Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zeci de locuitori de pe strada Râtu Mare acuză că turma de oi a lui Ioan Faur le distruge culturile

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Oamenii spun ca sunt mereu amenintati de ciobanii proprietarului de oi
Oamenii spun ca sunt mereu amenintati de ciobanii proprietarului de oi

Ultima zi de marţi din luna ianuarie a adus în audienţele organizate de Instituţia Prefectului numeroşi sătmăreni din toate părţile judeţului şi cu probleme fel de fel. Aceştia au fost consiliaţi de prefectul Eugeniu Avram, directorul de cabinet Sorin Martin Vereş, consilierii Eugen Chioran, Cosmin Dorle şi un specialist în cadastru.

Ca în fiecare marţi, şi de această dată au predominat problemele de fond funciar, iar mulţi dintre cei înscrişi pe liste nu au fost pentru prima dată în audienţe, unii venind chiar de ani întregi să ceară ajutor.

 

Ameninţări din partea ciobanilor

 

Aurel Pop are probleme cu un crescător de oi de câţiva ani buni încoace. S-a prezentat la Prefectură împreună cu trei vecini de-ai săi. Are 4,61 hectare pe strada Râtu Mare din municipiul Satu Mare, iar pe pământul său se plimbă-n voie mii de oi an de an, mânate de ciobanii lui Ioan Faur din Cămârzana< “35 de persoane care avem aceeaşi problemă am semnat o petiţie şi cerem ajutor. Oile lui Ioan Faur ne distrug culturile. ~n ultimii ani am depus sesizări peste sesizări la Direcţia Sanitar Veterinară, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, la APIA, peste tot. Plătesc impozite şi taxe ca să vină altul să îmi distrugă toată munca. Ne face praf recoltele de grâu şi de ghizdei. Ciobanii lui ne ameninţă şi smuţesc câinii pe noi. Am fost peste tot pe unde s-a putut merge şi nu se întâmplă nimic. Am ajuns bătaia de joc a ciobanilor. Au făcut până şi drum pentru căruţe pe pământurile noastre. Tractoarele se plimbă noaptea în voie, oile sunt mânate şi prin pădure, iar căprioarele împuşcate de aceşti oameni din clanul proprietarului oilor, care fac şi contrabandă. Din 4,61 hectare nu am cosit nici măcar un fir de fân din cauza lui. Când e de cosit bagă turma de oi în culturile noastre. La Primăria Satu Mare ni s-a spus că nu există o comisie de evaluare a pagubelor. Vine tirul pe pâmântul nostru şi încarcă miei vii, miei tăiaţi, caş. Acest om are şi el peste 100 de hectare de teren cumpărate în zonă. Să îşi îngrădească spaţiul necesar oilor şi să nu le mai mâne ciobanii pe pământurile noastre”.

Prefectul Eugeniu Avram i-a liniştit pe sătmăreni, declarând că va solicita tuturor instituţiilor abilitate să se implice în rezolvarea acestei probleme prin înfiinţarea unor comisii de verificare ce să lucreze în comun la remedierea situaţiei.

 

Daniel Miclea din satul Unimăt susţine că în comuna Acâş ajutoarele sociale se dau celor care nu merită conform legii

 

O sătmăreancă de pe strada Humuleşti a reclamat că în zona blocului în care stă copiii distrug spaţiile verzi, solicitând sprijin din partea autorităţilor. Cu probleme de fond funciar s-au prezentat marţi Ana Ionce din Satu Mare, care vrea de câţiva ani să îşi întabuleze terenul din zona Dunării. Mai multe probleme legate de acordarea diverselor forme de ajutor social în comuna Acâş a reclamat în audienţe Daniel Miclea din satul Unimăt. Potrivit acestuia, numeroşi locuitori primesc ajutoare sociale şi muncesc în acelaşi timp la barul din sat. Daniel Miclea a depus plângere şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare pentru a semnala un astfel de caz al unui asistent personal care primeşte banii chiar dacă persoana cu handicap este plecată câteva luni la rând în străinătate. Prefectul Eugeniu Avram a spus că va solicita Primăriei Acâş să prezinte anchete sociale în toate cazurile existente în comună.

 

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns