Ingrediente:
– un ficat mai mare de gâscă,
– grăsimea (slănina) din zona abdominală a gâştii,
– circa 500 ml de lapte,
– 3-4 căţei de usturoi,
– o crenguţă de cimbru,
– sare, piper, boia de ardei.
Mod de preparare:
Ficatul se spală, se aşează într-un vas, în lapte rece, cât să-l acopere. Se adaugă 2 linguriţe de sare, cimbrul, usturoiul curăţat şi feliat, se acoperă şi se lasă peste noapte în frigider. A doua zi, grăsimea de gâscă se taie bucăţi mici, iar jumătatea se aşează într-o cratiţă mai adâncă. Peste acestea se aşează ficatul şi se acoperă cu restul de grăsime. Se toarnă peste el şi laptele, se acoperă cu un capac şi se fierbe la foc mic. Laptele, prima dată se îmbrânze;te puţin, apoi, parcă se topeşte aproape integral în grăsimea topită, iar ce mai rămâne se ridică deasupra. Ficatul, când s-a fiert practic în grăsime, se scoate şi se lasă pe o farfurie să se scurgă. Cu un polonic untura din oală se poate separa de zeama rămasă. Ficatul se feliază şi se condimentează cu sare, piper, eventual puţină boia. Cu untura rămasă se va stropi garnitura servită cu feliile de ficat.w
1 comentariu
De unde ficat de gasca?