Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ungaria susţine revendicările maghiarilor din Transilvania

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, susţine că “regionalizarea, drapelul secuilor şi UMF Târgu Mureş” sunt probleme care privesc democraţia, iar dacă o comunitate are doleanţe ce nu contravin legii, acestea trebuie împlinite.

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a 24-a ediţii a Universităţii de vară şi taberei “Balvanyos” de la Băile Tuşnad, că “regionalizarea, drapelul Ţării Secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” sunt probleme care ţin de democraţie.

În opinia lui Nemeth, într-un stat democratic ar trebui să se dea curs solicitărilor reprezentanţilor legitimi ai minorităţilor, iar Ungaria va sprijini toate doleanţele formulate de comunitatea maghiară din Transilvania.

”Când mă refer la Ţara Secuilor, la regionalizare, la drapelul Ţării Secuieşti şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, pot să subliniez că sunt probleme care privesc democraţia, aici. Dacă există o comunitate însemnată într-o ţară care şi-a exprimat doleanţele, care a formulat nişte solicitări şi acele solicitări nu contravin legilor în vigoare ale ţării respective, noi considerăm că trebuie să se dea curs solicitărilor respective. Pe de altă parte, Guvernul ungar, Ungaria, nu poate să facă altceva decât ceea ce este obligat prin Constituţia Ungariei şi anume dacă comunitatea maghiarilor din Transilvania şi-a manifestat solicitările legitime prin organizaţiile care reprezintă această comunitate în mod legitim, atunci noi trebuie să o sprijinim. Nu putem face altceva decât ceea ce prevede Constituţia”, a afirmat Nemeth Zsolt, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, referindu-se la criza economică, secretarul de stat a spus că Ungaria “tratează cu succes” efectele, iar “soluţia pe termen lung se poarte defini prin programul Europa Creştină”, care implică întărirea valorilor precum “munca, familia, comunitatea şi respectul faţă de tradiţie”.

Potrivit lui Nemeth Zsolt, rezultatul cel mai important al politicii externe a Ungariei îl reprezintă crearea condiţiilor “coexistenţei paşnice”, ofertă care a fost făcută de Guvernul de la Budapesta şi din România.

“În ce priveşte Europa Centrală şi relaţia România şi Ungaria, pot să vă spun că noi considerăm că această regiune a Europei reprezintă soluţia la problemă şi nu problema în sine. Această problemă se va soluţiona dacă legăturile vor deveni şi mai strânse, cooperarea va deveni şi mai strânsă între România şi Ungaria, pentru că există un potential uriaş în această regiune, în relaţiile româno-maghiare, un potenţial pe care trebuie să-l exploatăm”, a spus oficialul ungar.

De la deschiderea festivă a universităţii de vară şi a taberei “Balvanyos”, denumită “Tusvanyos 24 – Timpul nostru!”, de la Băile Tuşnad, au lipsit preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, şi vicepremierul ungar Semjén Zsolt, înscrişi în program.

În următoarele patru zile vor fi dezbătute zeci de tematici în cele 24 de corturi ridicate în tabără, la discuţii urmând să participe, potrivit organizatorilor, aproximativ 350 de invitaţi.

Totodată, a devenit o tradiţie ca în ultima zi a taberei să fie prezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care şi-a confirmat prezenţa şi în acest an şi care, alături de Nemeth Zsolt şi de europarlamentarul Tokes Laszlo, va participa la forumul “Timpul Nostru”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns