Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un discurs care a contrariat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Viaţa politică implică riscuri. Orice ieşire publică este amendată şi atrage critici usturătoare. Iniţiativa premierului Emil Boc de a se adresa întâi Senatului, apoi Camerei Deputaţilor în legătură cu priorităţile legislative ale guvernului s-a dovedit a fi una temerară.
Conform celor propuse, primul-ministru Emil Boc a atras atenţia reprezentanţilor din Parlament asupra unei legislaţii considerate de el şi de guvern a fi importantă. A inclus aici Legea răspunderii fiscale, aceea a educaţiei, codurile de procedură , o lege a poliţiei locale şi altele. Nu a trecut cu vederea nici Legea minorităţilor, aflată de mai multă vreme în Parlament, nici legislaţia privind izolarea termică a blocurilor şi aşa mai departe.
Alocuţiunea acestuia de mai bine de o oră a declanşat o furtună în Parlament. Prin reprezentanţii lor, PNL şi PSD s-au grăbit să-l sancţioneze pe premier. Nimeni nu consideră că Emil Boc este un politician de excepţie, de asemenea nimeni nu poate spune că premierul a venit în faţa reprezentanţilor electoratului cu singurele iniţiative legislative existente sau posibile în viitorul apropiat. Deci, cu alte cuvinte, că nu ar fi necesar de susţinut în faţa Parlamentului şi alte legi, date fiind aspectele profunde ale crizei ce bântuie România. Dar, la fel, nu se poate contesta valoarea actului democratic al premierului, de altfel pur constituţional, de a strânge raporturile cu Parlamentul, de a-şi prezenta politicile în faţa acestuia şi de a asculta puncte de vedere contradictorii.
Însă, aici, în aceeastă chestiune şi în aceste momente, răsar, ies la iveală şi interesele politice ale celor care se pronunţă. Călin Popescu Tăriceanu are de recuperat un teren pierdut în faţa membrilor de partid liberali, ca şi o imagine şifonată de criticii săi după încheierea guvernării liberale. Are de partea sa şi experienţa dobândită ca premier. Patru ani în fruntea unui guvern care s-a confruntat cu nenumărate teme, de la catastrofe naturale la probleme economice importante, dau o anumită experienţă, după cum se vede utilă ulterior.
Călin Popescu Tăriceanu a anulat discursul de mai bine de o oră al premierului în exerciţiu, declarându-l demagogic. Prioritară ar fi trebuit să fie în Parlament o prezentare a măsurilor de relansare a economiei şi de limitare a crizei, a declarat acesta. Pentru a-l combate pe premier a folosit şi imagini apocaliptice, desigur, şi reale în acelaşi timp. O sută de mii de firme falimentare datorită impozitărilor trebuie să acceptăm că nu fac cinste noii guvernări.
Dar ceea ce a displăcut cel mai mult celor doi reprezentanţi ai opoziţiei a fost tema modernizării clasei politice. Aceasta este o chestiune ce interesează doar partidele politice şi nu guvernul, au declarat cei doi. Dacă nu cumva modernizarea clasei politice o fi însemnând racolarea în PDL a unor politicieni de la alte partide.
Cel mai mult se pare că a călcat pe nervi reprezentanţii opoziţiei mesajul politic al premierului Boc. Discursul dat în direct pe canalele de televiziune a avut, şi la vedere, şi în substrat, conotaţii politice ce pot da un ascendent democrat-liberalilor. Din nefericire pentru toată lumea, primul-ministru Boc nu conduce un guvern de tehnocraţi şi acest fapt este vizibil. Guvernul este alcătuit din liderii partidului cu cele mai multe mandate şi acest lucru dă o notă specifică oricărui discurs  şi are darul de a contraria.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Politicieni de prada

Asculta acest articol Daca Traian Basescu se razgandeste, vine in fata poporului cu lacrimi in ochi, isi cere iertare si