Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UNICEF strânge fonduri pentru copiii cu dizabilităţi din România

Datele statistice arată că în România trăiesc 73.000 de copii cu dizabilități din care 62.500 trăiesc în familie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Datele statistice arată că în România trăiesc 73.000 de copii cu dizabilităţi din care 62.500 trăiesc în familie
Datele statistice arată că în România trăiesc 73.000 de copii cu dizabilităţi din care 62.500 trăiesc în familie

În peste 200 de comunităţi din ţară vor fi implementate programe sociale şi de educaţie

Pornind de la ideea că exact în aceste momente undeva în România sau în lume unui băieţel i se spune că el nu se poate juca pentru că nu poate merge, iar unei fetiţe că nu poate învăţa pentru că nu vede, UNICEF România derulează Campania “Priveşte întâi copilul! Priveşte-mă! Sunt un copil, nu o dizabilitate!”.

 

Campania de informare, conştientizare şi strângere de fonduri este dedicată copiilor cu dizabilităţi din ţara noastră. UNICEF crede cu tărie că toţi copiii cu dizabilităţi au aceleaşi drepturi şi nevoi ca toţi ceilalţi copii.

 

Copii ce au adesea acces mai restrâns la servicii precum cele de sănătate şi educaţie

 

În ciuda acestui fapt, “copiii cu dizabilităţi au fost prea des ignoraţi de politici, statistici şi societate, ceea ce accentuează excluderea acestora şi adânceşte inechitatea. Aceşti copii au adesea acces mai restrâns la servicii precum cele de sănătate şi educaţie şi riscă mai mult să fie victime ale neglijenţei şi abuzurilor”, scrie pe site-ul UNICEF. Campania UNICEF se desfăşoară până în luna septembrie şi are ca obiectiv să aducă în atenţia publică toate problemele de discriminare şi limitările accesului la servicii adecvate pe care copiii cu dizabilităţi şi familiile lor le întâmpină. Ea pledează pentru o acţiune coordonată şi integrată la nivel comunitar prin care copiilor cu dizabilităţi să le fie acordată atenţia cuvenită şi şansa la o viaţă mai bună.

 

Soluţii propuse de UNICEF

 

În prima parte a campaniei se face informarea opiniei publice cu privire la situaţia existentă şi soluţiile propuse de UNICEF pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor copii. Printre aceste soluţii se numără eliminarea tuturor barierelor ce împiedică incluziunea, în condiţiile în care legislaţia, practicile şi normele sociale din România tratează persoanele cu dizabilităţi ca pe nişte pacienţi şi nu ca pe cetăţeni. Alte soluţii sunt prevenirea instituţionalizării şi investiţii în servicii de îngrijire de tip familial şi comunitar, garantarea drepturilor tuturor copiilor de a merge la şcolile din comunitate şi existenţa unor date sigure şi comparabile ce să stea la baza planificării şi alocării resurselor necesare pentru realizarea drepturilor şi a incluziunii tuturor copiilor.

 

Platformă specială destinată donaţiilor online – www.sustineUNICEF.ro

 

În a doua parte a campaniei, mai exact din luna iulie, demersul UNICEF va fi susţinut şi de o campanie publică de strângere de fonduri, un număr special de SMS pentru donaţii şi o platformă specială destinată donaţiilor online, www.sustineUNICEF.ro. Cu fondurile strânse se vor face investiţii în îmbunătăţirea serviciilor pentru copii cu dizabilităţi, copii marginalizaţi şi vulnerabili în cele peste 200 de comunităţi din ţară în care UNICEF implementează programe sociale şi de educaţie.

 

În România trăiesc 73.000 de copii cu dizabilităţi

 

Datele statistice arată că în România trăiesc 73.000 de copii cu dizabilităţi din care 62.500 trăiesc în familie. Din totalul acestor copii, 50,32% sunt încadraţi în gradul grav, 20,01% în cel accentuat, 29,67% în gradul mediu şi uşor, 30.000 de copii au tulburări din spectrul autismului, 30.000 au Sindrom Down. Rata medie naţională pe judeţ a copiilor cu dizabilităţi e de 2,7%, iar la finele anului trecut în ţară erau peste 690 de mii de persoane cu dizabilităţi.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns