Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Trupa Harag Gyorgy şi-a sărbătorit trecutul şi prezentul

Imagine din "Rudele" de Moricz Zsigmond
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Timp de trei zile teatrul maghiar sătmărean a lansat spectacole şi a cinstit fondatorii

 

Imagine din "Rudele" de Moricz Zsigmond
Imagine din “Rudele” de Moricz Zsigmond

Trupa maghiară Harag Gyorgy a sărbătorit cu eleganţă aniversarea celor 60 de ani de la fondarea sa, petrecută la Baia Mare sub tutela marelui regizor şi profesor care îi dă numele. S-au lansat spectacole noi, a venit Teatrul Naţional din Budapesta şi – lucru admirabil – istoria trupei a fost cinstită cum se cuvine.

Holul Sălii Mari a fost împânzit de fotografii mai vechi şi mai noi în expoziţia denumită “Şaizeci de ani – prezent!”, s-au depus coroane la mormintele foştilor membri ai trupei şi la memorialul din Tăşnad al părintelui fondator, s-au lansat două cărţi semnate de Ungvári Zrínyi Ildikó şi criticul de artă Csirak Csaba, s-a proectat un film din 1974 în care mulţi membri de atunci ai trupei au evoluat (“Răţuşca cea urâtă” şi actorii din toate generaţiile s-au adunat în jurul unei mese rotunde aniversare.

Dar dincolo de toate momentele dedicate istoriei, în teatru prezentul continuu al scenei contează. Aşa că sala Casei de Cultură a Sindicatelor a fost plină la spectacolul cu clasica dramă “Suflet viteaz” a lui Tamasi Aron, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Budapesta în regia lui Vidnyánszky Attila. Cel mai important teatru al Ungariei se află în turneu în România şi va prezenta spectacole şi la Bucureşti în aceste zile.

Au fost lansate şi primele două producţii ale stagiunii sătmărene 2013-2014. Prima a fost “Rudele” de Moricz Zsigmond, o dramă extrem de actuală pe tema corupţiei morale şi politice, regizată de Babarczy Laszlo, laureat al prestigioaselor premii Kossuth şi Jaszai, avându-i în rolurile principale pe tinerii Kanyadi Szilard şi Sandor Anna, cu apariţii ale veteranilor Czintos Jozsef şi Toth Pall Miklos. A doua, mai discretă, de studio, a fost “Imn” de Schwajda Gyorgy, o priviree duios-amară asupra familiei şi societăţii, regizată de Csiki Zsolt, jucată de Gaal Gyula şi Gal Agnes.

Ambele piese vor fi jucate şi în weekendul viitor, în abonamentele obişnuite, şi urmează să le comentăm şi noi în viitoarele suplimente ale ziarului nostru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Lasă un răspuns