Image 1
Image 2

16 iunie este “Bloomsday”, singura zi mondială bazată pe un roman

James Joyce
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
James Joyce
James Joyce

Actorii Ilinca Goia, Dorin Andone şi Dan Tudor vor lectura pasaje din opera literară “Ulise” - în original “Ulysses” – a scriitorului irlandez James Joyce în cea de-a doua ediţie a festivalului Bloomsday, eveniment care va avea loc în acest weekend în Capitală, anunţă Institutul Cultural Român.

Evenimentul dedicat operei literare “Ulise”, a scriitorului irlandez James Joyce, va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, în Piaţa Sf. Anton din Centrul vechi. Anul acesta, Capitala se va alătura, pentru a doua oară, celor peste 40 de oraşe din lume care sărbătoresc Bloomsday. Evenimentul va cuprinde lecturi din “Ulise”, precum şi piese muzicale asociate cu opera lui James Joyce.

Ilinca Goia, Dorin Andone şi Dan Tudor vor lectura pasaje din romanul “Ulise”. Alături de aceştia vor fi prezenţi tenorul Florin Ormenişan, acompaniat la pian de Alexandru Răileanu, şi un cvartet de coarde compus din muzicieni de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Evenimentul va fi deschis de ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan. “Cititorii români sunt familiarizaţi cu opera lui James Joyce, iar noi încurajăm publicul larg să se alăture acestei manifestări culturale pentru a afla şi mai multe depre acest scriitor irlandez renumit”, a declarat acesta.

Anul acesta, iubitorii de lectură vor avea ocazia să asculte pasaje din James Joyce şi în localul care îi poartă numele, James Joyce Pub din Bucureşti, în aceeaşi zi, începând cu ora 12.30. Textele vor fi citite de studenţi, iar atmosfera specifică începutului de secol XX va fi întreţinută de un cvartet de coarde.

Bloomsday se sărbătoreşte în întreaga lume, anual, pe 16 iunie, ziua în care se desfăşoară acţiunea din romanul “Ulise” de James Joyce. Sărbătoarea preia numele personajului principal din roman, Leopold Bloom. Romanul urmăreşte viaţa şi gândurile lui Leopold Bloom, precum şi a altor personaje, pe parcursul zilei de 16 iunie 1904.

Omul care a revoluţionat scriitura romanului

James Joyce (1882 – 1941) este cunoscut îndeosebi pentru romanele “Portretul artistului în tinerețe” (1916), “Ulise” (1922), “Veghea lui Finnegan” (1939).

S-a născut la Dublin în 1882. În 1902 pleacă la Paris ca să studieze medicina. Scrie la început poeme și nuvele, apoi o proză tot mai accentuat autobiografică, însă poezia alegoriilor lui nu e înțeleasă nici de cititori, nici de critici. În timpul Primului Război Mondial trăiește la Zurich, se mută în 1923 la Paris, pentru ca, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial să se întoarcă la Zurich, unde moare în 1941.

Întrebat de un scriitor american de ce a ales un stil dificil, Joyce îi răspunde: “Ca să le dau de lucru criticilor pe următorii trei sute de ani”. Între timp însă, stilul lui Joyce a devenit, în bună măsură, stilul literaturii secolului XX. Scriitorul rus Vladimir Nabokov scria: “Joyce a creat modernismul, și tot Joyce l-a distrus”.

“Ulise” a văzut lumina tiparului nu în Irlanda (unde a fost publicat abia în 1933) ci în Franța. Acesta este cel mai cunoscut roman de Joyce, scris pe 600 de pagini, relatând o zi din viața unui evreu, Leopold Bloom, care locuia în Dublin. În ciuda faptului că “Ulise” a fost scris în străinătate, Dublin putea fi reconstruit după romanul său în cazul în care este distrus, după cum susținea însuși Joyce.

Capitolele sunt scrise în stiluri diferite. Unele sunt povestite în mod direct, altele printr-un flux al conştiinţei sau prin prisma unei parodii. Schimbarea punctului de vedere transmite o imagine mai proaspătă, o lume mai vie. Joyce scrie în trei stiluri principale: Joyce cel original (direct, lucid, logic şi destins), stilul frânt (incomplet, rapid, frânturi de cuvinte redând aşa-numitul flux al conştiinţei), stilul parodic (titluri din ziare, muzică, dramă mistică şi cu arlechini, întrebări şi răspunsuri în stil catehetic). Totul lasă o impresie copleşitoare asupra cititorului şi criticului deopotrivă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns