Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un avion medical a aterizat forţat. Două persoane au decedat, cinci sunt grav rănite

Aeronava era pilotată de Adrian Iovan
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Aeronava era pilotată de Adrian Iovan
Aeronava era pilotată de Adrian Iovan

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care îl avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, s-a prăbuşit la judeţul Alba, potrivit unor surse din MAI. Zona este muntoasă, împădurită, iar condiţiile meteo sunt nefavorabile, fiind ceaţă densă şi zăpadă care pe alocuri depăşeşte 50 de centimetri. După aproximativ cinci ore de căutări, epava avionului şi cele 7 victime au fost găsite de un pădurar, care i-a alertat pe salvamontişti şi pe salvatorii ISU. Şi studenta rănită grav în accident a încetat din viaţă.

 

UPDATE 6:15 Răniţii în accidentul aviatic sunt conştienţi, fiind internaţi la terapie intensivă

UPDATE 04:50 Toţi răniţii au fost duşi la Unitatea de Primiri Urgenţe 1 din Cluj-Napoca

UPDATE 00:30 SMURD:  Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Informaţiile, care constituie un prim bilanţ al stării supravieţuitorilor din accidentul aviatic de luni după-amiază, a fost comunicat Mediafax de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.

Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

Doctorul Radu Zamfir are 39 de ani şi a absolvit UMF “Carol Davila” în 1998, cu media generală de promovare a anilor de studii 9,63 şi media la examenul de licenţă 10. Este medic specialist chirurgie generală din octombrie 2006 şi lucrează la Institutul Clinic Fundeni, în Laboratorul de Cercetare Chirurgie.

Valentin Calu are 42 de ani, este doctor în ştiinţe medicale şi lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Capitală, iar din 2007 este şi purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Anterior, el a fost coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe de la Elias.

Cătălin Pivniceru este medic specialist chirurgie generală la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti, iar Sorin Ianceu (37 de ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuş şi face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Ianceu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj şi se specializează în transplant.

UPDATE 23:58 Studenta rănită grav în accident a încetat din viaţă, în ciuda intervenţiei echipei de prim ajutor care i-a făcut manevre de resuscitare, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

UPDATE 23:30 Pădurarii au tras focuri de armă ca să fie auziţi de răniţii din avion şi ghidaţi

 UPDATE: 23.10 Un grup de criminalişti a plecat la locul incidentului

UPDATE: 23.00 Adrian Iovan, care pilota avionul aterizat forţat, este persoana decedată în accidentul aviatic, au declarat, pentru Mediafax, surse din MAI. El a rămas încarcerat ăn avion. Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fost găsite de un pădurar. Pilotul Adrian Iovan a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa după ce a trecut de Sibiu, când a anunţat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vedea nimic din cauza ceţii, a declarat luni, pentru Mediafax, preşedintele Romatsa, Aleodor Frâncu.

UPDATE 22.40 O persoană grav rănită în accidentul de avion a fost coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forţată la un drum unde sunt mai multe ambulanţe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare, transmite corespondentul Mediafax.

“Este o persoană în stare foarte gravă, se efectuează manevre de resuscitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş.

UPDATE 22.35 Unul dintre piloţi ar fi încarcerat în carlinga avionului, iar salvatorii ISU urcă pentru a-l scoate de acolo, a spus şeful IGSU, Ion Burlui. De asemenea, o altă victimă are picioarele rupte, iar alta are mâinile rupte.

UPDATE 22.30 O echipă de la Salvamont Bihor a ajuns la locul unde se află cele şapte victime din avionul care a aterizat forţat într-o zonă din Munţii Apuseni, transmite corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Marescu, a declarat că avionul a fost găsit în zona Vârfului Petreasa, iar la faţa locului au ajuns doar pădurarii şi localnicii din Horea şi salvamontiştii din Bihor.

Alina Marescu a spus că două persoane au fost coborâte de către localnici şi pădurari pe braţe până într-o zonă unde se aflau maşini de teren.

UPDATE 22. 17 Ministerul Sănătăţii a transmis, printr-un comunicat de presă, că a luat toate măsurile pentru ca persoanele implicate în accidentul aviatic să primească tratament adecvat stării lor de sănătate. „S-a dispus Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj măsurile necesare pentru a acorda în cele mai bune condiţii serviciile medicale necesare. Preşedintele ANT, prof. dr Radu Deac a ţinut şi ţine legătura în permanenţă cu echipele de intervenţie de la faţa locului”, se arată în documentul citat.

După preluarea răniţilor de către echipele medicale, comunicarea medicală se va realiza de către  Dr Hadrian Borcea, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj de către doamna Dr Adela Golea, şef al Unităţii de Primiri Urgenţe.

UPDATE 21.55 Una dintre victime este coborâtă pe braţe de oameni de pe Muntele Petreasa, care are peste 1.600 metri altitudine, unde s-a prăbuşit avionul. Cei care i-au găsit au fost pădurarii, alături de localnici.

“Se ajunge foarte greu cu SMURD-ul, e un teren greu accesibil, coboară cu cel care a fost rănit mai grav, oamenii îl coboară pe braţe”, a spus Cornel Olar, pădurarul care şi-a coordonat colegii în misiunea de căutare, într-o intervenţie la un post de televiziune.

Pădurarul a mai precizat că Adrian Iovan, pilotul, “este în stare critică”, iar asistenta este şi ea rănită mai grav. Până la această oră, medicii SMURD nu au reuşit să ajungă la locul accidentului, din cauza terenului accidentat.

Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din judeţul Alba care l-a însoţit pe pădurarul care a găsit răniţii, a declarat corespondentului Mediafax că starea victimelor “nu este prea bună”.

“I-am găsit, nu sunt într-o stare prea bună, vă daţi seama. Acum le facem foc pentru că le este frig. Sunt şapte persoane, iar o femeie este într-o stare mai gravă”, a spus Giurgiu.

UPDATE 21.35 Surse medicale au precizat, pentru Mediafax, că răniţii au fost găsiţi de un pădurar care cunoaşte zona şi care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Bălaş, în jurul orei 21.30 la numărul de urgenţă 112 a fost primit un apel de la un pădurar care căuta în zona Petreasa şi care a găsit epava avionului şi victimele la limita judeţelor Cluj şi Alba.

“Au fost găsite avionul şi victimele, iar acum toate echipele se îndreaptă spre locul respectiv, având de parcurs aproximativ un kilometru până la locul respectiv”, a spus Alina Bălaş.

UPDATE 21.20 Salvamontiştii au ajuns la epava avionului şi la cele 7 victime, după aproximativ 5 ore de la aterizarea forţată. Urmează ca salvatorii să organizeze evacuarea victimelor de pe munte şi transportul la spital.

UPDATE 21.00 Şeful IGSU, colonelul Ion Burlui, a declarat că în urmă cu 15 minute a vorbit cu un medic dintre cei aflaţi în avion şi nu sunt persoane încarcerate, însă două au fracturi, una dintre ele fiind în stare de inconştienţă.

Victor Zota, care are informaţii mai vechi, din jurul orelor 20.20, a declarat pentru Mediafax că două persoane se aflau în stare de inconştienţă.

UPDATE 20.50 Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de căutare-salvare. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni, informează MAI.

“Aceste forţe sunt deja în deplasare, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie – zăpadă care pe alocuri depăşeşte 50 de cm, teren împădurit, în pantă, vizibilitate redusă”, se arată în comunicatul de presă.

UPDATE 20.35 Victimele sunt disperate şi sunt în stare gravă, a declarat Victor Zota, şeful Agenţiei Naţionale de Transplant, care ţine legătura cu medicii din avion.

Conform şefului ISU Alba, locul unde se află victimele nu a putut fi localizat exact, prin intermediul semnalului GPS, zona indicată fiind un areal destul de mare.

 

UPDATE 20.20: Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că supravieţuitorii aterizării forţate din Cluj sunt în viaţă, dar sunt “răniţi foarte grav”. Potrivit acestuia, problema a fost legată de localizare.

“S-a reuşit localizarea cu aproximaţie”, a spus Ponta, menţionând că supravieţuitorii sunt “răniţi foarte grav”.

Avionul care ar fi aterizat forţat luni după-amiază a fost localizat în localităţii Fântânele din judeţul Cluj, în apropierea unui lac de acumulare.

Avionul, plecat de la Bucureşti spre Oradea, este de tip BN2 şi ar fi aterizat forţat în judeţul Cluj, fiind pilotat de Adrian Iovan.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului Mediafax că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia.

Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

 

UPDATE 19:34 Şef Salvamont Vlădeasa: În zona unde se află victimele accidentului aviatic zăpada este până la brâu iar ceaţa este foarte densă

 

UPDATE ora 17.00: Avionul de mici dimensiuni decolase de pe aeroportul Băneasa, iar la bord se afla o echipă medicală care se deplasa pentru recoltarea de organe pentru transplant

La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje şi un elicopter SMURD, relatează Mediafax.

Din primele informaţii ale ISU, pasagerii au fost răniţi, iar doi dintre aceştia se află în stare bună de sănătate.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat că în aeronavă erau şapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 şi a anunţat accidentul aviatic.

El a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri, mai multe ambulanţe se îndreaptă spre locul accidentului.

Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor.

Sursele citate au precizat că toate cele şapte persoane sunt în viaţă.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane, între care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma, şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Iaşi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Avionul si ceata nu sunt prieteni buni indiferent de valoare pilotului. Avem cazul Presedintelui polonez care a murit la Smolensk. Atunci au fost acuzati controlorii de trafic aerian rusi care i-au avertizat pe polonezi sa nu aterizeze. Parerea mea este ca nu ar trebui sa te ridici cu avionul daca e ceata iar pe traseu sa faci tot posibilul ca sa o eviti pentru ca a pilota avionul in astfel de conditii si in zona de munte e sinucidere curata.

  2. Avionul si ceata nu sunt prieteni buni indiferent de valoare pilotului. Avem cazul Presedintelui polonez care a murit la Smolensk. Atunci au fost acuzati controlorii de trafic aerian rusi care i-au avertizat pe polonezi sa nu aterizeze. Parerea mea este ca nu ar trebui sa te ridici cu avionul daca e ceata iar pe traseu sa faci tot posibilul ca sa o eviti pentru ca a pilota avionul in astfel de conditii si in zona de munte e siucidere curata.

Lasă un răspuns