Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un profesor sătmărean de vocaţie: dr. Paul Atyim

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

atyim portretCu puţin timp în urmă, într-o emisiune la Informaţia TV, am fost onorat cu prezenţa dr. Paul Atyim, profesor de chimie la Colegiul Naţional Ioan Slavici din Satu Mare.

Deşi a ajuns acum la ceea ce îndeobşte numim vârsta a treia, profesorul este în deplină putere creatoare. Predă zilnic la clasă, conduce un cerc ştiinţific de chimie, participă frecvent la simpozioane şi emisiuni televizate, acordă interviuri, scrie cărţi şi articole ştiinţifice, inventează, inovează, cercetează… În afară de asta, dr. Paul Atyim este preşedintele Filialei Satu Mare a Societăţii de Chimie din România, membru în Forumul Inventatorilor Români (FIR), organizatorul principal şi vicepreşedintele Concursului Internaţional de Chimie “CHIMEXPERT”. În funcţia de inspector de specialitate, a coordonat activitatea profesorilor de chimie din unităţile şcolare din judeţ. Ca realizări în literatura de specialitate, Paul Atyim este autor şi coautor a patru tratatate de specialitate din domeniul chimiei şi biochimiei.

Un demers academic: cercul de chimie aplicată

Recentul bilanţ al Cercului de chimie aplicată “Cunoaştere şi adevăr”, fondat de profesorul dr. Paul Atyim în 1977, ne-a readus în atenţie realizările unui cercetător contemporan cu noi. Desigur, toate aceastea, inclusiv denumirea cam pretenţioasă a cercului, sunt un rezultat al pasiunii sale pentru chimie, dar şi a dragostei sale faţă de noile generaţii de tineri care aspiră să-şi clădească o carieră în domeniu.
Ceea ce ne-a rămas întipărit în memorie din discuţia purtată în faţa camerelor de filmat este remarca sa potrivit căreia profesiunea de dascăl diferă de multe altele în care e suficient să te prezinţi la serviciu şi să lucrezi un număr de ore fie chiar şi cu conştiinciozitate. În opinia sa, adevăratul profesor este cel cu vocaţie, cel care este şi un model pentru tineri, este dedicat trup şi suflet muncii de călăuzire a noilor generaţii de elevi.

Povestea unor albume

atyim2În cadrul cercului s-a dzvoltat un spirit de colegialitate, iar la propunerea fostului elev Ştefan Leiti, grupul a instituit în primii ani de organizare un Album de onoare al Cercului. Începând cu promoţia 1980-1981, albumul cuprinde pozele celor mai merituoşi elevi, membrii ai cercului, care au avut rezultate de valoare naţională. Membrii cercului sunt prezenţi la prestigioasele manifestări ştiinţifice organizate pe plan naţional în domeniul chimiei, începând din anul 1980.
Şirul elevilor participanţi la Cercul de chimie aplicată “Cunoaştere şi adevăr” este lung. În cadrul Colegiului Naţional “Ioan Slavici” Satu Mare, aşa cum am arătat, a devenit o tradiţie inserarea pozelor celor mai merituoşi elevi ai cercului în Albumul de onoare, fotografii pe care profesorul le prezintă, alături de câteva date biografice, cu ocazia şedinţei festive de bilanţ de la sfârşitul fiecărui an şcolar.

Un bilanţ al performanţei

Cu prilejul bilanţului de care aminteam mai sus, am remarcat faptul că profesorul ţine şi la etichetă, probabil un gest de a conferi valoare muncii sale şi a elevilor, de a imprima activit[ţii o ţinută academică, dar şi valenţe etice activităţii în care a antrenat mai mulţi elevi. Cu toţii participă la activităţile cercului de bunăvoie, deoarece “dragoste cu sila nu se poate”, cum a ţinut profesorul să sublinieze.
Într-o atmosferă sobră, manifestării i s-a conferit şi o notă sărbătorească prin intonarea cântecului academic Gaudeamus igitur, urmată de predarea şi preluarea ştafetei cercului de la generaţia aflată în pragul absolvirii, la următoarea, generaţii reprezentate de elevi performanţi în domeniu. Simbolul ştafetei au fost un set de albume cuprinzând fotografiile-portret ale membrilor cercului, care s-au perindat de-a lungul anilor.

Evocarea biografiei participanţilor la cerc

În continuare, Paul Atyim a răsfoit rând pe rând paginile albumelor şi a evocat, la fiecare pagină cu portrete, momente din activitatea elevilor şi destinul lor. Aşa am aflat că elevii săi, premiaţi în urma unor rezultate deosebite în cercetare, s-au remarcat în cariere de succes ca medici, ingineri, dascăli în învăţământul preuniversitar şi universitar din ţară şi din străinătate (în Germania şi Noua Zeelandă), precum şi în alte profesii.
Profesorul Paul Atyim ţine legătura cu toţi, face schimb de scrisori, îi monitorizează, aşa cum se spune astăzi. În acest fel, el le oferă generaţiilor actuale modele concrete de reuşită în viaţă prin muncă temeinică şi onestă.

Realizările Cercului de chimie aplicată

După doar doi ani de activitate încep să apară primele rezultate mai notabile ale muncii de investigaţie. Astfel elevii Gheorghe Muncean şi Gabor Bozola clasifică judeţul printre primele locuri privind susţinerea unor referate ştiinţifice şi concursul pe meserii faza naţională. În 1980, la Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor – faza naţională – Sibiu (1980), lucrarea elevilor Ştefan Leiti şi Anna Lozer se clasează pe locul al II-lea pe ţară, iar Comisia naţională de apreciere a lucrărilor o propune spre brevetare la OSIM.
Urmează şirul elevelor Domniţa Lungu, Daniela Popa, Rodica Ilc, premiate la Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor, etapa naţională. Apoi elevii Mircea Pop, Sergiu Marcel Dan, Cristian Raţiu au fost premiaţi la Simpozionul naţional de creaţie tehnico-ştiinţifică a tineretului, Bucureşti 1982.
În 1983 se înaintează prima cerere de brevet de invenţie a grupului profesor-elevi cercetători către OSIM. Anul şcolar 1983/1984 înseamnă de asemenea un succes în activitatea cercului, lucrarea Cerneluri colorate PABE – iniţialele de la Paul Atyim, Betty Selmenţi, şi Eva Iudit Radu – cu aderenţă universală pe folie de retroproiector, staniol, sticlă, porţelan, hârtie etc., este înaintată pentru brevetare la OSIM.
Anul 1985 devine unul de cotitură şi orientare definitivă în activitatea cercului. Pentru lucrarea “Material cu proprietăţi de antifricţiune cu ungere intrinsecă şi procedeu de obţinere a acestuia” – autori< Atyim Paul, Leiti Ştefan Vasile, Miklos Sebastian, Diczig Iosif, Lozer Anna – se acordă Brevetul de invenţie nr. 87521.
Peste doar câteva săptămâni, soseşte cel de-al doilea Brevet de invenţie nr. 87550, acordat grupului de cercetători profesor-elevi< Atyim Paul, Radu Iudit Eva, Selmenti Elisabeta cu titlul “Cerneluri colorate şi procedeu de obţinere a acestora”. În noiembrie 1985 Brevetul de invenţie nr. 87550 participă la Expoziţia internaţională a tinerilor inventatori din Plovdiv – Bulgaria, unde este apreciat în mod deosebit, fiind pusă în discuţie realizarea unui contract bilateral româno-bulgar în sensul realizării unei producţii industriale a acestor cerneluri.
Şirul lung al lucrărilor prezentate la sesiunile naţionale de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor şi saloane de invenţii, începând cu anul 1986 la Baia Mare, Braşov, Câmpulung Moldovenesc, Bucureşti etc. determină caracterul relevant de cerc de inventică liceală a Cercului de chimie aplicată “Cunoaştere şi adevăr”. Câţiva elevi din şirul discipolilor maestrului sunt< Stănescu Sorin, Fodor Marta, Rusu Cristian, Buboi Mircea, Mitraşca Constantin, Zolceac Ştefan, Panaite Sorin, Herţa Horia, Holczer Silvia, Goga Nicolae, Reiz Bela, Ardelean Claudiu, Alec Sergiu, Sipos Marta etc.
Peste 50 de articole în ziare locale şi naţionale, interviuri cu conducătorul cercului la Televiziunea Română şi Radio, colocvii pedagogice stau mărturie a activităţii ştiinţifice a cercului.
După 1989 activitatea cercului se diversifică conform posibilităţilor noi de cercetare în domeniul chimiei. Se continuă activitatea de cercetare în domeniul chimiei aplicate. Lucrarea “Compoziţie pe baza de poliolefine cu proprietăţi lubrifiante îmbunătăţite ;i procedeu de obţinere a acesteia” va deveni Brevet de invenţie RO nr. 105081. Inventatorii sunt Atyim Paul, Leiti Ştefan Vasile, Rak Emese, Marin Dan. Titularul brevetului de invenţie este Întreprinderea de Piese de Schimb şi Utilaje pentru Industria Chimică Satu Mare, din 01.07.1995.
Lucrarea intitulată “Compoziţie de unsoare şi procedeu de obţinere a acesteia” de la grupul de autori< Atyim Paul, Leiti Ştefan Vasile, Hatvani Alpar, Pop Ovidiu are data publicării Brevetului de invenţie RO nr. 114344, anul 2000.

Coordonata etică a muncii

Profesorului Paul Atyim nu îi este indiferentă ţinuta morală a dascălului, modelul pe care acesta îl propune generaţiei tinere. Coordonata etică a muncii a fost subliniată cu asupră de măsură cu prilejul lansării cărţii unui coleg al său, profesorul de matematică Kiss Sandor. Atunci, Paul Atyim a pus un diagnostic argumentat al sănătăţii morale a societăţii actuale în contrast cu temele tratate de autor al cărui carte a fost lansată şi care totodată a oferit soluţii. “Kiss Sandor scrie despre personalităţi ale prezentului. De ce recurge el la personalităţi din contemporaneitate?, se întreba atunci Paul Atyim şi tot el răspundea. Fiindcă meditează şi vede că în jur domneşte o atmosferă imorală, de linguşire. În această atmosferă, el caută valori, personalităţi menite să fie un exemplu în faţa tinerei generaţii şi ţine sus stindardul veritabilelor valori din societate. Gradul de dezvoltare a unei societăţi se poate măsura prin modul în care apreciază adevăratele sale valori. Dacă nu le apreciază, asistăm la o răsturnare a valorilor din acea societate”, a adăugat Paul Atyim.

Recunoaştere la nivel naţional

Între timp la aniversarea a 25 de ani de existenţă a cercului, inspectorul de specialitate, profesoara Doina Bâclea din Ministerul Educaţiei şi Cercetării le-a trimis tinerilor cercetători sătmăreni “Diploma de argint” recunoscând că după toate sondajele efectuate la nivelul ministerului de resort, Cercul de chimie aplicată “Cunoaştere şi adevăr” din Satu Mare este primul cerc de Inventică Liceală din România. Acelaşi lucru îl afirmă şi preşedintele “Forumului Inventatorilor Români” (FIR) prof.univ.dr. Ion Sandu din Iaşi, organizaţie din care face parte de altfel şi conducătorul Cercului autentificat prin certificat de membru nr. 11 din 20.01.2004.

* * *

Nu ne rămâne decât să sperăm că monografia, actualmente în curs de editare, a Colegiului Naţional Ioan Slavici va cuprinde integral şi realizările profesorului dr. Paul Atyim, alături de cele ale Cercul de chimie aplicată “Cunoaştere şi adevăr”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns