Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Virginia Pișcoran expune “Griuri colorate” la Muzeul de Artă

Cristina Gloria Oprișa și Virginia Pișcoran
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cristina Gloria Oprișa și Virginia Pișcoran
Cristina Gloria Oprișa și Virginia Pișcoran

Saloanele Muzeului de Artă din Piața Libertății vor găzdui în următoarele săptămâni o expoziție personală interesantă și binevenită a pictoriței Virginia Pișcoran, deschisă la o zi după ce artista și-a sărbătorit ziua de naștere.

Născută la Micula și afirmată pe plan creator la Carei, unde s-a numărat printre membrii fondatori ai Asociației Provinciart și a avut două expoziții personale, Virginia Pișcoran este prezentă în mod constant în expozițiile colective ale UAPR Satu Mare și în acțiunile grupului DFEWA coordonat de Dorothea Fleiss, iar vernisajul de azi, “Griuri colorate”, a fost primul organizat pentru ea la Muzeul sătmărean de Artă.

Expoziția curentă este un tur de forță, ca un curs metodic de descifrare a unui limbaj plastic profund personal. Pornind de la elemente foarte simple și o monocromie ce pare a sugera vidul primordial din care se naște Creația, lucrările sale – foarte multe în tehnică mixtă, folosind materiale textile, foiță de aur și alte asemenea adaosuri la pictura propriu-zisă – dezvoltă forme tot mai complexe și sugestii tot mai îndrăznețe folosind, tot mai inventiv, formele primare: cercul, spirala, influorescența, fereastra, iar mai apoi simboluri spirituale (ochiul, crucea). Discursul pictural capătă treptat și culoare, de la un albastru închis ieșind timid din griul de fundal la un adevărat festin de nuanțe fine în ultimele săli ale expoziției, pentru ca ultima sală să ne ofere revenirea la monocromie, de data asta în tonuri albe cu forme abia ieșite în relief. Căci albul este suma tuturor culorilor, iar lumina este apoteoza creației născute din abisul cosmic.

Într-o mică lucrare dintr-o mică sală culoarea este fracturată în izbucniri albe, energice, atomice, iar în ultimul salon regăsim un motiv din I-Ching, Cartea transformărilor, o posibilă cheie de înțelegere a mesajului acestei expoziții.

Cronica de specialitate a fost susținută de artista și profesoara Cristina Gloria Oprișa.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Ilie Sălceanu a fost comemorat la Poesis, la un an de la trecerea în nefiinţă

Luni, 16 februarie, la Centrul Multicultural “Poesis” din Satu Mare, a avut loc un moment cu profundă încărcătură emoţională. La un an de la trecerea întru cele veşnice a jurnalistului, romancierului, profesorului şi arheologului Ilie Sălceanu, a avut loc un moment comemorativ și a fost lansat volumul “Apocalipsa după Mahomed”, ultimul din trilogia Ada Kaleh.