Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FURTUL SECOLULUI

Un fotbalist a furat celebrul tablou ‘Strigătul’ de Edvard Munch, evaluat la 140 de milioane de euro.

Un fotbalist a furat celebrul tablou ‘Strigătul’ de Edvard Munch, evaluat la 140 de milioane de euro.
Pal Enger, fost fotbalist, a intrat în istorie prin furtul 'Strigătului' de Edvard Munch, devenind cel mai notoriu hoț de artă din Norvegia.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Povestea lui Pal Enger din Norvegia, care a trecut de la cariera de fotbalist la cea de hoț de opere de artă, este captivantă. În palmaresul său se numără două fapte remarcabile: a furat cea mai valoroasă pictură din Norvegia, “Strigătul” de Edvard Munch, inspirându-se pentru acest jaf din masca personajului principal al filmului “Scream”, achiziționată pentru 140 de milioane de dolari. De asemenea, deține recordul pentru cea mai mare pedeapsă primită de un hoț în Norvegia, fiind condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare. Ca referință a sistemului de justiție norvegian, pentru furtul unei alte lucrări de artă a lui Munch, “Vampirul”, evaluată la 4 milioane de euro, Enger a primit o condamnare de patru ani, iar pentru “Strigătul”, evaluat la 140 de milioane de dolari, a primit o sentință de 6 ani și jumătate.

 

 

Enger, care a jucat fotbal pentru Valerenga Oslo, un club din prima divizie norvegiană, a avut o viață complicată, implicându-se în activități ilegale alături de cel mai bun prieten al său, precum jafuri, explozii de seifuri și bancomate, și conducerea unor cazinouri ilegale.

 

 

A recunoscut furtul lucrării “Strigătul” de Edvard Munch din Galeria Națională a Norvegiei pe 12 februarie 1994, un jaf care a devenit legendar. Peste 29 de ani, Enger a povestit în detaliu cum s-a desfășurat furtul, într-un documentar intitulat “Omul care a furat ‘Strigătul'”. Declarația sa despre furtul de succes, care l-a făcut rapid bogat, reflectă ambiția sa de a realiza ceva impresionant la vârsta de 21 de ani.

 

 

Planul său inițial era să fure varianta cu tempera din 1893 a “Strigătului”, estimată la 140 de milioane de euro. Dintr-o eroare, a sfârșit furând “Vampirul”, o altă lucrare de Munch, evaluată la patru milioane de euro. După ce a fost prins, a petrecut patru ani în închisoare. La scurt timp după eliberarea sa, Enger a profitat de Jocurile Olimpice de iarnă din 1994, organizate în Lillehammer, pentru a fura “Strigătul”, profitând de faptul că poliția era ocupată cu securitatea evenimentului.

 

 

Enger a lăsat o carte poștală la locul faptei, mulțumind pentru “securitatea slabă”. Deși inițial a scăpat nedetectat, o cameră de supraveghere a înregistrat totul, iar după trei luni, el și complicii săi au fost arestați. Acest furt i-a adus cea mai lungă condamnare pentru furt în Norvegia: șase ani și trei luni de închisoare.

 

 

În afară de aceste jafuri notorii, Enger a fost implicat și în alte infracțiuni, inclusiv furtul a 17 tablouri din galeria Fineart de la Aker Brygge din Oslo. În timpul unei șederi la închisoare în 2007, a început să picteze, inițial animale și vehicule, apoi motive abstracte, deschizând chiar o expoziție proprie în 2011. Astfel, viața lui Enger se dovedește a fi o poveste de transformare remarcabilă, de la fotbalist profesionist la cel mai infam hoț de artă din Norvegia.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns