Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Voturile nule vor fi duse la București pentru renumărare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În județul Maramureș s-au înregistrat 2.047 voturi nule

Curtea Constituțională a României a decis renumărarea tuturor voturilor nule înregistrate în turul doi al alegerilor prezidențiale care s-au desfășurat dumnică, 6 decembrie. Decizia vine în urma contestației privind fraudarea alegerilor depusă de PSD.
În cele 470 de secții de votare din Maramureș, în turul doi s-au înregistrat 2.047 voturi nule, ceea ce reprezintă 0,93% din totalul opțiunilor electorale exprimate. Zilele trecute, Ludovica Pârvu, prim-vicepreședinte al PSD Maramureș, declara că 80% din buletinele anulate au două ștampile “Votat” aplicate pe ele, ceea ce ar duce la concluzia că au fost aplicate în timpul procesului de numărare a voturilor. Numărarea voturilor se va face de membrii Biroului Electoral Județean Maramureș, cel mai probabil în cursul zilei de sâmbătă.
În urma desfășurării lucrărilor din data de 11 decembrie 2009, Plenul Curții Constituționale, în temeiul art.146 lit.f) din Constituție, art.2 alin (2) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României și al art.77 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu majoritate de voturi, a hotărât reexaminarea buletinelor de vot nule și renumărarea acestora de către Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferențe între datele consemnate în procesul-verbal și realitatea constatată. Hotărârea este definitivă și s-a comunicat BEC.

Răspunsul BEC este așteptat de CCR luni

BEC a trimis, vineri, la CCR o adresă prin care a cerut precizări dacă reexaminarea voturilor nule va fi făcută de membrii BEC la sediul din București sau dacă operațiunea va fi făcută de BEJ-uri, care să transmită apoi centralizarea, având în vedere că CCR așteaptă un răspuns până luni. BEC invocă termenul scurt în care CCR a cerut un răspuns, adică până luni la ora 15.00. și faptul că buletinele de vot se află arhivate la tribunalele județene. “Vă solicităm această precizare, întrucât o parte din membrii BEC consideră că din dispozitivul hotărârii dumneavoastră rezultă cu claritate că această operațiune trebuie făcută efectiv de membrii BEC la sediul său din București”, se arată în comunicatul BEC. Surse din BEC au declarat că este imposibil ca renumărarea voturilor să se facă mai devreme de zece zile de către membrii BEC. Potrivit aceleiași surse, buletinele de vot nule sunt depozitate la tribunalele județene, motiv petru care BEC ar fi decis în ședința de vineri să ceară birourilor electorale județene să renumere voturile, însă nu înainte ca CCR să răspundă la adresa BEC.

Curtea va decide dacă validează sau nu alegerile

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a precizat vineri că procedural, după ce se va efectua renumărarea voturilor, BEC va transmite rezultatul renumărării la CCR, iar Curtea va lua o decizie în consecință. BEC a decis ca renumărarea și reexaminarea voturilor nule să se facă la BEC începând de vineri seara, a declarat purtătorul de cuvânt Marian Muhuleț.
Potrivit acestuia, CCR a răspuns solicitării BEC arătând că Biroul ar trebui să își organizeze singur activitatea și ar trebui să se decidă singur asupra detaliilor privind renumărarea și reexaminarea voturilor nule.

MAE mai așteaptă buletine din străinătate

Buletinele de vot, tabelele electorale și toate celelalte materiale de la secțiile de vot din străinătate au fost trimise către România de la toate cele 294 de secții de vot din străinătate, iar 200 au ajuns deja la MAE, a declarat secretarul de stat Eugen Tomac. “MAE respinge din nou acuzațiile privind presupusa sa implicare în fraudarea alegerilor din străinătate”, a declarat vineri secretarul de stat. Tomac, care este și vicepreședintele organizației PDL pentru diasporă, a fost acuzat în repetate rânduri de PSD că ar fi făcut campanie electorală pentru Traian Băsescu în străinătate pe bani publici.

Băsescu: S-a dat curs solicitării PSD

Președintele Traian Băsescu a declarat că i se pare corect să s-a dat curs solicitării PSD de numărare a voturilor nule, că nu este “nimic anormal, este în lege și este constituțional”.
“Cred că este normal având în vedere reclamațiile pe care le-a făcut PSD. Este normal și democratic”, a spus Băsescu, la Bruxelles. Băsescu a mai declarat că, dacă CCR a dispus renumărarea voturilor nule, “înseamnă că cei care au reclamat au adus niște argumente solide”, iar, întrebat dacă are emoții în legătură cu acest lucru, a spus că, în general, este “un om calm”.

Videanu: Nu se mai poate schimba câștigătorul

Prim-vicepreședintele PDL, Adriean Videanu, a declarat că renumărarea voturilor nule nu va face decât să reconfirme rezultatul actual al scrutinului, precum și corectitudinea procesului electoral. Videanu a precizat că PDL va participa la renumărarea voturilor nule respectând astfel decizia judecătorilor Curții. “PDL respectă decizia CCR și va participa la renumărarea voturilor. Cu onestitate credem că este o decizie venită în ideea de a elimina orice suspiciune cu putință în privința procesului electoral”, a declarat Videanu. El susține că renumărarea nu mai poate schimba câștigătorul alegerilor prezidențiale din acest an. “Nu pot să spun că a fost un proces electoral ideal, de aceea renumărarea voturilor nu va face decât să reconfirme rezultatele din momentul de față”, susține Videanu.

Boc: Se elimină orice suspiciune de fraudă

Premierul Emil Boc a declarat că decizia CCR “trebuie privită cu calm”, “trebuie respectată, aplicată și eliminată orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor”.
“Neexistând un precedent pe această cale, va trebui să se decidă acum, și Curtea, probabil, în solicitare, va preciza. Eu văd două posibilități: fie o renumărare la nivelul Birourilor Electorale Județene, acolo la nivel teritorial, fie o renumărare la nivel central, prin intermediul BEC. Urmează ca aceste detalii să se stabilească de structurile abilitate ale statului. În orice variantă, important este să avem un rezultat cert, valid, cât mai repde dacă este posibil, care să încheie episodul acesta”, a spus el.

Orban: CCR trebuie să ceară și CNP-urile votanților

Prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri, după anunțarea deciziei CCR, că speră că această pronunțare să nu fie una “formală”, ci bazată pe probe, solicitând Curții să ceară și codurile numerice personale ale tuturor votanților. “Această Curte Constituțională, dacă vrea să salveze democrația, să ceară toate codurile numerice ale celor care au votat atât în secțiile obișnuite, cât și în secțiile speciale și în secțiile din străinătate, pentru a face comparația și pentru a verifica numărul de voturi duble, o dată, în al doilea rând numărul persoanelor fără identitate care au votat”, a declarat Orban.
“Vă pun o întrebare simplă: dacă se găsește că peste 150.000 de coduri numerice ale unor persoane care au votat nu există, nu vi se pare că e o fraudă evidentă? Mie mi se pare că e o fraudă”, a completat Orban.

Duvăz: Este un prim pas în ancheta privind alegerile prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat vineri că decizia CCR de renumărare a voturilor nule este una intermediară și un pas în ancheta privind alegerile prezidențiale, iar PSD cere descoperirea voturilor multiple și prezentarea declarațiilor pe propria răspundere din diasporă.
“Este o decizie intermediară, de fapt este o hotărâre în legătură cu ancheta, decizia va fi dacă se reia scrutinul din al doilea tur la alegerile prezidențiale. În vederea fundamentării acestei decizii Curtea a cerut, la solicitarea noastră, primul lucru, renumărarea voturilor nule, în urma probelor pe care le-am adus că foarte multe voturi nule de fapt au fost trecute nule fără să fi fost necesar, au fost anulate voturi pe care le primise candidatul Mircea Geoană. Ni se pare că este un pas bun în lămurirea și clarificarea fraudării alegerilor din turul doi”, a spus Duvăz. El a precizat că cel mai important lucru este să fie aduse la București toate declarațiile pe propria răspundere pe care trebuiau să le completeze alegătorii din străinătate și numărarea acestora pentru a se vedea dacă se ridică la numărul voturilor exprimate. “Avem informația că în consulatele românești se încearcă completarea acestor declarații pe proprie răspundere și acuma, pentru ca să justifice numărul de voturi care de fapt nu pot fi justificate. Facem un apel consulatelor românești să oprească, dacă există tentative de a face aceste declarații ulterior zilei votului, pentru că ele reprezintă falsuri”, a mai declarat el.
Duvăz a mai susținut că în opinia PSD “foarte multe dintre voturile din străinătate” ar fi fost adăugate după ziua de 6 decembrie și că au “certitudinea că aceste declarații pe proprie răspundere nu există sau că sunt făcute în numele unor cetățeni care sunt înscriși la consulate ca fiind cetățeni români rezidenți în țările respective”. “Vă garantez că numai renumărarea voturilor din străinătate va anula diferența pe care la ora asta Băsescu o are față de Geoană”, a precizat Duvăz.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Strategii de toamna

Asculta acest articol PSD afiseaza o anumita siguranta in ceea ce priveste reusita motiunii de cenzura pe care o pregateste.