Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TRATAMENTE ACNEE

Tratamentele pentru acnee trebuie să fie completate de alimentație și îngrijirea pielii

Tratamentele pentru acnee trebuie să fie completate de alimentație și îngrijirea pielii
“Lucrul de care se miră toată lumea este cum, dintre atâtea milioane de fete, niciuna nu seamănă cu cealaltă“, spunea marele erudit englez Thomas Browne acum aproape patru secole.  
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pielea, în special tenul, este foarte sensibilă la alimentație. S-au efectuat studii științifice care au demonstrat că riscul de acnee este direct proporțional cu consumul de lapte de vacă și bomboane. Pe de altă parte, cerealele integrale și salatele protejează tenul de acnnee.

 

Frumusețea vine din interior

Chipul unui om trezește un interes aparte atât în el însuși, cât și în ceilalți. în ciuda limitărilor lui vizuale, atenția nou-născutului este atrasă în mod special de chipul mamei. Se știe că există o anumită parte a creierului care se ocupă în mod special cu analizarea și recunoașterea fetelor. Când această parte a creierului este lezată, apare incapacitatea de a recunoaște fețele familiare. Această tulburare este cunoscută sub numele de prozopagnozie. Fără îndoială, ceea ce impresionează cel mai mult la fața umană este abilitatea ei de a exprima emoții și stări de spirit, precum fericire și tristețe, seninătate și teamă, liniște și încordare, plăcere și durere și multe alte emoții care sunt exprimate cu ajutorul mușchilor faciali mai bine decât cu ajutorul cuvintelor. ~n plus, aceste expresii faciale sunt universale și s-a demonstrat că pot fi recunoscute de orice om, indiferent de cultură, limbă sau vârstă.
Expresia facială este într-adevăr un limbaj universal valid, un sistem de comunicare nonverbală care unește toți oamenii și, totodată, încă o dovadă a originii unice a speciei umane. Totuși, pe lângă emoții, fața este cea mai evidentă expresie a stării de sănătate fizice și mintale a unei persoane. Multe boli și afecțiuni sunt reflectate pe fața omului.
Pentru a avea un chip frumos, este la fel de eficient sau chiar mai eficient să ne îngrijim sănătatea interioară, decât să folosim creme pentru față.

 

Controlul acneei

 

Acneea reprezintă hipertrofierea și infectarea glandelor sebacee ale pielii. Aceste glande secretă sebum, un ulei care protejează pielea. Când orificiile de secreție ale acestor glande se astupă din diferite cauze, sebumul se acumulează și glandele se umflă. ~ntrucât sebumul nu poate fi eliminat corespunzător, glandele se infectează și se inflamează, producând erupțiile pustulare specifice acneei.
Această afecțiune este cel mai frecvent întâlnită în perioada adolescenței.
Factorii ei cauzatori sunt: moștenirea genetică, hormonii (în special cei androgeni responsabili pentru caracteristicile masculine), stresul emoțional și alimentația.

 

Deși depinde în mare parte de factori ereditari și hormonali, apariția acneei este influențată și de alimentație.
Pentru o mai bună funcționare a glandelor sebacee din piele este nevoie de mai multă vitamina A. Fructele și legumele portocalii, cum ar fi morcovii, mango și caisele, furnizează betacaroten, care se transformă în vitamina A, pe măsură ce acest lucru este necesar.
Pentru echilibrul hormonal și sistemul imunitar este necesar mai mult Zinc. Surse alimentare bune de Zinc sunt< drojdia de bere, germenii de grâu, nucile și semințele de dovleac și floarea soarelui. De asemenea se poate lua și ca supliment alimentar, 30-50 miligrame pe zi.

 

 

Deși nu s-a demonstrat științific, se pare că sunt anumite produse alimentare cu conținut ridicat de grăsime animală care pot favoriza apariția acneei. Dintre acestea se menționează< parizerele, carnea de porc în general, ciocolata și untul.
Un studiu efectuat la Universitatea Harvard demonstrează că adolescenții care consumă mai mult lapte de vacă, chiar și degresat, prezintă un risc mai mare de apariție a acneei. Cauza poate fi efectul metabolic al proteinelor din lapte și al reziduurilor hormonale pe care le conțin atât laptele integral, cât și cel degresat.
O alimentație bogată în zahăr și alte produse cu un indice glicemic ridicat, precum făinurile albe sau rafinate, favorizează apariția acneei.
Pe de altă parte, consumul regulat de cereale integrale și alimente cu indice glicemic scăzut protejează tenul de acnee, conform unui studiu efectuat la o universitate din Melbourne(Australia).

 

Alte recomandări

Având în vedere că acneea are reputația unei boli dificil de tratat, și pentru că există riscul formării de cicatrici, câteva sfaturi pot fi utile.
În primul rând, acneea nu este cauzată de igiena deficitară a pielii. Spălarea feței de mai multe ori pe zi, precum și folosirea unei creme de gomaj pot agrava acneea. Este posibil ca un săpun agresiv folosit în exces să usuce pielea, care produce ca răspuns mai mult sebum.
Particulele din produsele de gomaj pot produce leziuni inflamatorii. De aceea se recomandă săpunuri sau geluri speciale antiacnee, care se folosesc în general de două ori pe zi.

 

 

Folosiți cât mai puține produse pentru piele, creme pentru curățare, loțiuni pentru protecție solară sau orice fel de cosmetice. Dacă le folosiți, aveți grijă să nu conțină ulei, ci să fie formule pe baza de apă, ca să nu astupe porii.
Nu încercați să vă scoateți coșurile. Este posibil ca această manevră să producă leziuni inflamatorii. Eliminarea punctelor negre se recomandă a fi făcută în cabinetul medical și nu acasă sau la salonul de cosmetică.
Nu ezitați să cereți ajutorul dermatologului când observați apariția de cicatrici, pete hiperpigmentare, dacă leziunile roșii inflamatorii sunt numeroase sau persistente. În general, cu cât acneea e tratată mai devreme, cu atât medicația e mai activă.
Nu abandonați tratamentul dacă produce iritație locală. Apelați la medic, care vă va sfătui sau va schimba schema de tratament.
Nu abandonați tratamentul prea curând. Sunt necesare în general, șase săptămâni pentru a obține o ameliorare de 30-40% a acneei.
Dacă după această perioadă nu se observă un efect pozitiv sau rezultatele sunt nemulțumitoare, se modifică tratamentul și se pot adăuga antibiotice pe cale orală. Astăzi există posibiltatea de a trata cicatricele de acnee cu o rată de succes de 60-100%, în funcție de aspectul sau de vechimea lor.

 

Există metode care grăbesc vindecarea acneei, prin injectare de soluții diluate de corticoid sau efectuarea de peelinguri.
În general, după obținerea rezultatelor dorite, este necesar un tratament de întreținere, care poate fi de lungă durată.
Acneea are și efecte psihologice negative. Nu lăsați această afecțiune să vă altereze viața afectivă și socială. La ora actuală nu există cazuri sau forme de acnee care nu pot fi tratate cu succes.

 

CITEȘTE ȘI:

Aspirina poate fi folosită ca tratament eficient împotriva acneei  

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns