Image 1
Image 2

ZI DE SĂRBĂTOARE

19 biserici din județ și-au sărbătorit hramul, de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir pe care Biserica îl cinstește în fiecare an la data de 26 octombrie i-a îndemnat și de această dată pe sătmăreni...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… să treacă pragul sfintelor lăcașuri chiar și pentru câteva minute cât să spună o rugăciune și se aprindă o lumânare. Fiind zi lucrătoare, au răspuns chemării bisericii în mare parte pensionarii comunității, însă alături de ei au mai putut fi zăriți oameni care și-au rupt din timp pentru a-i pomeni în rugăciune pe cei vii și pe cei morți dragi ai lor, pe toți cei care îi poartă numele acestui mare sfânt. Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din Dealul Patriarhiei a strâns până acum peste 50.000 de pelerini din toată țara.

 

Pelerinajul din acest an a început sâmbătă, 21 octombrie 2023, cu scoaterea spre închinare a moaştelor Sfântului, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie şi aşezarea acestora în baldachinul din curtea Catedralei Patriarhale.

Pentru sărbătoarea de anul acesta, fragmente din mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu Icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela – cea mai veche icoană a Sfintei Fecioare, şi cu icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir au fost aduse din Grecia de Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, spre a fi cinstite la pelerinajul de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

 

Episcopul Timotei a liturghisit la Carei

 

În județul Satu Mare, mai multe biserici îl au ca ocrotitor pe Sfântul Dimitrie, printre care și biserica de lângă Cap Pod Golescu din vecinătatea Poliției de Frontieră, de altfel singura din municipiul Satu Mare ce-l are printre patronii spirituali și pe marele mucenic. Sfânta Liturghie a fost oficiată de preoții parohi Florin Orășteanu și Sandu Sabou. În cuvântul de învățătură, s-a făcut referire la caracteristicile principale ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cea a sfințeniei sale, de mărturisitor al dreptei credințe în Iisus Hristos cu prețul vieții cât și cea de făcător de minuni, grabnic ajutător în suferințe trupești și sufletești.

 

După binecuvântările de la finalul slujbei, preoții au transmis tuturor credincioșilor care poartă numele sfântului, multă sănătate, binecuvântări alături de tradiționala urare de “La mulți ani!”

 

Zi de praznic fiind, oamenii au fost miruiți cu untdelemn sfințit la ieșirea din biserică. În județul Satu Mare sunt 19 biserici ortodoxe și greco-catolice care îl au drept ocrotitor pe Sfântul Dimitrie.
Preasfințitul părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Maramureșului și Sătmarului a slujit de ziua praznicului la Parohia Sf. Mare Mucenic Dimitrie din Carei, cu ocazia hramului.

 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir s-a născut în Tesalonic în a doua jumătate a secolului al III-lea și a pătimit pentru credința în Domnul nostru Iisus Hristos, trecând la cele veșnice la 26 octombrie 303, tot în acest oraș. A suferit moarte martirică.

Reuniunea Legiunii  Mariane

ZIUA DUHOVNICEASCĂ

Reuniunea Legiunii Mariane

Legiunea Mariană din Satu Mare s-a reunit, pe 25 februarie, la tradiționala sa zi spirituală din Postul Mare, care a fost găzduită de Convictul Sfântul Alois. La evenimant au participat peste 135 de membrii din numeroase parohii ale eparhiei.