Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vitrina cartilor. Aparitii editoriale: Ioan Bran, Daniel Muresan, Toma G. Rocneanu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=2520]

Ioan Bran: “Revelatie si calvar”

“La curtea zeilor”, cu Daniel Muresan

Ucenici la “crestinii” din trei tari

Ioan Bran: “Revelatie si calvar”

Poetul Ioan Bran face parte din categoria poetilor damnati care, din cauza unui accident groaznic, n-a avut puterea sa se realizeze ca altii la modul plenar. S-a nascut in 1942, in localitatea Barsaul de Jos, judetul Satu Mare. In 1965, dupa ce isi sarbatorise varsta de 23 de ani, isi frange coloana vertebrala cazand de pe schelele casei pe care si-o construia singur. Timp de alti 23 de ani, pana la moartea sa, va ramane tintuit la pat, paralizat de picioare, ingrijit fiind de masa sa, care peste cativa ani, cade si ea la pat paralizata. De aceea n-a publicat mult, decat prin grija unor literati din Satu Mare si Baia Mare. Meritul de a-i fi relevate versurile intr-o noua editie, aparuta recent la Editura Eurotip din Baia Mare, apartine Mariei Garbe. De asemenea, unor oameni de bine precum Aurelia Trifan (Banca “Transilvania”), Vasile Cuceu (“Graiul Maramuresului”). “Stau jumatate-n zid, jumatate-n vid/ concentrat asupra-mi – geaman ins/ Nu pot sustine ca m-am biruit/ nici dovedi nu pot ca sunt invins/ Pentru a cata oara clipesc incurcat foarte/ corespondand cu pasul de-a vedea?…” (Si cand, la adica?).

“La curtea zeilor”, cu Daniel Muresan

Ceremonios, aproape tragic, precum in miturile Greciei Antice, de unde-si trage seva poetul in cartea de fata, este Daniel Muresan. Spirit elevat, absolvent al Facultatii de Arte Plastice si mai apoi a celei de Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Doctorat in 1984, cu teza “Cunoastere stiintifica cu referiri speciale la arta plastica”. A publicat mai multe volume in domeniu literaturii si al filosofiei. In toate poemele prezentei carti autorul ne poarta prin lumea fascinanta a mitologiei, cu rezultate notabile: “… Zeita intelepciunii m-a gratulat,/ iti zic tie, nu toti se nasc/ sa priceapa ce le spun,/ te iubesc Hermes cu drumurile tale,/ tu stii insela martorii mortii…”.

Ucenici la “crestinii” din trei tari

Toma G. Rocneanu nu se dezminte! In toate cele peste 20 de carti publicate vorbeste aproape pe un ton autobiografic, jurnalist, despre viata pe care-o cunoaste cel mai bine: cea a mineritului. Si-n acest volum, in genere foiletonistic, autorul se dovedeste un paznic la amintirile sale de ieri sau de azi. Cartea cuprinde opt proze, in care personajele migreaza prin intamplari mai mult sau mai putin semnificative dintr-una-ntr-alta. De remarcat: “Cu bota-n balta”, “Alte locatii, alti crestini”, “Alta tara, istoria continua”, “Si bucurestenii sunt oameni” sau “A treia tara”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns