Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Volumul “Carol I al României. Un monarh devotat”, lansat la Muzeul Național Cotroceni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Regele Carol I
Regele Carol I

Volumul “Carol I al României. Un monarh devotat”, de Sorin Liviu Damean, apărut la Editura Cetatea de Scaun, a fost lansat joi la Muzeul Național Cotroceni.

Directorul general al Muzeului Cotroceni, Liviu Jicman, și-a exprimat satisfacția că programul cultural al evenimentelor instituției, din acest an, debutează, în preajma Zilei Culturii Naționale — 15 ianuarie, cu o lansare dedicată regelui Carol I.

“Lucrarea lansată, structurată pe șapte capitole, este dedicată unui personaj drag autorului, reprezentând o biografie a regelui și omului Carol I, dar și o radiografie a perioadei cercetate”, a afirmat directorul adjunct al muzeului, Ștefania Dinu. Ea a evidențiat calitățile regelui, de strateg și de coordonator al politicii externe, rolul său în cucerirea independenței, adoptării Constituției și modernizării societății românești.

Sorin Liviu Damean a remarcat că lucrarea sa, un mai vechi proiect, “s-a născut mai greu”, ea apărând într-un moment oportun — la împlinirea a 150 de ani de la implicarea dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen în destinul României.

Autorul a dezvăluit că personalitatea monarhului răzbate din corespondența și din memoriile acestuia, care dezvăluie un om interiorizat, care comunica greu cu cei din preajmă, dar care a colaborat cu personalități românești precum Ion I. C. Brătianu, ori Titu Maiorescu, “într-o țară serios cantonată în zona orientală”, asumându-și dezideratul intelectualității acesteia, acela de modernizare a ei.

El a evidențiat răbdarea și determinarea regelui în decizia sa de a conduce țara, în pofida luptei dintre facțiunile liberale sau conservatoare, devenind arbitrul vieții politice românești.

“Nu a fost ușor să stăpânească viața politică, să se înțeleagă cu oamenii politici, dar iată că a făcut-o strălucit”, a punctat Damean, elogiind rolul jucat de rege în edificarea învățământului și instituțiilor culturale românești, ca și acela de unic coordonator al politicii externe românești.

“În cei 48 de ani de domnie, monarhul nu se va limita la un rol pasiv, decorativ, ci, dimpotrivă, se va implica activ în diferite sfere de activitate ale societății românești. Carol I a reprezentat pentru contemporani un veritabil model de om de stat, de o moralitate ireproșabilă, înzestrat cu înțelepciune și infinită răbdare, demonstrând prudență, moderație, echilibru și cumpătare. Imaginea sa publică era aceea de cel dintâi slujbaș al statului, devotat țării și națiunii”, precizează Damean.

Autorul a mărturisit că nu exclude revenirea “asupra unor aspecte ale domniei lui Carol I”.

“Un monarh devotat” vine să continue preocuparea Muzeului Național Cotroceni de a aduce în prim plan noile cercetări asupra istoria regalității și valorificarea lor prin lucrări care să îmbogățească percepția societății despre această importantă perioadă din istoria românilor.

Sorin Liviu Damean este profesor universitar doctor, decanul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova și conducător de doctorat în domeniul Istorie. Preocupările sale de cercetare se îndreaptă spre istoria monarhiei constituționale, elita politică a secolului al XIX-lea, viața politică a României moderne, diplomație și relații internaționale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns