Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zeci de mămici au marcat la Satu Mare Săptămâna Internaţională a Alăptării

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 1-7 august la nivel mondial este celebrată Săptămâna Internaţională a Alăptării, eveniment ce a fost marcat ca la carte şi în municipiul Satu Mare, sâmbătă, 5 august, în Grădina Romei.

Evenimentul dedicat alăptării s-a desfăşurat pe plan internaţional sub egida Marea Ataşare şi la nivel local a fost organizat de consultantul în alăptare dr. neonatolog Roxana Varga – medic pe secţia Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare (SJU) şi grupul de pe Facebook Sprijin în alăptare – Satu Mare. Parteneri au fost SJU şi primăria municipiului. În mai multe oraşe din ţară şi străinătate, la ora 10.30, mămicile prezente la evenimentul Marea Ataşare s-au aşezat şi simultan şi-au alăptat copiii. Acestea au dorit să arate că încurajează decizia altor mămici de a alăpta, că sprijină procesul natural al alăptării în spaţiul public şi că apreciază mamele care aleg să alăpteze şi să le ofere astfel copiilor tot ceea ce e mai bun în lume, şi anume laptele matern. În unele cazuri alăptarea decurge perfect încă din start, în timp ce în alte cazuri începutul este dificil şi de multe ori din cauza problemelor pe care le întâmpină şi a lipsei de informaţii, unele mame renunţă să îşi mai alăpteze bebeluşii. De câţiva ani în municipiul Satu Mare există persoane dedicate, cu studii în domeniu, care le informează pe viitoarele mămici în cadrul cursurilor prenatale (moaşa Paul Cosma, asistent şef secţia de Obstetrică Ginecologie SJU) despre beneficiile alăptării, şi nu numai, dar şi cum să treacă peste problemele întâlnite în procesul alăptării (consultant în alăptare şi doctor neonatolog în cadrul SJU – Roxana Varga). Alături de specialişti sunt şi mămici cu experienţă şi foarte bine informate care au creat pe Facebook grupul Sprijin în alăptare – Satu Mare, unde răspund întrebărilor adresate de mamele care întâmpină probleme, astfel ca orice sătmăreancă care doreşte cu adevărat să alăpteze, să reuşească acest lucru. Studiile au arătat că doar 2% din femei nu pot să alăpteze, iar specialiştii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă, iar apoi procesul să fie continuat, alături de o diversificare corectă, până la vârsta de 2 ani sau mai mult.

Pe secţia Neonatologie a SJU se vor amenaja două spaţii pentru alăptare.

Alăptarea începe imediat după naştere, iar pentru ca acest proces să fie lin şi de lungă durată, startul este foarte important. În acest sens, în perioada 30 iulie – 1 august, în mediul online a fost organizată o tombolă la care au participat zeci, poate sute de sătmărence, iar fondurile ob\inute vor fi redirecţionate către amenajarea a două spaţii pentru alăptare în secţia Nou născuţi din cadrul SJU Satu Mare. Cele două spaţii vor fi mobilate şi vor conţine fotoliu de alăptare, pompă electrică de muls, etajere şi multe altele. Se doreşte achiziţionarea a două pompe de muls, câte una pentru fiecare spaţiu, din cauza faptului că în aceste momente secţia are în dotare doar o pompă de muls foarte veche, care mai tot timpul este în service.

La reuşita evenimentului de sâmbătă au contribuit sute de mămici care alături de bebeluşi, copii mai mari, tătici şi bunici, şi-au arătat suportul pentru alte mămici care alăptează. Totodată acestea au socializat, au schimbat impresii ca de la mămici la mămici, s-au distrat şi nu în ultimul rând au fost răsplătite cu o serie de premii atractive oferite de sponsori în cadrul tombolei organizate în Grădina Romei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns