. (…) Arestarile in vederea obtinerii marturisirilor incalca drepturile omului si dreptul la demnitate”, a mai arătat Băsescu.
    Traian Băsescu a mai spus că este necesară o lege a răspunderii procurorului, fiind, în opinia sa, singura cale prin care poate fi oprit procesul de „guantanamizare”: „Nu vreau sa atac justitia, nu vreau sa compromit ce s-a facut in mandatul meu. Procurorul sa o faca cu legea in mana. Imi aduc aminte de o doamna Iordache, au nenorocit-o, au bagat-o si la beci. A castigat femeia pe toate nivelurile, dar e nenorocita. Uitati-va la cei 18 vamesi de la Otopeni, achitati toti in toate instantele. Acum, statul roman trebuie sa le plateasca salariile. Nu ar trebui sa avem legea raspunderii procurorului? Imi pare rau, dar legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atat timp cat primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca”.

Lasă un răspuns

ZIUA IMNULUI NAȚIONAL

Asculta acest articol Instituția Prefectului – Județul Satu Mare, Județul Satu Mare și Consiliul Județean, Primăria Municipiului Satu Mare și