Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Majoritatea tinerilor peste 16 ani din Satu Mare vor să muncească în vacanța de vară

Legea cu numărul 72, căci despre ea este vorba, face referire la stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, astfel că angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Legea cu numărul 72, căci despre ea este vorba, face referire la stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, astfel că angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar
Legea cu numărul 72  face referire la stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, astfel că angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar

În data de 20 iunie toţi elevii vor intra în lunga şi relaxanta vacanţă de vară. În ultima perioadă, o tendinţă  tot mai accentuată a  tinerilor care au trecut de vârsta de 16 ani este aceea de a munci pe timpul vacanţei.

Fundaţia Umanitară Friendship din Satu Mare doreşte să le sară în ajutor acestora, promovând atât în liceele din municipiu cât şi în cadrul firmelor care au ca şi obiect de activitate domeniul serviciilor, legea 72 din 2007, conform căreia angajatorii primesc o sumă de bani după fiecare elev angajat pe o perioadă de maxim 60 de zile.
În anul 2005, Fundaţia Umanitară Friendship Satu Mare a organizat un târg de joburi pentru elevi unde s-au înscris aproximativ 1400 de persoane şi în urma căruia au fost angajaţi un număr destul de mic dintre aceştia pe posturile puse la dispoziţie de angajatori în domeniul serviciilor. Din păcate ini\iativa începută atunci nu a mai avut şi o continuitate în anii care au urmat, deoarece oamenii de afaceri din Satu Mare simţeau că riscă prea mult fără a avea niciun sprijin din partea statului român. Problema a fost rezolvată în anul 2007, când un proiect de lege a fost aprobat de Parlamentul României. Legea cu numărul 72, căci despre ea este vorba, face referire la stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, astfel că angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare elev şi student.
În anul 2014, pentru a-i ajuta din nou pe tinerii dornici de muncă, având de această dată şi un suport legal, Fundaţia Umanitară Friendship Satu Mare iniţiază de această dată o campanie numită “Bani pentru Vacanţă“,  care se doreşte a veni în ajutorul elevilor.
Sanda Neşte, preşedintele Fundaţiei Umanitare Friendship, este foarte încrezătoare în reuşita acestei campanii şi îşi doreşte foarte mult ca un număr cât mai mare de elevi să fie încadraţi vara aceasta, pe o perioadă determinată, în câmpul muncii. “Consider că este o lege foarte bună, care oferă facilităţi oamenilor de afaceri pentru a angaja tineri pe perioada vacanţei de vară. Pentru elevi este important să fie angajaţi, reprezentând o experienţă de viaţă foarte utilă în anii ce vor urma. Sunt sigură că cei care vor munci în vara aceasta vor deveni mai responsabili şi mai disciplinaţi “, a declarat Sanda Neşte, iniţiatorul campaniei.

Beneficiile elevilor care vor munci în sezonul cald

Pentru a le aduce la cunoştinţă elevilor care sunt beneficiile pe care le au atât ei cât şi angajatorii, în contexul în care vor să muncească în acest sezon cald, iniţiatoarea campaniei, alături de conducerea Colegiului Naţional “Ioan Slavici“, a organizat în cadrul şcolii o dezbatere cu elevii. În cadrul acestei întâlniri, elevii, alături de cadrele didactice, au discutat şi au elaborat soluţii cu ajutorul cărora angajatorii să afle de existenţa acestei legi 72 din 2007. “Ideea mea ar fi să ne strângem noi, elevii, în mai multe grupuri. Fiecare grup să se focalizeze pe un anumit segment din domeniul serviciilor. Înarmaţi fiind cu dosare care să cuprindă actele necesare angajării, patronul poate să completeze hârtiile pe loc, fără să mai fie nevoit nici el şi nici noi să aşteptăm“, a afirmat Călin Andrei, elev al liceului Ioan Slavici.
Pe lângă infiltrarea sezonieră pe piaţa muncii a elevilor şi a studenţilor, campania mai are scopul de a-i ajuta pe tineri să dobândească experienţă în domeniul muncii, dar şi să-i pregătească pentru momentul în care vor fi nevoiţi să îşi procure un loc de muncă permanent.
Simona Păcurar, directorul adjunct al Colegiului Naţional “Ioan Slavici“, este de părere că elevii nu sunt încă conştienţi de nevoia experienţei atunci când îşi caută un loc de muncă. “Tinerii care învaţă în această unitate de învăţământ şi-au manifestat interesul în această privinţă. Până la sfârşitul acestei săptămâni vom organiza şi alte întâlniri, pentru a strânge un număr cât mai mare de elevi. Din păcate, cred că anul acesta nu mulţi îşi vor da seama cât de mult contează aceaste lucruri pentru ei. Probabil când vor avea nevoie de bani şi recomandări vor fi pe deplin conştienţi de ceea ce se întâmplă“, a declarat Simona Păcurar.
Campania nu se opreşte doar într-un liceu, membrii Fundaţiei Umanitare Friendship doresc ca până la sfârşitul acestei săptămâni să meargă în mai multe licee din oraşul Satu Mare pentru a informa şi  mobiliza un număr cât mai mare de elevi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns