Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UDMR a negociat cu PSD legea retrocedărilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Senatorul Pataki Csaba
Senatorul Pataki Csaba

Din grupul de negociere UDMR au făcut parte senatorul Pataki şi deputatul Erdei

    Executivul îşi va asuma miercuri răspunderea pentru proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist.
    Potrivit procedurii, în şedinţă comună, premierul declară în mod expres că Guvernul îşi angajează răspunderea asupra proiectului de lege, motivând recurgerea la această cale de promovare, urmată de prezentarea conţinutului reglementărilor propuse. Din acest moment, începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea unei moţiunii de cenzură.

Deputatul Erdei D. Istvan
Deputatul Erdei D. Istvan

Dacă nu se depune o moţiune de cenzură la epuizarea termenului de trei zile, proiectul de lege se consideră adoptat prin simplu fapt al trecerii timpului. Dacă se depune o moţiune de cenzură şi nu a fost admisă, legea este anunţată în plenul celor două Camere şi depusă la secretarul general al Camerei Deputaţilor, timp de două zile, în vederea eventualei exercitări a dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale.

După expirarea celor două zile, dacă nu a fost atacată la CCR, legea se transmite preşedintelui României pentru promulgare. Dacă moţiunea de cenzură este admisă, Guvernul este demis.

Ponta: Cea mai spinoasă problemă, la cultul greco-catolic

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, după întrevederea cu grupul parlamentar al UDMR pe tema proiectului de lege privind despăgubirile, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, că cea mai spinoasă problemă este a cultului greco-catolic.

“O să avem în continuare un dialog pentru că partea ce a mai dificilă care va rămâne în continuare este cea referitoare la proprietăţile confiscate de la diverse culte religioase. Acolo e nevoie de foarte mult dialog, foarte multă înţelegere, este vorba în primul rând de recunoaştera unor abuzuri care s-au comis împotriva cultelor religioase şi de repararea atât cât putem a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu foarte multe zeci de ani”, a spus Ponta.

El a arătat că e recunoscător pentru modul pozitiv în care au decurs discuţiile cu reprezentanţii cultelor religioase. “O să spun şi mâine sunt foarte recunoscător modului pozitiv în care au decurs discuţiile cu reprezentanţii tuturor cultelor religioase. Cea mai spinoasă probabil problema este a cultului greco-catolic. Tot ce se putea rezolva în mod realist şi pragmatic am rezolvat şi am explicat”, a spus Ponta.

Senatorul Pataki şi deputatul Erdei au participat la negocieri

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a afirmat că formaţiunea pe care o conduce a decis să nu semneze moţiunea de cenzură privind legea retrocedării proprietăţilor confiscate în regimul comunist, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea mâine. Şi liderul PP-DD de la Camera Deputaţilor, Tudor Barbu a anunţat că partidul pe care îl reprezintă nu va susţine moţiunea de cenzură a PDL.

Kelemen Hunor a precizat, la finalul întâlnirii dintre parlamentarii UDMR cu premierul Victor Ponta, că încă nu a văzut vreun text al unei moţiuni de cenzură, iar prin legea privind retrocedarea proprietăţilor nu sunt anulate drepturi ale foştilor proprietari în ceea ce priveşte redobândirea acestora. Din delegaţia UDMR care a participat la negocierile pe legea retrocedărilor au făcut parte şi doi parlamentari sătmăreni: senatorul Pataki Csaba şi deputatul Erdei D. Istvan.

Premierul Victor Ponta a arătat că au existat amendamente ale parlamentarilor UDMR, PPDD şi USL în diverse forme, unele care au fost incluse în lege, sau au fost explicitate mai bine.

“Parlamentarii USL, UDMR, PPDD au avut un rol pozitiv ca legea să fie cât mai bună”, a mai spus Ponta.
Luni, preşedintele PDL Vasile Blaga spunea că au existat discuţii cu UDMR şi PPDD privind depunerea unei moţiuni de cenzură, dar că o decizie urmează să fie luată în aceste zile.

În acest moment, PDL nu are decât 77 de parlamentari şi potrivit regulamentului Parlamentului, o moţiune de cenzură trebuie să fie iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Astfel, PDL nu poate depune o moţiune de cenzură fără semnăturile parlamentarilor UDMR şi PPDD.
Ponta acuză interese politice

“Consiliul Legislativ a făcut o observaţie pe care am tratat-o foarte serios, am inclus-o în textul legii. Grupurile parlamentare, şi nu doar cele ale USL, ci şi cele aflate în opoziţie – UDMR, PP-DD, au făcut observaţii, au făcut amendamente, unele le preluăm în text, pentru că orice fel de idee este bună. Legea nu poate fi perfectă şi noi nu suntem perfecţi în întocmirea unei legi care să rezolve o problemă atât de dificilă, însă toată lumea care a făcut amendamente şi observaţii de bună credinţă ne-a ajutat şi vreau să le mulţumesc”, a spus Victor Ponta, în şedinţa de Guvern.

“Trebuie să recunoaştem anumite drepturi şi să oprim fenomene infracţionale, cum sunt cele ale samsarilor imobiliari, ale reprezentanţilor lor politici, pentru că, din păcate, există, şi o să-i vedeţi şi mâine în Parlament, pe cei care s-au bătut şi se vor bate în continuare pentru cesionarii şi samsarii imobiliari, însă în ansamblu vreau să apreciez efortul de bună credinţă al tuturor celor care au fost implicaţi”, a concluzionat Ponta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol Grupa A play-out Unirea Slobozia 31p. CSM Slatina 27p. AFK Csikszereda 26p. CSC 1599 Şelimbăr 24p. Metaloglobus