Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EVENIMENT LA LIVADA

Ziua Câmpului a fost marcată la SCDA Livada

Miercuri, 14 iunie, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă – SCDA Livada, unitate de cercetare şi dezvoltare agricolă care anul trecut a marcat 60 de ani de activitate, a organizat la sediul instituţiei, dar şi pe câmpurile experimentale, o serie de activităţi menite a marca “Ziua C]mpului”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Manifestările, aşa cum era de intuit, au început la sediul instituţiei organizatoare, după care, în cea de a doua parte a reuniunii, au avut loc ieşiri în teren, pentru a prezenta o parte din preocupările cercetătorilor în ceea ce priveşte utilizarea şi efectele utilizării unor erbicide în combaterea unor buruieni, inclusiv în combaterea cunoscutei ierbi a pârloagelor, cunoscută sub denumirea ştiinţifică Ambrosia artimisiifolia, o plantă cunoscută, care dă multe bătăi de cap persoanelor alergice la polen. Se pare că sunt rezultate încurajatoare referitoare în combaterea acestei plante dăunătoare omului, invazivă şi deosebit de greu de combătut.

La aceste manifestări la care facem referire, au fost invitaţi cercetători din domeniul agricol de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă – SCDA Turda, instituţie de profil aflată în relaţii de colaborare cu SCDA Livada, cercetători, reprezentanţi ai autorităţii publice locale şi judeţene, nu în ultimul rând, membri marcanţi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.) din România, în persoana preşedintelui acestui forum prof. dr. ing. Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii în două guverne, alături de vicepreşedintele Dumitru Militaru. Nu au răspuns invitaţiei reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene, mai puţin cei de la OSPA, care au reprezentat formal instituţia.

Cuvinte de salut

Reuniunea ştiinţifică a fost deschisă de dr. ing. Cruciţa Sîrca, directorul SCDA Livada, cea care a salutat participanţii, apoi a prezentat câteva aspecte din activitatea de cercetare dezvoltare a staţiunii, nu în ultimul rând, o serie de probleme care, în bună parte sunt identice pentru majoritatea exploataţiilor agricole cu profil vegetal şi/sau mixt, fără a omite zootehnia.

A fost apoi rândul doamnei dr. ing. Cecilia Bănăţeanu, directorul adjunct al instituţiei de cercetare, cea care a adus în atenţia participanilor o serie de proiecte de cercetare realizate sau în curs de implementare în colaborare cu SCDA Turda şi cu Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă –   INCDA Fundulea.

A fost apoi invitat la microfon Valeriu Tabără, profesor doctor inginer, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România. Acesta, fost ministru în două guverne post decembriste, un bun cunoscător al problemelor din agricultura românească, a făcut practic un istoric al cercetării agricole din România. Acesta a subliniat necesitatea alocării de fonduri pentru acest domeniu deosebit de important inclusiv pentru siguranţa alimentară românească, dar şi europeană.

Profesorul Tabără a evidenţiat faptul că, la nivel naţional funcţionează 65 de unităţi de cercetare în domeniul agricol. Cercetarea este foarte importantă pentru economia naţională, dar şi cea europeană. A adus în discuţie o serie de aspecte referitoare la politicile şi tehnologiile din domeniul agricol, subliniind faptul că, la nivel naţional, se impune găsirea pârghiilor necesare pentru a ridica de la 22, la aproape 60% a ponderii agriculturii în Produsul Intern Brut- PIB naţional.

A subliniat faptul că, factorii responsabili, cu putere de decizie, trebui să întocmească un program de dezvoltare a agriculturii pe termen mediu şi lung pentru a putea creiona şi strategiile necesare pentru a obţine competitivitate şi calitate în acest domeniu deosebit de important.

Sunt necesare demersuri menite a diminua exporturile de materii prime şi creşterea exportului de produse cu valoare adăugată.

Profesorul dr. ing. Valeriu Tabără a subliniat necesitatea creşterii numărului laboratoarelor de biotehnologie, a celor de factură sociologice şi de economie rurală ş.a.

Inginerul Oliviu Buzgău, practician în domeniu, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, a menţionat faptul că, la nivelul judeţului există fermieri pricepuţi, dedicaţi, care sunt preocupaţi de a face performanţă în domeniu.

În cea de a doua parte a reuniunii ştiinţifice la care facem referire, invitaţii, inclusiv cei de la Universitatea de Stiinţe Agricole şi Veterinare – USAMVET din Cluj-Napoca au vizitat câmpurile experimentale unde au fost prezentate culturi experimentale de năut, hrişcă, muştar, bob, lupin, linte, floarea-soarelui, porumb, grâu de toamnă, grâu de primăvară, triticale ş.a., dar şi preocupările laboratorului de specialitate în a testa o serie de erbicide menite a combate buruienile care apar în culturile agricole.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns