Image 1
Image 2

POLITICA

Contre între USR și Ministerul Muncii. Ce se întâmplă cu pensiile

Scandal pe Pilonul II de pensii între putere și opoziție. Secretarul de stat în ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu îi răspunde președintelui USR. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă, a făcut un apel către Coaliția PNL-PSD să înceteze atacurile asupra Pilonului II de Pensii. În replică, secretarul de stat în ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu subliniind că Pilonul II este reprezentat de pensii de stat administrate privat, care urmează regulile sistemului public.

 

 

 

Solicitarea liderului USR vine în contextul unei posibile modificări la Codul Fiscal care ar duce la o creștere a impozitării pensiilor private până la 20%, de la 10%, așa cum era anterior.

Noul lor plan: tratează pensiile private la fel ca pensiile speciale. Dacă până acum pensiile private erau impozitate cu 10%, acum, printr-o simplă modificare la Codul Fiscal, am putea avea o impozitare de până la 20%. Este vorba despre un haos legislativ, o ambiguitate în Codul Fiscal – mai precis, Legea 282/2023 – care pune în aceeași oală munca noastră cu privilegiile nesustenabile ale unora. Este inacceptabil să spui că pensiile din Pilonul II, bazate pe contributivitate, sunt același lucru cu pensiile speciale“, a declarat Drulă.

 

 

Liderul USR a subliniat că aceasta nu este prima încercare de atac la adresa Pilonului II de pensii din partea Coaliției PNL-PSD. A adăugat că deja 1 milion de români, angajați în sectoare precum IT, construcții, industria alimentară și agricultură, vor avea pensii mai mici din cauza modificărilor la Codul Fiscal. Drulă a atribuit aceste schimbări și acordului ministrului PNL al Finanțelor.

 

În replică, secretarul de stat în ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a răspuns acuzațiilor lui Drulă, subliniind că Pilonul II este reprezentat de pensii de stat administrate privat, care urmează regulile sistemului public de pensii și nu sunt considerate pensii speciale.

Unii supărați că am îndeplinit și jaloanele de ei scrise în PNRR, legate de pensii, dar și de așa fel încât pensiile (inclusiv cele mai mici) să crească, lansează acum fumigene către pensiile din Pilonul II”, a concluzionat președintele USR. Dragilor, Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii, ele nefiind pensii de serviciu, adică nefiind speciale, așa cum le zic unii, ci pensii pe bază de contributivitate! Stați jos, nota 2 ați fi luat la Academia de Studii Economice! Și v-o spune unul care a făcut Jurnalism și Drept, dar care, dată fiind situația, realizează că ar fi bun și la Finanțe, nu doar la Muncă!“, a transmis Vasilcoiu.

 

 

Aceasta este o nouă escaladare a tensiunilor politice în privința sistemului de pensii din România, iar rezultatele pot avea un impact semnificativ asupra viitorului financiar al pensionarilor din Pilonul II.

 

 

CITEȘTE ȘI; Legea pensiilor, factor negativ pentru ratingul României?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with