Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“Ziua porţilor deschise” la Colegiul Tehnic “Unio-Traian Vuia” din Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Traian VuiaAtmosferă sobră, de lucru, miercuri, 30 aprilie 2014, la Colegiul Tehnic “Unio-Traian Vuia” din Satu Mare. Toate atelierele şi laboratoarele erau în stare de funcţionare în prezenţa profesorilor şi a elevilor la cea de-a şaptea ediţie a “Zilei porţilor deschise” a colegiului sătmărean.


Marea schimbare care a survenit recent în organizarea acestei instituţii este fuziunea care a avut loc cu puţin timp în urmă cu Liceul Tehnologic Unio, devenind o singură unitate de învăţământ sub sigla Colegiul Tehnic “Unio-Traian Vuia”. În consecinţă, va avea loc o concentrare a resurselor umane şi materiale – profesori, maiştri instructori, materiale didactice, dotări mai bune în laboratoare şi ateliere şcoală, spaţii mai generoase pentru efectuarea practicii. În acelaşi timp, directorul este hotărât să utilizeze şi atelierele fostului Liceu Unio când elevii vor avea practică compactă.
Prin ateliere şi laboratoare
Alături de directorul dr. Vlaicu Popescu, profesoara Cornelia Bălan Pop şi operatorul postului de televiziune ITV, am cutreierat rând pe rând toate încăperile pregătite să primească vizita noilor generaţii de elevi din clasa a VIII-a. Ei urmează să primească ştafeta prin care vor duce mai departe tradiţia meseriilor care se pregătesc în această instituţie.
Dar pentru a-i sprijini pe şcolari în a lua decizia de a fi elevi ai acestui liceu, corpul profesoral de aici a pregătit o prezentare ca la carte a profesiilor pentru care elevii se pregătesc. Astfel, am început prin a vizita biblioteca şcolii (bibliotecară: Baranyai Rodica). Apoi, cabinetul de construcţii, avea loc o lecţie interactivă, elevii lucrau în grup la un proiect, iar invitaţii au vizitat expoziţii de lucrări ale elevilor din clasele de construcţii, machetele realizate de elevi, care lucrau la calcule de arii şi volume (cu profesorii Oros Romul şi Al-Akel Eva). Un alt grup de elevi aflaţi în atelierele de mecanică asistau la demonstraţii de prelucrare a metalelor la maşini specifice: strunguri, freze, raboteze.
Oferta de şcolarizare
Oferta de şcolarizare a colegiului constă în: învăţământ liceal – o clasă în specialitatea tehnician mecanic întreţinere şi reparaţii şi o alta de tehnician în instalaţii electrice. În ceea ce priveşte învăţământul profesional de trei ani, în domeniul mecanic se vor forma o clasă tinichigiu-vopsitor (română) şi o alta de mecanic (maghiară). În domeniul construcţii, o clasă de instalatori instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze (maghiară) şi o alta de zidari (maghiară). Cu o durată de doi ani vor fi o clasă de strungari (maghiară), mecanici auto (maghiară), o grupă instalatori şi o alta zidari (română). Mai sunt şi trei clase de învăţământ liceal cursuri serale (tehnician în transporturi şi tehnician mecanic), precum şi trei clase de învăţământ postliceal (tehnician instructor auto, tehnician operator maşini cu comandă numerică şi administrator reţele de comunicaţii).
Alte forme de promovare a ofertei şcolare
Din timp, cei din conducere au adresat invitaţii şcolilor gimnaziale din judeţ, atât celor ai căror elevi se orientează prin tradiţie spre această unitate, cât şi altor potenţiali candidaţi din alte şcoli gimnaziale.
Copiii învaţă conducerea auto încă de pe băncile şcolii şi de fapt acesta este principalul punct de atracţie al ofertei şcolare pe care directorul a ţinut s-o sublinieze în faţa jurnaliştilor şi a elevilor din numeroase şcoli gimnaziale din judeţ. “Este singura şcoală din judeţ care dispune de cabinet de legislaţie rutieră şi de două maşini pentru practica de conducere”, ne spune directorul Vlaicu Popescu.
Dar profesorii de aici urmăresc şi alte forme de diversificare a popularizării ofertei şcolare. Astfel, nu de mult, a avut loc lansarea revistei ”Profesia”, concepută şi realizată în cadrul colegiului. De altfel, revista se preconizează a fi o sursă de documentare pentru viitoarea monografie a liceului.
O altă realizare remarcabilă este editarea de calendare cu o grafică atent studiată şi un mesaj concis şi bine ţintit, oglindind specificul colegiului: ”Meserie, Bursă, Respect!”.
Terenul fiind minuţios pregătit, încă de luna viitoare, Colegiul Tehnic „UNIO-Traian Vuia” aşteaptă înscrierea candidaţilor atât pentru clasele de liceu, cât şi pentru cele de profesională.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns