Image 1
Image 2

TRADIȚII INTERNAȚIONALE

1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție

1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție
Ziua păcălelilor, marcată în fiecare an la 1 aprilie, este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea. Obiceiul de a rezerva o zi pentru a face farse inofensive aproapelui a fost relativ obișnuit în lume din punct de vedere istoric.
O explicație a originii zilei păcălelilor este aceea că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat sărbătorirea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.
Deși originile zilei păcălelilor nu sunt cunoscute, există multe teorii în jurul ei.

 

O asociere disputată între 1 aprilie și păcăleală este în Povestirile din Canterbury (1392) de Geoffrey Chaucer. În „Povestea preotului călugăriței”, un cocoș vanitos pe nume Chauntecleer este păcălit de o vulpe pe „De când martie a început treizeci de zile și două”, adică 32 de zile de la începutul lunii martie, adică 1 aprilie. Cu toate acestea, nu este clar dacă Chaucer se referea la 1 aprilie, deoarece textul „Povestea preotului călugăriței” mai spune că povestea are loc în ziua în care soarele este „în semnul Taurului avea runa y Douăzeci de grade și unu. ”, care nu ar fi 1 aprilie. Savanții moderni cred că există o eroare de copiere în manuscrisele existente și că Chaucer a scris de fapt, „Syn March a dispărut”. Dacă da, pasajul ar fi însemnat inițial la 32 de zile după martie, adică 2 mai, aniversarea logodnei regelui Richard al II-lea al Angliei cu Ana de Boemia, care a avut loc în 1381.

 

În Țările de Jos, originea Zilei păcălelilor din aprilie este adesea atribuită victoriei olandeze din 1572 în capturarea lui Brielle, unde ducele spaniol Álvarez de Toledo a fost învins. „Op 1 april verloor Alva zijn bril” este un proverb olandez, care poate fi tradus prin: „La 1 aprilie, Alva și-a pierdut ochelarii”. În acest caz, „bril” („ochelari” în olandeză) servește ca omonim pentru Brielle (orașul în care s-a întâmplat). Această teorie, totuși, nu oferă nicio explicație pentru sărbătorirea internațională a Zilei păcălelilor din aprilie.

 

Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.

 

Ornitologii, dar şi iubitorii de natură şi păsări, sărbătoresc în fiecare an, la 1 aprilie, Ziua internaţională a păsărilor, evenimentul marcând reîntoarcerea păsărilor din zonele unde au iernat. Totodată, evenimentul are ca scop conştientizarea de către public a nevoii de a proteja păsările prin ocrotirea habitatelor lor.

 

Una dintre cele mai timpurii măsuri de protecţie a păsărilor a fost luată în timpul domniei lui Henric al VIII-lea în Anglia. În 1534 a fost emis un act care susţinea ”viaţa păsărilor sălbatice” prin protejarea ouălor de stârci, lopătari sau dropii. În secolele XVIII şi XIX, alte ţări, precum Olanda şi Germania au emis o serie de legi ce protejau anumite specii de păsări.

 

La 19 martie 1902, o Convenţie Internaţională pentru protecţia păsărilor utile pentru agricultură a fost semnată la Paris, de către reprezentanţii a 13 ţări europene. Aceasta a fost unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările, potrivit aspbirds.ro.

 

Convenţia a fost ratificată la 6 decembrie 1905 şi a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenţie internaţională privind protecţia păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.
Ziua Internaţională a Păsărilor este marcată în cadrul programului UNESCO sub titulatura “Omul şi biosfera”, şi are ca semnificaţie nu doar semnarea convenţiei, ci şi perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară, scopul fiind acela de a educa nevoia şi grija oamenilor pentru păsările sălbatice.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Germania aprobă legalizarea parțială a canabisului din 1 aprilie

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with