Potrivit deciziei BEC, 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 4 independenţi vor participa la alegerile europarlamentare. Astfel, rămân definitive candidaturile depuse de Alianţa Electorală PSD PNL, Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, România Socialistă, Alianţa AUR, Partidul S.O.S. România, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Umanist Social Liberal, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul România Mare, Partidul Patrioţilor şi Partidul Diaspora Unită. De asemenea, rămân definitive candidaturile independente ale lui Pîrvănescu Paula-Marinela, Gheorghe Vlad-Dan, Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel şi Şoşoacă Dumitru-Silvestru.
Un număr de 15 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 7 candidaţi independenţi s-au înscris iniţial la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Au fost respinse candidaturile depuse de Partidul Oamenilor Liberi, Partidul Noua Românie, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache, precum şi cele ale candidaţilor independenţi Jurma Paul-Octavian, Mustăţea Ilie-Cătălin şi Mîndru Petru.
900 de secții în străinătate
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunţat luni că în această noapte va începe operaţiunea de tipărire a buletinelor de vot pentru secţii de votare din străinătate la alegerile pentru Parlamentul European. “Astăzi vă pot informa că primul exemplar al buletinului de vot, evident specimen, este gata, iar de la noapte va începe operaţiunea de tipărire a buletinelor de vot, care vor fi distribuite tuturor celor peste 900 de secţii de votare care vor fi deschise în străinătate”, a spus Toni Greblă.
Preşedintele AEP a participat, luni, la o conferinţă de presă comună cu ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, pe tema organizării în străinătate a alegerilor pentru Parlamentul European. El a precizat că ordinea în care sunt înscrişi pe buletinul de vot competitorii politici este cea rezultată din tragerea la sorţi şi candidaţii independenţi sunt trecuţi la final în ordinea în care şi-au depus candidaturile. “Aceste două milioane şi ceva de buletine de vot, în termen util, cel mai târziu în joia dinaintea alegerilor, vor ajunge la toate misiunile diplomatice, pentru ca sâmbătă seară să fie înmânate preşedintelui şi locţiitorului secţiilor de dezvoltare din străinătate”, a precizat Greblă.
Toni Greblă a reamintit că AEP are deschisă o aplicaţie în care cetăţenii români care doresc să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi parlamentare au, de la 1 aprilie, posibilitatea să-şi manifeste opţiunea pentru acest mod de vot.
“Până în prezent, de la 1 aprilie, s-au înscris 900 şi ceva de cetăţeni care şi-au exprimat opţiunea de a vota prin corespondenţă. Sper să o facă cât mai mulţi, pentru că toată lumea doreşte să fie variantă simplificată de vot. Dar aş vrea să vă dau o dată statistică. La alegerile din 2019 s-au înscris, au optat pentru a vota prin corespondenţă aproximativ 35.000 de oameni, din care au votat efectiv prin corespondenţă 15.000. Şi noi facem efort considerabil, trimitem buletinele de vot ş.a.m.d.”, a mai spus preşedintele AEP.
“Vom organiza, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, un număr de peste 900 de secţii de votare, mai exact 916, aproape dublu faţă de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Este, totodată, cel mai mare număr de secţii de votare organizate vreodată în străinătate, peste maximul anterior de 835 de secţii organizate la alegerile prezidenţiale din 2019”, a anunțat ministrul Luminița Odobescu.
Luni, 29 aprilie, Pataki Csaba – preşedintele Organizaţiei Judeţene a UDMR Satu Mare, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, însoţit de un alai consistent, s-a prezentat la Biroul Electoral Judeţean Satu Mare, pentru a-şi depune candidatura pentru un nou mandat 2024 – 2028 de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare.
Alaiul care l-a însoţit la Biroul Electoral Judeţean Satu Mare, pentru a-şi depune candidatura, a fost constituit din primari şi viceprimari UDMR din judeţ, consilieri judeţeni actuali, candidaţi pentru funcţia de consilieri judeţeni pentru noul mandat, alţi membri ai UDMR.
După depunerea dosarelor fix la ora 14, au trecut mai bine de 30 de minute până ce membrii Biroul Electoral Judeţean Satu Mare au verificat dosarele, apoi a fost susţinută o scurtă conferinţă de presă, sau dacă doriţi, au fost făcute declaraţii de presă de către Pataki Csaba, în postură de candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, dar şi de către Kereskenyi Gabor, candidat pentru un nou mandat pentru funcţia de primar al municipiului Satu Mare.
Pataki Csaba a ţinut să menţioneze faptul că, pentru mandatul 2024-2028 s-a constituit o coaliţie a UDMR şi FDG, ceea ce înseamnă că pe listele de consilieri judeţeni depuse la Biroul Electoral Judeţean Satu Mare, se regăsesc candidaţi din ambele formaţiuni politice. Mai sunt foști membri de la PCM și Partida Romilor. S-a subliniat faptul că, spre deosebire de mandatul anterior, de această dată au fost adunate peste 30.000 de semnături, cu multe mai multe comparativ cu anul 2020. Pentru desemnarea candidaţilor pentru funcţia de consilier judeţean au fost consultate peste 10.000 de persoane membri ai UDMR. Echipa condusă de Pataki Csaba porneşte în campania electorală cu gândul de a nu face campanie negativă concurenţilor din celelalte formaţiuni politice. “Noi nu o să atacăm pe nimeni și nici nu o să răspundem la niște atacuri care nu au ce căuta, mai ales în Săptămâna Patimilor. Celor care sărbătoresc Paștele în această săptămână le doresc liniște sufletească. Noi trebuie să facem o campanie și fac apel către toți contracandidații să nu uite că pe de o parte este cea mai mare sărbătoare creștinească, pe de altă parte este viață și după 10 iunie. Să nu săpăm tranșee care apoi să nu mai poată fi acoperite cu niciun pod!”, a declarat Pataki Csaba.
Candidatul Pataki are convingerea că formaţiunea pe care o reprezintă este una consolidată, cu un program de acţiuni care să răspundă necesităţilor tuturor cetăţenilor judeţului Satu Mare, indiferent de formaţiunea politică pe care o vor susţine în scrutinul din 9 iunie. Împreună sunt puternici, fiind ridicată ştacheta pentru tot ceea ce vor întreprinde în mandatul viitor, fiind cooptaţi oameni bine pregătiţi profesional şi serioşi.
Peste 31.000 de semnături
Dacă în urmă cu 7 ani, în Satu Mare existau două poduri pentru traversarea râului Someş, iată că este în fază avansată de execuţie şi cel de al treilea pod, care după punerea în funcţiune, îşi va dovedi din plin necesitatea şi utilitatea.
În finalul alocuţiunii din postura de candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a subliniat faptul că, pentru alegerile locale din acest an, UDMR deţine liste de semnături de la 31.264 de sătmăreni, nu doar din rândurile maghiarilor. “Le mulțumesc locuitorilor județului Satu Mare pentru votul de încredere acordat în ultimii ani și pentru că împreună am făcut județul Satu Mare mai frumos, mai locuibil și mai dezvoltat. Îmi doresc să continuăm munca începută și să obținem rezultate și mai mari. Pentru că este mult de lucru: vrem să construim un viitor aici, acasă, în Satu Mare! Mulțumesc celor 31.264 de locuitori ai județului Satu Mare care mi-au oferit semnăturile lor de susținere!”
La rândul său, Kereskenyi Gabor, candidat pentru un nou mandat la Primăria Municipiului Satu Mare, a punctat faptul că, la depunerea candidaturii de către Pataki Csba pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, dar şi a listelor pentru viitori consilieri judeţeni, au participat primari, viceprimari şi posibili viitori primari din localităţile judeţului, indiferent de rangul acestora. În mandatul 2020-2024, la nivelul municipiului Satu Mare, dar şi în judeţ au fost implementate investiţii de larg interes, iar pentru mandatul 2024-2028, se doreşte să se asigure continuitate în dezvoltarea judeţului. Viitorul se construieşte împreună. Echipele UDMR dovedesc deschidere spre comunicare şi colaborare.
Fii primul care comentează