Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

26 tone de legume şi fructe au fost confiscate de DSVSA Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 12 – 18 aprilie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 96 acţiuni de control.

Verificările au vizat: unităţi de abatorizare animale, unităţi de procesare carne şi lapte, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, unităţi de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi de ambalare produse de origine non animală depozite, unităţi de procesare carne, unităţi de procesare lapte.

În cadrul acţiunilor tematice pe carne roşie, albă peşte şi ouă au fost urmărite aspecte precum: respectarea condiţiilor generale de igienă, originea materiilor prime şi existenţa documentelor însoţitoare, respectarea condiţiilor privind ambalarea, marcarea şi etichetarea alimentelor, condiţiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea şi eliminare a subproduselor improprii consumului uman şi existenţa echipamentelor de protecţie.

Şi în această săptămână continuă acţiunile de verificare efectuate de inspectori de specialitate din cadrul DSVSA în hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, magazine alimentare, restaurante, unităţi de catering, baruri, plăcintării şi chioşcuri alimentare din incinta unităţilor de învăţământ din judeţ.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare desfăşoară controale tematice specifice, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, dar şi a prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Poliţia de Frontieră au continuat programul de verificare, în traficul rutier şi în această săptămână.

Continuă verificările, împreună cu serviciul Antifraudă din cadrul ANAF, pentru depistarea transporturilor şi comerţului ilicit cu legume şi fructe, provenite din comerţul intracomunitar şi din ţări terţe. În urma verificărilor au fost puse sub sechestru/ reţinere oficială cantitatea de 26.416 kg legume şi fructe, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, din care 5 amenzi contravenţionale în valoare de 40.800 lei, în cazul a 5 administratori/ transportatori de legume fructe – 2 din Satu Mare şi câte unul din Turţ, Stâna şi Amaţi – pentru încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii legumelor şi fructelor, respectiv 2 avertismente pentru producători particulari din pieţele agroalimentare din localităţile Nisipeni şi Satu Mare – pentru comercializare directă către consumatorul final, a legumelor, fructelor şi a altor produse, fără respectarea condiţiilor de igienă.

DSVSA Satu Mare, împreună cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, continuă şi în această săptămână un program de controale oficiale pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţă a alimentelor referitoare la producerea, colectarea, transportul, procesarea, reambalarea, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a ouălor, a produselor lactate şi a produselor din ou, provenite din producţie internă sau din comerţul intracomunitar.

Având în vedere evoluţia pe teritoriul României a pestei porcine africane, aşa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc şi produsele din carne care conţin carne de porc, nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns