Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BENEFICIILE AFINELOR

Tratamentul cu afine este eficient în diaree pentru că distruge germenii patogeni

Tratamentul cu afine este eficient în diaree pentru că distruge germenii patogeni
Statisticile arată că milioane de persoane suferă anual de infecții intestinale și alte forme de diaree. Mortalitatea la nivel mondial din cauza afecțiunilor diareice este de peste două milioane persoane pe an.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Odată cu venirea căldurilor, gradul de răspândire al diareei este mare, așa că, oricât de puțin agreabil pare acest subiect, el merită abordat și trebuie tratat cu maximum de seriozitate.

 

Diareea și cauzele sale

Diareea presupune materii fecale frecvente (de cel puțin trei ori pe zi) de consistență moale sau apoasă. Fecalele sunt reziduuri care urmează a fi eliminate din organism, obținute în urma digestiei și absorbției nutrienților și fluidelor din alimente. Absorbția necorespunzătoare a fluidelor sau secreția în exces a acestora de către sistemul digestiv duce la apariția scaunelor moi, apoase (conțin apă și săruri minerale și cântăresc mai mult decât scaunele obișnuite, normale).
De obicei, diareea nu durează mai mult de o zi, două și poartă denumirea de diaree acută, fiind o afecțiune des întâlnită. Dacă durează mai mult de trei săptămâni, vorbim despre diareea cronică, o afecțiune gravă care presupune neapărat prezența la medic.
Mai multe tipuri de bacterii introduse în organism prin intermediul mâncării și a apei produc diaree, cum ar fi Salmonella și Escherichia Colli. De asemenea, diverși viruși pot provoca diaree< virusul hepatic, citomegalovirusul, novovirusul sau rotavirusul. Infecția cu rotavirus este cea mai frecventă cauză a diareei întâlnită la copii.
Gastroenterita virală este extrem de contagioasă. Gastroenterita reprezintă inflamația mucoasei stomacului, intestinului subțire și a intestinului gros și reprezintă o cauză de îmbolnăvire de diaree a milioane de persoane. Oricine poate dobândi gastroenterită virală și cei mai mulți se recuperează fără complicații.

 

Diareea cronică poate avea nenumărate cauze și cel mai adesea există o legătură cu disfuncțiile intestinale. Dintre cauze menționez< paraziții, sindromul colonului iritabil, boli inflamatorii intestinale(colită ulcerativă, boală Crohn), intoleranță și sensibilitatea la unele alimente (lactoza, fructoza sau sorbitolul), reacțiile la medicamente, chimioterapia și radioterapia.
Persoanele care vizitează anumite țări străine sunt expuse riscului de a avea diareea călătorului. De această afecțiune suferă cam 20 de milioane de persoane care călătoresc în țări din Asia, Africa și America latină. Diareea călătorului este cauzată de agenți infecțioși între care “contribuția” bacteriilor este de 80%.
Marea majoritate a cazurilor de diaree debutează brusc cu scaune dese. Alte simptome asociate sunt< amețeală, vărsături, dureri abdominale, febră, somnolență, balonări. Cele mai multe cazuri se vindecă în decursul a 1-2 zile fără tratament medicamentos și nu pun în pericol viața.

 

Prima opțiune este prevenția

Aplicarea unui set de măsuri de igienă simple ne pot ajuta să evităm neplăcerile cauzate de diaree.
Înainte de a mânca sau de a ne prepara hrana, ne vom spăla pe mâini bine cu apă și săpun. Nu vom consuma băuturi și nici apă din surse nesigure, nici măcar pentru spălatul dinților. Nu vom consuma lapte nefiert, iar fructele și legumele, inclusiv cele din salate, vor fi spălate cu cea mai mare atenție de cel puțin două ori. Nu se consumă carne și pește incomplet preparate sau crude. Nu se consumă alimente preparate cumpărate de la vânzători ambulanți. Orice aliment, chiar preparat în casă care prezintă semne de alterare, modificări ale gustului, mirosului, culorii, nu va fi consumat deoarece poate fi contaminat cu bacterii.

Dietă în caz de diaree

Dacă aveți o stare generală bună, nu ați pierdut multe lichide prin scaune și vărsături și nu sunteți în una din situațiile în care trebuie să mergeți la medic, atunci puteți să va tratați singuri. Trebuie să beți multe lichide, însă nu alcool, cafea sau ceai negru. Apa plată, ceaiul sau zeama de compot (slab îndulcită), supă de legume(nu uitați de morcovi) sunt foarte bune. Dacă simțiți greață, e de preferat să nu renunțați de tot la lichide, încercați cu cantități mici, însă trebuie evitate produsele lactate.
Iată o rețetă de limonadă care ajută în diaree. Unui litru de apă minerală i se adaugă zeama a 1-2 lămâi și o lingură de zahăr brun. De asemenea, se adaugă un vârf de cuțit de sare marină și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se beau mai multe pahare de limonadă pe zi. Persoanele cu restricție la sare în alimentație (hipertensivi, cardiaci) nu vor pune nici sare, nici bicarbonat de sodiu.
Acest preparat ajută la prevenirea pierderii de electroliți prin fecale, dat fiind că are aport de glucoză, clorură de sodiu, bicarbonat de sodiu și citrați.
Este posibil ca la început să vă pierdeți cu totul pofta de mâncare, iar din cauza vărsăturilor să nu puteți mânca nimic. Imediat ce lucrurile încep să meargă mai bine, puteți ronțăi câteva grisine, sticks-uri sau pâine prăjită, puteți mânca orez, banane, mere coapte, carne de pui friptă sau fiartă și macaroane cu brânză de vaci. Puteți renunța la regim după ce dispar greața și vărsăturile, scaunele sunt din ce în ce mai consistente și reapare senzația de foame. Nu începeți brusc să mâncați cartofi prăjiți, în nici un caz.

 

Fitoterapia este utilă

Plantele utilizate în tratamentul diareei sunt bogate în taninuri, și prin urmare au un gust aspru. Taninurile sunt solubile în apă, dar necesită un interval de timp pentru fierbere și de repaus relativ lung. De aceea toate ceaiurile împotriva diareei, preparate din aceste plante, vor trebui să fie lăsate în repaus un anumit timp cu planta în interior.
Cu ajutorul fructelor sau a frunzelor de afin se poate scapa foarte ușor de sindromul diareic. :i în cazul în care este vorba despre o infecție sau chiar o toxiinfecție alimentară este util tratamentul cu afin deoarece acesta poate să distrugă eventualii germeni patogeni. Se va folosi orice formă de preparat pe care îl aveți la îndemână atâta timp, până se restabilește scaunul normal. ~n cazul diareei, de multe ori o singură linguriță de tinctură de afin poate să rezolve rapid acest simptom atât de neplăcut. ~n cazurile în care este perturbată grav flora intestinală sau există o serie de agenți patogeni mai puternici, se va face un tratament de durată, caz în care este indicată în plus tinctura de propolis și de asemenrea, iaurtul de casă.

 

Rozmarinul este antidiareicul cel mai bun pentru bebeluși, sub formă de ceai în doze mici. Nu numai că are un conținut mare de taninuri, dar acțiunea sa antispastică intestinală ameliorează durerile colicative care îi deranjează atât de mult pe copii. Vom fierbe 5 minute ceaiul de rozmarin și apoi vom lasa un repaus de 5 minute înainte de consum.

 

CITEȘTE ȘI:

Fructe uscate recomandate în dietă

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns