Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ultimii 300 de cai cu SIDA din Maramures vor lua drumul abatorizarii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Campania de eradicare a Anemiei Infectioase Ecvine in judet se apropie de sfarsit

[slideshow id=6212]

Stupoare in randurile crescatorilor de animale. In ultimii ani, tot mai multe cabaline din gospodariile maramuresenilor au fost depistate cu Anemie Infectioasa Ecvina (SIDA cailor). Crescatorii de animale au primit aceasta veste cu ingrijorare, iar la inceput au fost mai putini receptivi la indemnul specialistilor de a-si preda caii bolnavi spre abatorizare. Oamenii au tinut la animale, le-au indragit si s-au folosit de ele multi ani in munca campului si nu numai. Pana la urma nu au avut de ales, pentru ca riscau amenzi de minim 2.500 de lei daca nu se conformeaza. Asa se face ca pana in prezent au fost ridicati aproape 1.000 de cai si sacrificati in abatoare de specialitate.

Campania de eradicare a Anemiei Inferctioase Ecvine in judet se apropie de sfarsit. Dupa cum ne-a informat directorul executiv adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Animalelor Maramures, Vasile Pop, mai sunt de ridicat spre abatorizare 300 de cabaline. Saptamana trecuta s-au ridicat aproape 100 de cai din zona Tg. Lapus, Vadu Izei si Somcuta Mare, urmand ca, in zilele urmatoare, actiunea sa continue in zona Codrului si Borsa. Surpriza mare in ultimele zile vine din zona Sighetu Marmatiei, unde s-au mai gasit cai infestati cu anemie, desi specialistii nu se asteptau la asa ceva. Directia Sanitara, in derularea eradicarii Anemiei Infectioase Ecvine, a gasit un sprijin important in angajatii Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Maramures, sef zonal doctor inginer Ioan Mihalca. Colaborarea buna dintre cele doua unitatii duce la derularea activitatii cu succes, astfel incat, in scurt timp, judetul va fi “starpit” de caii bolnavi.

Scandaluri interminabile

La inceput, actiunea a fost dirijata de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, insa crescatorii de animale au avut mari probleme pentru ca nu si-au primit banii mai bine de trei ani de la predarea cailor bolnavi. Ei au ramas si fara obiectul muncii, si fara bani. Dupa interventii si revolte ale pagubitilor, in numar de 464 maramureseni, unii au ajuns si in instanta si au reusit sa-si recupereze banii ca despagubire, stabilite de o echipa de evaluatori. Intre timp, situatia s-a schimbat, institutiile isi fac treaba, astfel ca in maxim 30 de zile de la eliberarea documentului de sacrificare de la abator oamenii intra in posesia banilor. Echipe formate dintr-un consilier de la sanatatea animalelor, unul de la inspectii, altul de la ameliorare, un politist si un reprezentant al primariei au mers pe la gospodariile oamenilor pentru a-i convinge sa predea animalul bolnav. Crescatorii de cabaline anemopozitive ridicate si sacrificate in unitati autorizate sanitar-veterinar au constatat ca platile s-au desfasurat conform graficului. Astfel, cei care si-au predat caii au avut imediat banii pe carduri.

Probleme pentru indepartarea focarului de anemie infectioasa vor fi doar din cauza proprietarilor care se opun sacrificarii. Din pacate, exista  130 astfel de persoane, care au refuzat sa-i predea invocand diverse motive si riscand astfel amenzi usturatoare. Pana la urma, 98 dintre ei s-au conformat. Ei s-au convins ca despagubirea se face dupa ce animalul a fost ridicat.

Banii au ajuns in judet, numai ca trebuie facute formalitatile pentru a ajunge in conturile celor care au predat caii, evaluati la pretul pietei de o comisie de specialitate. Proprietarul preda cabalina pe baza de borderou, iar abatorul achita contravaloarea carnii, a pielii si organelor, cu dispozitie de plata. Diferenta pana la suma evaluata este asigurata din bugetul statului, prin intermediul DSVSA.

“Toti proprietarii de cai care au animale anemopozitive si care dintr-un motiv sau altul nu le-au predat spre abatorizare sunt rugati sa ia legatura cu medicii veterinari zonali pentru a stabili cand trebuie sa vina masina si sa incarce animalele”, spune directorul Pop. Ca urmare a aceste actiuni, la nivel de judet numarul cabalinelor s-a redus, ajungandu-se la aceasta data la un efectiv de 13.000 de capete, majoritatea sanatoase.

Curs pentru transportatorii de animale vii

DSVSA Maramures vine in sprijinul crescatorilor de animale in special al celor care le transporta spre centrele de sacrificare sau la targuri de animale. In acest sens, impreuna cu Fundatia Academia de Transport Intern si International, vor organiza, in 9 aprilie, la sediul institutiei, un curs cu soferii sau insotitorii acestora care transporta animale vii. Aceste cursuri sunt obligatorii in vederea obtinerii atestatului de transport pentru animale vii si bunastarea animalelor.

Cei interesati pot lua legatura cu Viorica Lefegiu, tel. 0740-113853.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns