Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sursele de poluare sunt în creştere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimii 50 de ani, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură, silvicultură şi pescuit s-a dublat. Nivelul actual ar putea înregistra o nouă creştere de până la 30% până în 2050, dacă autorităţile nu iau măsuri, arată noile estimări ale Organizaţiei ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO).

Emisiile din agricultură, atât provenind de la culturile vegetale cât şi de la zootehnie, au crescut de la 4,7 miliarde de tone de substanţe echivalente dioxidului de carbon în 2001, la peste 5,3 miliarde de tone în 2011, un plus de 14 procente. Creşterea este confirmată mai ales în statele dezvoltate, datorită expansiunii volumului total de inputuri.

 

O altă sursă de creştere a nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră îl reprezintă schimbarea destinaţiei terenurilor agricole, alături de defrişările masive. Numai în perioada 2001-2010 a crescut cu aproximativ 10% suprafaţa defrişată.

 

 

Altă sursă de poluare este metanul provenit din sectorul de creştere a animalelor. Acesta reprezintă aproape 40% din emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură. Acestuia i se mai adaugă emisiile azotate datorate îngrăşămintelor, ceea ce reprezintă mai puţin cu 14% în 2011 , dar rămâne sursa care înregistrează cea mai rapidă creştere din sectorul agricol (+37% din 2001).

 

Statisticile la nivel internaţional arată faptul că în anul 2011, 44% din emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură au provenit din Asia, fiind urmată de America (25%), Africa (15%), Europa (12%) şi Oceania (4%), potrivit datelor FAO.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns