Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Oamenii necăjiți nu știu că avocatul poporului nu poate rezolva toate cererile

Fondul funciar şi problemele legate de pensie, principalele teme abordate în audiență
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 Fondul funciar şi problemele legate de pensie, principalele teme abordate în audiență
Fondul funciar şi problemele legate de pensie, principalele teme abordate în audiență

Joi 11 septembrie, Avocatul Poporului a venit în Satu Mare pentru a încerca să rezolve problemele oamenilor din judeţul nostru.
Alina Olah-Avram, angajată în cadrul Biroului Teritorial Oradea, ne mărturiseşte că o mare parte dintre cetăţenii care se prezintă la aceste audienţe nu ştiu că problemele lor nu intră în competenţa instituţiei pe care o reprezintă. Cu toate acestea listele sunt tot mai lungi, peste 20 de sătmăreni fiind înscrişi şi în această lună.
Listă lungă şi de această dată la întâlnirea cu reprezentanta Avocatului Poporului în teritoriu, cetăţenii cu probleme profitând astfel de singura audienţă pe lună organizată în judeţul Satu Mare. Printre sătmărenii cu probleme care pot fi soluţionate se mai numără şi oameni care confundă, sau care nu ştiu exact, ce atribuții are Avocatul Poporului. “În momentul în care cetăţeanul se adresează instanţei de judecată, instanţa este cea care va soluţiona cererea sa. În astfel de cazuri Instituţia Avocatul Poporului nu poate interveni nici măcar în calitate de apărător în proces. Foarte multă lume confundă Avocatul Poporului cu avocatul din barou. Noi nu ne ducem niciodată în instanţă pentru a apăra interesele cetăţeanului, ci mediem conflictul dintre cetăţean şi autoritatea publică”, a declarat Alina Olah-Avram, reprezentant Avocatul Poporului.
O femeie din Păuleşti îşi doreşte să ştie când a fost retrocedată casa în care locuieşte şi cum s-a făcut acest lucru. Primăria i-a oferit altă locuinţă în schimb, dar care nu beneficiază de o instalaţie cu apă şi energie electrică. De asemenea nu a primit deocamdată acordul de a intra în incintă pentru a vedea care sunt condiţiile de trai şi în interior. Mai mult, noii propietari i-au solicitat să evacueze casa de urgenţă, altfel o vor evacua cu forţa.“Mi s-a retrocedat locuinţa în natură şi vreau să aflu ce drepturi am. Mă plimb pe la audienţe la prefect, la primăria din Păuleşti şi am venit şi aici pentru că am speranţa că mi se va face dreptate”, ne povesteşte cetăţeana.

Un sătmărean nu primește punctul de pensie cuvenit

Un alt sătmărean se plânge că a lucrat 40 de ani ca şofer şi nu i se dă punctul de pensie cuvenit. De asemenea bărbatul susţine că este născut în refugiu şi i se refuză şi acest drept. Pentru a i se face dreptate, bărbatul a trimis scrisori către prim-ministrul României, cât şi către Victor Ciorbea, avocatul poporului în România. “Am lucrat 40 de ani şi nu îmi dă dreptul de pensie şi nici dreptul de refugiat pe care îl am. Vreau să mi se dea ceea ce mi se cuvine de drept şi anume să fiu încadrat în grupa a doua de pensie, aşa cum şi în decizie este trecut”, spune petentul.
Reprezentanta Avocatului Poporului venită la Satu Mare a declarat că face tot ce îi stă în putinţă pentru a-i ajuta pe cetăţenii aflaţi în nevoie. Fiindcă biroul instituţiei este la Oradea, prin vizita lunară pe care o face în municipiul Satu Mare oferă sătmărenilor aceleaşi drepturi ca şi bihorenilor. Totodată locuitorii judeţului Satu Mare se mai pot adresa instituţiei Avocatul Poporului de la Oradea şi prin scrisori, la care se răspunde prompt.
De această dată au fost înregistrate dosare pe care Alina Olah-Avram le va trimite mai departe instituţiilor vizate pentru ca sub o formă de mediere acestea să se rezolve în cel mai scurt timp.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns