Image 1
Image 2

DAUNE DE RĂZBOI

Ucraina va fi parțial reconstruită cu miliardele de euro ale Rusiei

După adoptarea sancțiunilor împotriva Rusiei agresoare, 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale Ruse sunt înghețate în băncile din Uniunea Europeană și Statele Unite.        
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deși nu s-a terminat războiul Ucraina ar dori deja ca statele occidentale să elibereze aceste sume ca despăgubiri de război, iar miliardele Rusiei să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei.

 

Guvernul Ucrainei a început să folosească  fonduri rusești stocate în conturi Sberbank. Suma este de 450 de milioane de dolari. Din acești bani ucraineni care au suferit daune mai mici primesc 5 000 de dolari pentru a-și repara casele.

 

Ucraina va deveni cel mai mare șantier din lume

 

Recent ministru ucrainean al Transporturilor, Olkesandr Kubrakov, care este și viceprim ministru pentru Reconstrucția Ucrainei, a făcut mai multe vizite în Occident anunțând că reconstrucția țării sale începe în chiar timpul războiului. El spune că Ucraina va deveni cel mai mare șantier din lume.

 

Țările care își vor asuma sarcina de reconstrucție sunt deja interesate de cel mai mare șantier din lume. Ministrul ucrainean se întâlnește frecvent cu politicieni și oameni de afaceri, precum și cu cancelarul Olaf Scholz și miniștri cabinetului.
Viceprim ministru Kubrakov spune că Ucraina trebuie să fie mult mai bine decât a fost înainte de război. Pentru acest lucru Ucraina trebuie să treacă la reforme în vederea aderării la UE.

 

Costurile reconstrucției se vor ridica la miliarde, dar cifra finală nu este cunoscută pentru că războiul continuă încă. Experții estimează suma necesară reconstrucției la 750 de miliarde de dolari, însă conform calculelor Băncii Mondiale costurile s-a ridica doar la 410 miliarde de dolari.

 

România nu figurează pe prima listă a țărilor dispuse să participe la reconstrucția Ucrainei

 

Se așteaptă investitorii. Fiecare țară anunță cu cât poate participa la reconstrucție.
În prima etapă sunt necesare refacerea alimentării cu apă și electricitate, refacerea infrastructurii rutiere și a rețelei feroviare. Germania este dispusă să participe cu 280 de miliarde de euro, deja realizând calculele preliminare.

 

O listă preliminară este avansată în mass media europeană. Potrivit acesteia UE va participa cu cea mai mare sumă,  urmată de SUA, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Japonia, Canada, Polonia, Olanda, Danemarca, Suedia, Elveția, Franța, Cehia, Finlanda. Oamenii de afaceri deja au început să facă vizite în Ucraina pentru a vedea la fața locului situația. Interesul pentru acest mare șantier este în continuă creștere.
Reconstrucția va dura până în jurul anului 2032. Instituțiile UE au promis un prim avans de circa 80 de miliarde de euro, iar guvernul german de 20 de miliarde de euro. De acești bani vor să beneficieze antreprenori din Germania, Franța, dar și din Turcia și Polonia.

 

În această perioadă de reconstrucție Ucraina va cunoaște o creștere economică cuprinsă între 3,2% anul viitor în creștere până la 6,5% în anul 2025.

 

Astfel războiul din Ucraina va deveni o mare afacere. Se vor scoate bani buni și din curățarea terenului de muniție neexplodată, mine etc. Oportunitatea de afaceri este uriașă. Cu siguranță de ea vor profita și firme din România, dar pentru acest lucru trebuie să se implice și guvernul. Poate a și făcut-o, dar încă nu se face prea multă publicitate în jurul acestui subiect.