Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vulcanii Noroiosi – locul in care Romania pare a fi o parte din Luna

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=7109]

Cum se ajunge la Vulcanii Noroiosi

Mergi spre Buzau. Din Buzau continui pe DN10 spre Brasov, pana la kilometrul 18. Acolo intri in satul Satuc (daaaa, pe bune!!) si faci dreapta spre comuna Berca. Traversezi raul Buzau si din intersectia marcata corespunzator faci stanga, peste un pod mai mic. De acolo te ghideaza indicatoarele montate destul de recent. Drumul serpuieste prin sate si are portiuni si bune si proaste, unele in care lipseste asfaltul cu desavarsire (primarii din localitati stiu de ce…). Cand ajungi la primul marcaj “Vulcanii Noroiosi”, alegi drumul spre stanga, care urca direct catre Paclele Mari.

Ce vezi la Vulcanii Noroiosi

Odata ajuns aici, in zona vulcanilor noroiosi, esti surprins de o senzatie neobisnuita. Ai impresia ca esti un pamantean aflat pe o alta planeta. Cand e innorat, platoul arid cu milioane de crapaturi si torenti adanci separati de creste te fac sa crezi ca ai ajuns pe luna. Sau, daca apare soarele, in plin desert african, pentru ca noroiul uscat vireaza imediat din gri in galben deschis. De jur imprejur vezi terenuri sterpe, inundate de noroi si acoperite de un strat gros de namol solidificat, crapat, cu cratere din loc in loc, din care bolboroseste, ciudat de rece, noroiul. De fapt el nu este altceva decat amestec de gresii, cuartite, ghipsuri, argile, calcare si urme de petrol, antrenate din adancuri de gazele naturale ce provin de la peste 3.000 de metri adancime, care trec printr-un sol argilos si se combina cu apa din panza freatica. Namolul format de acestea iese la suprafata si, in acele locuri, se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani. :i este rece pentru ca vine din straturile de argila. Daca te departezi putin de zona cu cratere, vei ramane uimit sa vezi cum acest taram, pare-se ostil vegetatiei, este inconjurat de o explozie verde de natura salbatica. Tufe enorme de liliac, flori, copaci tineri si batrani, tufe care se incapataneaza sa creasca dintr-un pamant uscat, crapat… Paduricea de liliac aflata in interiorul rezervatiei Vulcanii Noroiosi este poate la fel de frumoasa si de interesanta precum Vulcanii insisi.

Scurta istorie

Vulcanii Noroiosi, din judetul Buzau, reprezinta cratere in miniatura, care se formeaza cu ajutorul gazelor naturale provenind de la mai mult de 3.000 m adancime, contactul cu panza freatica si solul argilos de la suprafata formeaza mici conuri care scot o pasta fluida de culoare gri, cenusie. Acesti vulcani noroiosi se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania si rar intalnit in lume. Declarata inca din anul 1924 monument al naturii, zona Paclele Mari – Paclele Mici (situata in apropierea comunei Berca) este printre putinele locuri din Europa in care pot fi vazuti vulcani noroiosi, fenomene similare inregistrandu-se doar in Siberia, in Australia si insula Trinidad din Caraibe. Turistii sunt impresionati de peisajul ciudat pe care il ofera, asta si datorita plantelor deosebite care s-au adaptat salinitatii din jur, iar daca te apropii de un asemenea vulcan poti auzi acel namol care bolboroseste din adancuri.

*****

Din pacate, nu toti romanii apreciaza acest cadou colosal facut de natura. Multi considera, probabil, ca acest loc unic in Europa il pot infrumuseta si imbogati cu hartii, gunoaie, cutii de bere, coji de seminte. Si, de ce nu, sa incerce si romanu’ cu picioru’ marginile craterelor, ca sa vaza cu ochiu’ lui cum se scurge noroiu’ la vale…

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Unde sunt specialiştii?

Asculta acest articol Situaţia României este într-adevăr jalnică. Nu îi considerăm pe guvernanţi rău intenţionaţi, în actuala conjuctură politică ei