Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Universalia. Imparati din vremea timpurie a crestinismului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In vremea cand a trait Iisus Cristos, sau cand s-a scris Noul Testament, intreaga lume civilizata, cu exceptia regatelor din Orientul indepartat, se aflau sub stapanirea Romei. De la Oceanul Atlantic, pana la fluviul Eufrat si Marea Rosie in partea de rasarit si de la Rin, Dunare, Marea Neagra si Muntii Caucaz, in partea de nord, pana la desertul Sahara, in partea de sud, se intindea un singur si vast imperiu sub conducerea si dictatura unui imparat, numit in Noul Testament atat “rege” (I Petru 2.17) cat si “August” (Luca, 2.1)

Augustus 27 I. Cristos – 14 d. Cristos

Sub stapanirea lui, scrie Merrill Tenney in cartea sa Noul Testament, Imperiul Roman era la apogeu. A domnit cu intelepciune si eficacitate. A reinviat religia de stat, dar tolerant cu toate celelalte religii din imperiu.

Tiberius (17 – 37, d.Cr.)

La moartea lui Augustus, fiul sau adoptat, Tiberius, a fost ales sa urmeze la tron. A incercat sa continuie politica religioasa a tatalui sau, dar suspicios cu tot ce se intampla in jur. De aceea nu-l interesau stirile despre nu stiu ce secta aparuta in Galileea: secta care in urmatoarea suta de ani a dominat Roma.

Caligula (37 – 41, d. Cr.)

Gaius Cligula, succesorul lui Tiberius a fost, din pacate, un tip paranoic. A ordonat printre altele ca statuia sa sa fie in Templul din Ierusalim. Lucru blasfemiator pentru evrei.

Claudius (41 – 54, d. Cr.)

Un imparat foarte cult, dar care nu suporta religiile straine. Pe vremea lui evreii au fost alungati din Roma.

Nero (54 – 68, d.Cr.)

Textele crestine timpurii il acuza ca i-ar fi martirizat pe toti care credeau in Cristos. Putine dovezi exista ca imparatul i-a persecutat.

Galba, Otho, Vitelius, Vespasian, Titus, Domitian si Traian

Alti imparati din perioada primara a Crestinismului sunt cei mai sus. Au fost mai mult oameni politici, practici, nepreocupati de dogme filosofice-religioase. Mai mult de cuceriri teritoriale. Abia mai tarziu a venit Constantin cel Mare care sa ridice secta crestina la rang de lege in tot imperiul. Care mai apoi s-a raspandit in intreaga lume.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns