Image 1
Image 2
Ciornă automată

AMENZI USTURĂTOARE

Un fermier din Terebeşti a vândut animale fără documente

Un fermier din Terebeşti a vândut animale fără documente
În săptămâna care se încheie, medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. - Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăsatare Animală au efectuat 76 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform Deciziei de punere în aplicare U.E. –  258/2024, în Uniunea Europeană evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare în: Bulgaria, Germania, Austria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Italia, Croația, Slovenia și Ucraina. În această săptămână au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se  condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, P.P.A., Influența Aviară, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.
A fost aplicată o sancțiune contravențională, constând în amendă în valoare  de 1.200 lei, pentru o exploatație non profesională din localitatea – Terebești, pentru vânzarea/cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente.
În anul 2024, din cei 168 mistreți împușcați în Fondurile Cinegetice de Vânătoare, 4 mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 164 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.
Continuă și în această săptămână acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor  de pe raza județului Satu Mare, acțiune declanșată la finele anului 2023 și care se va finaliza la sfârșitul acestei lunii. Deținătorii de astfel de animale sunt atenţionaţi că această acțiune este obligatorie și se efectuează pe animale microcipate și înregistrare. Obligativitatea acestei acțiuni de vaccinare pentru câinii, pisicile sau dihorii crescuți  de  deținătorii de animale, este pentru a preîntâmpina apariția Rabiei sau răspândirea acestei boli letale la om și animale.

 

Reactuali-zarea autorizaţiilor pentru exploataţiile comerciale, obligatorie

 

Toate exploatațiile comerciale de animale, precum și operatorii/administratorii altor obiective de interes zootehnic au obligația de a depune o cerere scrisă la DSVSA,  pentru evaluarea și emiterea unei noi „Autorizații sanitare veterinare/Cer­tificat de înregistrare”. Documentele emise anterior datei de 8 februarie 2024 își vor pierde valabilitatea la 6 luni de la data menționată. Pentru cei ce dețin deja o autorizație/certificat de înregistrare, evaluarea și emiterea noului document nu va fi taxată. Informații suplimentare găsiți în Ordinul președintelui ANSVSA nr. 10/18.01.2024 publicat în MO. Conform Regulamentului U.E nr. 483/2024, în această perioadă, evoluează Pestă Porcină Africană, în: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Germania, Croația, Letonia, Lituania, Italia, Slovacia, Estonia, Grecia, Moldova și Ucraina.
În această perioadă, în județul Satu Mare nu mai există restricții sanitare veterinare datorate Pestei Porcine Africane. Pentru prevenirea îmbolnăvirii porcinelor de PPA, se impune respectarea unor recomandări specifice în exploataţiile noncomerciale de porcine.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with