Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vedetele aşteptate să urce din Rasdaq pe piaţa principală. Ce spun patronii lor

activitate pe Rasdaq
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
activitate pe Rasdaq
activitate pe Rasdaq

Cel puţin 30 de companii dintre cele peste 1.000 de pe piaţa Rasdaq a Bursei din Bucureşti  ar merita să fie transferate pe piaţa principală a acesteia, potrivit propunerilor brokerilor, făcute la solicitarea ECONOMICA.NET. Patronii lor sunt dezamăgiţi sau indiferenţi.

Piaţa Rasdaq se va desfiinţa, multe sute de companii nu au ce căuta la bursă, dar câteva zeci vor sfârşi în anonimat dacă nu se vor transfera pe piaţa principală a bursei, numită „reglementată”, pentru că are condiţii severe admitere.

 

„Aveam în proiect, odată, s-o transfer la bursă, dar acum nu”, a declarat Ovidiu Tender, omul de afaceri care controlează compania Prospecţiuni SA, firma care domină autoritar piaţa de prospecţiuni geologice din România.

 

Pentru ca acţiunile unei companii să fie interesante, nu este suficient ca aceasta să fie valoroasă în sine, ci este necesar ca titlurile respective să fie şi lichide, adică accesibile. Altfel spus, acţiunile lichide se pot găsi uşor la cumpărare şi se pot vinde repede la preţuri rezonabile din puncutl de vedere al pieţei.

 

Acum, însă „Bursa nu mai este un instrument financiar atractiv, nu există cerere, nu este lichiditate. Nu se mişcă mai nimic.  Dacă lucrurile se vor schimba, vom mai vedea”, a mai declarat Ovidiu Tender, pentru ECONOMICA.NET.

 

Patronul Armax este atât de puţin interesat de viitorul pieţei Rasdaq, unde compania sa este încă tranzacţionată, încât nici nu era la curent cu demersul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind legiferarea desfiinţării pieţei şi a transferului companiilor respective către piaţa reglementată a BVB sau către piaţa alternativă ATS, unde companiile nu vor mai fi amendate dacă nu dau rapoartele şi informările cerute de piaţă.

 

„Mă gândesc să  mă consult cu profesioniştii în materie şi să văd dacă nu va fi cazul să fac pasul spre Bursa din Varşovia. Mai întâi am de finalizat o serie de negocieri şi vom mai vedea după ce acestea se vor solda cu contracte, care să asigure o anume predictibilitate a activităţii companiei. Armax a revenit pe un traseu favorabil, mai ales datorită ieşirii pe alte pieţe”, a completat Mircea Veşcan.

 

Printre companiile listate în sectiunea Rasdaq sunt „mai multe companii cu activităţi interesante, care nu performează la adevarata lor valoare. Din păcate multe din companii nu îndeplinesc conditiile minime de promovare pe piaţa reglementată a BVB, unde sunt unele condiţii de transparenţă şi lichiditate”, spune Daniela Ropotă, de la casa de brokeraj Intercapital Invest.

 

De exemplu, la categoria III-a, cea mai blândă de la BVB, o companie trebuie să aibă capitaluri proprii de minim un milion de euro şi un free-float de minim 25%.

 

„Ar fi bine să se ia în calcul unele derogari, în special cele legate de lichiditate, după ce interesul pentru investiţii a scăzut la nivelul întregii economii în ultimii ani. De cealaltă parte şi liderii companiilor ar trebui să se gândească la îmbunătăţirea free-floatului la bursă”, spune brokerul, făcând laluzie la operaţiunile prin care principalii acţionari ar trebui să sprească proporţia de acţiuniu libere pe piaţă.

 

Brokerii cred că „nu ar trebui lăsate să plece de la bursă companiile cu activităţi care stau bine

fundamental, cele cu cote de piaţă reprezentative în diverse segmente de activitate, dar şi cele cu o politica stabilă de dividend”, mai spune Daniela Ropotă.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns