Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ziua Mondiala a Autismului a fost marcata si in Baia Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

35 de copii diagnosticati cu aceasta maladie sunt in grija asociatiei din municipiu

[slideshow id=2891]

La 1 Aprilie se marcheaza Ziua Mondiala a  Autismului. Cu acest prilej, Asociatia “Autism” Baia Mare a organizat o conferinta de presa in cadrul careia si-au facut cunoscute realizarile, dar si planurile pe care le au pentru viitor. Cu toate ca s-au infiintat in urma cu un an si jumatate, membrii acestei organizatii non-guvernamentale au atras atentia asupra problemelor cu care se confrunta copii pe care ii au in grija si care sufera din cauza acestei afectiuni. In prezent, in cadrul asociatiei sunt 35 de copii diagnosticati cu autism.

Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala. Simptomele se manifesta in grade si prin comportamente diferite la fiecare copil sau persoana care sufera din cauza acestei afectiuni. Semnele apar aproape intotdeauna inainte de implinirea varstei de trei ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu. “Ne dorim ca acest lucru sa se schimbe in viitor. Autismul a luat amploare la nivel mondial, fara sa se cunoasca si cauzele. Este o notiune despre care foarte putin sau aproape deloc invatam in urma cu 10-15 ani. Sistemul educational si cel de sanatate trebuie insa sa se adapteze aceste porbleme. Deja, de cande exista asociatii de profil in Romania, putem spune ca lucrurile incep sa mearga pe fagasul normal. daca inainte diagnosticul de punea de la 5-6 ani in sus, acum vin copii de la 2-3 ani cu diagnostic precoce si evaluari facute la timp. ~nsa problema persista din punct de vedere a terapiei. Aceasta nu se face si nu este cuprinsa in sistemul de sanatate. ~n nomenclatorul meseriilor nu exista notiunea de terapeut ABA sau terapeut specializat pe terapie comportamentala pentru copiii cu autism. Ai un diagnostic, dar din pacate, dupa aceea trebuie sa te descurci”, spune dr. Paul Daraban, presedintele asociatiei Autism Baia Mare.

Oamenii au incredere in cei de la asociatie

Pentru a indrepta lucrurile in prezent membrii asociatiei doresc sa se alieze cu partenerii pe care ii au la nivel national. “Ne dorim ca terapia cu copiii care au autism sa fie inclusa in programele de sanatate pentru ca acesti copii sa se poata recupera printr-o terapie corecta. ~ncepand cu luna februarie ne permitem sa avem proprii nostri angajati. Asa ca avem trei specialisti de terapie comportamentala si colaboram foarte bine cu ASSOC, de unde mai beneficiem de un kinetoterapeut si un psihoterapeut care lucreaza cu copiii. Dorim ca pe aceasta cale sa multumim tuturor celor care au incredere in noi si care ne-au alocat cei 2%. Cu sprijinul lor s-au strans 80.000 de lei, cu care am reusit sa rezolvam o parte din problemele noastre”, spune dr. Daraban.

Actiunile vor continua. Astfel, in 10 aprilie, Clubul Rotary Sighetu Marmatiei va organiza un bal caritabil pentru sprijinirea Asociatiei Autism Baia Mare. De asemenea, copiii cu autism, indrumati de profesoara Georgeta Floroiu, au realizat picturi pe care le-au expus la Biblioteca Judeteana. Cei care doresc sa intre in posesia acestora pot sa le cumpere. Astfel vor reusi pe de o partre sa ii ajute pe copiii bolnavi, iar pe de alta parte sa detina o lucrare deosebita realizata din suflet de un copil.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns